Gember

Gember: een bittere ervaring809 keer gelezen sinds
3
minuten leestijd
3
minuten leestijd
809 keer gelezen sinds

0
(0)

Gember Gember is een kruid waar sommige mensen veel van houden maar ook door anderen wordt verfoeid. Tja…over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Houd je er niet van ach..dan sla je dit artikel gewoon over. Maar voor eventuele liefhebbers het volgende:

Het is net als knoflook een bekend keukenkruid dat de laatste jaren veel meer in de belangstelling is gekomen. Vooral de verse wortel. In Oosterse landen heeft het allang een goede reputatie als geneeskrachtige plant. Leuk om te weten is, dat de artsen in China en India deze wortel beschouwden als een superieur medicijn en voegden zij het aan gecombineerde middelen toe vanwege de versterkende eigenschappen op het spijsverteringsstelsel.

In deze tijd waarderen veel mensen deze wortel om zijn smaak en geur, maar het is belangrijk om te weten dat dit kruid zeer goed voor de maag en het darmkanaal is. De afgelopen jaren is er in Japan veel onderzoek gedaan en dat onderzoek heeft veel aan het licht gebracht. De meest aandacht van de onderzoekers ging uit naar twee groepen – gingerol en shoagol – die zijn sterke smaak verlenen.

Hoe kunnen we gember gebruiken?

Je kunt het gebruiken als verse wortelstok of als gekonfijte gemberbolletjes of als extract in capsule vorm (duur). Een eenvoudig en verrukkelijk extract is gemberthee. Voor één kopje doe je een theelepel geraspte gemberwortel in een kop kokend water dek dat af en laat het 10 tot 15 minuten trekken. Filter de thee en voeg honing naar smaak toe. Je kunt de thee heet of koud met ijsklontjes drinken. Je kunt ook zelf siroop maken door één deel vers geraspte gemberwortel te vermengen met drie delen goede honing (geen fabriekshoning). Bewaar dit mengsel in de koelkast.

Als gember gedroogd is verandert de samenstelling, de gingerol, die in de verse wortel ruimschoots aanwezig is, verandert in de sterkere shoagol. Deze twee groepen hebben verschillende eigen schappen waarbij de shoagol, ontstekingsremmend werkt. Daarom is het verstandig om meer dan één vorm van deze wortel te gebruiken.

Bijvoorbeeld gember poeder, verse wortel, gembersiroop, dit alles is in reformhuizen te koop. Het is niet giftig. Je kunt echter wel zure oprispingen krijgen als je op je nuchtere maag veel gember eet. Het is dus veel beter om het samen met je maaltijd te gebruiken. 

Ik hoop dat ik de liefhebbers wat meer heb kunnen vertellen over dit heerlijke kruid, zelf ben ik er gek op en gebruik het ook heel veel. Soms zet ik een pot Rooibosthee en doe daar dan een klein lepeltje poeder in of neem wat verse gemberwortel door de knoflookpers. Je ziet keus genoeg en met een beetje fantasie kan je er nog veel meer mee doen.

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231203 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023907 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023573 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023635 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211737 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211012 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021805 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021541 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211126 views