joggen

Joggen II412 keer gelezen sinds
2
minuten leestijd
2
minuten leestijd
412 keer gelezen sinds

0
(0)

Onze voeding, of we nu aan joggen doen of niet, moet evenwichtig zijn, d.w.z. passende verhoudingen bevatten van water, minerale zouten, vitaminen, gluciden (suikers of koolhydraten), proteïnen (eiwitten) en lipiden (vetten); de drie laatste stoffen leveren de energie, van 2.500 tot 4.000 calorieën per dag, naargelang van het gewicht en het bewegingsniveau. Dat is geen eenvoudige taak – een diëtist is er enkele bladzijden zoet mee.

Drie diepgaande opmerkingen:

in België en in de meeste industrielanden verbruikt men over het algemeen te weinig water (we hebben 1,5 liter per dag nodig), te veel “verzadigde” vetten (vet vlees, vleeswaren, enz.) en te veel “geraffineerde” suikers (kristalsuiker, snoep, chocolade, confituur, gebakjes, enz.). Dit “misbruik” bevordert hart- en vaataandoeningen – opletten dus!

Als je regelmatig gaat joggen dalen de hoge gehaltes aan vetten (triglyceriden) en cholesterol (de LDL of low-density-lipoprotein fractie) in je bloed; dat is maar goed ook, want die zijn verantwoordelijk voor de hoger genoemde hart- en vaataandoeningen.

En datzelfde joggen, intensief beoefend, legt jezelf een dieet op dat iets rijker is aan gluciden (suikers of koolhydraten), en waarvan het aandeel “geraffineerde” suikers, maar iets boven het gemiddelde ligt van de andere suikers (zetmeel, brood, pasta, rijst, aardappels, groene groenten, fruit). Dit soort dieet vergt een veel grotere wateropname: minstens twee liter per dag, niet tijdens de maaltijden, maar ertussen.

Andere tips om te joggen:

Eet veel fruit en groenten, vergeet de zuivelproducten niet, vervang vlees wat vaker door vis, vermijd vet vlees, frituur en sauzen, beperk de alcohol tot een kwart liter wijn per maaltijd, eet een goed ontbijt ‘s morgens.

De vijand van de jogger: de daling van de glycemie.

Om die te compenseren en dus een hypoglycemie (“pap in je benen”) te voorkomen, moet je al lopend af en toe (samen met zuiver water) een of twee glucosetabletten nemen (verkrijgbaar in de apotheek); die tabletten zijn beter dan suikerklontjes die te traag worden geassimileerd.

Maar als je voeding tijdens de drie dagen voor de 20 kilometer zeer rijk is aan gluciden hebt je dit niet nodig; wel bij langere koersen (30 kilometer of een marathon).

Wil je meer weten over bewegen en joggen om fit worden of te blijven? Ga dan naar http://www.thelifeofajogger.nl/

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231203 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023907 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023573 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023635 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211737 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211012 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021805 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021541 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211126 views