Jij bent Twee

Hoe Gespleten Breinen Twee Onafhankelijke Persoonlijkheden Kunnen Herbergen


70 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
70 keer gelezen sinds

0
(0)

Je brein bestaat eigenlijk uit twee helften. Elk van deze helften neemt de helft van het werk op zich om jou te zijn. De helft van je zicht gaat naar elke helft en ook de aansturing van je bewegingen wordt door elke helft geregeld. De rechterkant bestuurt de linkerkant, en andersom.

Deze twee breinen communiceren via een bundel zenuwen, maar deze bundel kan worden doorgesneden. Dit werd zelfs een tijdlang als behandeling voor epilepsie gebruikt. Na het doorsnijden leken mensen hetzelfde, hoewel hun brein in tweeën gesplitst was.

Onverwachte meningsverschillen

Echter, sommige patiënten die deze operatie hadden ondergaan, merkten op dat terwijl ze met hun rechterhand een outfit voor de ochtend uitkozen, de linkerhand het daar soms niet mee eens was. Sterker nog, de linkerhand was vaak dwars, wat deze patiënten met een gespleten brein frustrerend vonden.

Wat gebeurt er dan? Ter verduidelijking, de rechter hersenhelft ziet en bestuurt de ene kant, terwijl de linkerhelft de andere kant controleert en ziet. Maar alleen de linkerhelft kan spreken.

Stille intelligentie in het brein

“Hallo”, zou de linkerhelft zeggen, want daar bevindt zich het spraakcentrum. De rechterhelft, zonder dit centrum, is stil. In normale breinen is dit geen probleem omdat beide helften met elkaar communiceren via de zenuwbundel. Echter, bij gespleten breinen is dit niet mogelijk.

Als je dan een woord toont aan alleen de rechterhelft en vraagt: “Wat zag je?”, zal het antwoord zijn: “Niets.” Dat komt omdat de sprekende linkerhelft niets zag. Ondertussen zal de rechterhelft met zijn hand het voorwerp uit een stapel kiezen, verborgen voor de linkerhelft. Dit is ronduit griezelig.

De macht van het verhaal

Als je vraagt: “Waarom houd je dat voorwerp vast?” zal de sprekende linkerhelft een aannemelijk klinkende, maar volledig incorrecte reden verzinnen. “Ik wilde altijd al leren hoe je zoiets oplost.”

De linkerhelft liegt niet; het doet gewoon wat hersenen doen: een verhaal creëren dat zijn vroegere acties uitlegt aan zijn huidige zelf, een gedrag dat wel enige twijfel werpt op het idee van vrije wil (maar dat is een verhaal voor een andere keer). Redenen bedenken voor waarom het dingen doet, is iets wat linkerhelften altijd doen.

Experimenten onthullen meer

Dit gebeurt bij gezonde, normale mensen voortdurend, en als je er goed over nadenkt, weet je dat je dit zelf ook hebt gedaan. Terug naar de experimenten. Geef de rechterhelft een voorwerp, vraag de persoon “Wat heb je in je hand?” en ze zullen niet in staat zijn te antwoorden. “Ik houd niets vast.”

En als hen gevraagd wordt te tekenen, kan een gespleten brein tegelijkertijd twee verschillende voorwerpen tekenen met elke hand, iets wat breinen die niet gespleten zijn als een uitdaging ervaren.

Deze experimenten met patiënten met een gespleten brein zijn diep verontrustend omdat ze echt wijzen in de richting van een stille, afzonderlijke… intelligentie… iets… dat in de schedel leeft.

Wie ben jij in deze situatie?

Je kunt zelfs vragen stellen aan een gespleten brein en tegenstrijdige antwoorden krijgen. Dus, als je brein gespleten is, wie is dan de ‘jij’ in deze situatie? Van buitenaf is het verleidelijk om te denken aan het deel van het brein dat spreekt als de persoon, maar iets hoort en beantwoordt de vragen.

En hoewel de rechterhelft niet kan spreken, begrijpt het wel gezichten, iets wat de linkerhelft niet kan. Als dit jou is, weet je niet wie je vrienden en familie zijn in een menigte. Het doorknippen van de zenuwbundel legt twee geesten bloot in één hoofd, en de sprekende geest weet niet dat er iemand anders in huis is.

De linkerhelft kan de situatie waarin het zich bevindt beschrijven, maar zal toch constant verrast worden door de acties van de rechterhelft en deze glashard wegwuiven.

Geraadpleegde Bronnen

Veelgestelde Vragen

Wat gebeurt er als de zenuwbundel tussen de hersenhelften wordt doorgesneden?

Bij het doorknippen van de zenuwbundel kunnen de hersenhelften niet meer communiceren, wat kan leiden tot onafhankelijk gedrag van elke helft.

Hoe reageert een gespleten brein op visuele prikkels?

Een gespleten brein reageert zo dat de rechterhelft een object kan herkennen, maar de linkerhelft, die het spraakcentrum bevat, kan het niet benoemen.

Kunnen beide hersenhelften onafhankelijk van elkaar functioneren?

Ja, bij mensen met een gespleten brein kunnen de hersenhelften onafhankelijk functioneren, wat leidt tot unieke inzichten in breinwerking en gedrag.

Hoe beïnvloedt een gespleten brein de perceptie van de omgeving?

Een gespleten brein beïnvloedt de perceptie doordat elke hersenhelft slechts de helft van de visuele informatie verwerkt, wat kan leiden tot conflicterende reacties.

Wat zijn de implicaties van gespleten brein experimenten voor ons begrip van vrije wil?

Gespleten brein experimenten suggereren dat de hersenhelften onafhankelijk kunnen handelen, wat vragen oproept over de aard van vrije wil en bewustzijn.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Vorm Voorkeur Test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
De Stress test