joggen

Evenwichtige Voeding Voor Joggers Om Gezond Te Blijven En Prestaties Te Verbeteren525 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
525 keer gelezen sinds

0
(0)

Onze voeding, of we nu aan joggen doen of niet, moet evenwichtig zijn, d.w.z. passende verhoudingen bevatten van water, minerale zouten, vitaminen, gluciden (suikers of koolhydraten), proteïnen (eiwitten) en lipiden (vetten). De drie laatste stoffen leveren de energie, van 2500 tot 4000 calorieën per dag, afhankelijk van het gewicht en het bewegingsniveau. Dat is geen eenvoudige taak – een diëtist is er enkele bladzijden zoet mee.

Drie diepgaande opmerkingen:

In België en in de meeste industrielanden verbruiken mensen over het algemeen te weinig water (we hebben 1,5 liter per dag nodig), te veel “verzadigde” vetten (vet vlees, vleeswaren, enz.) en te veel “geraffineerde” suikers (kristalsuiker, snoep, chocolade, confituur, gebakjes, enz.). Dit “misbruik” bevordert hart- en vaataandoeningen – opletten dus!

Als je regelmatig gaat joggen, dalen de hoge gehaltes aan vetten (triglyceriden) en cholesterol (de LDL of low-density-lipoprotein fractie) in je bloed; dat is maar goed ook, want die zijn verantwoordelijk voor de eerder genoemde hart- en vaataandoeningen.

En datzelfde joggen, intensief beoefend, legt jezelf een dieet op dat iets rijker is aan gluciden (suikers of koolhydraten), en waarvan het aandeel “geraffineerde” suikers iets boven het gemiddelde ligt van de andere suikers (zetmeel, brood, pasta, rijst, aardappels, groene groenten, fruit). Dit soort dieet vergt een veel grotere wateropname: minstens twee liter per dag, niet tijdens de maaltijden, maar ertussen.

Andere tips om te joggen:

Eet veel fruit en groenten, vergeet de zuivelproducten niet, vervang vlees wat vaker door vis, vermijd vet vlees, frituur en sauzen. Beperk de alcohol tot een kwart liter wijn per maaltijd en eet een goed ontbijt ‘s morgens.

De vijand van de jogger: de daling van de glycemie.

Om die te compenseren en dus een hypoglycemie (“pap in je benen”) te voorkomen, moet je al lopend af en toe (samen met zuiver water) een of twee glucosetabletten nemen (verkrijgbaar in de apotheek). Die tabletten zijn beter dan suikerklontjes die te traag worden geassimileerd.

Maar als je voeding tijdens de drie dagen voor de 20 kilometer zeer rijk is aan gluciden, heb je dit niet nodig; wel bij langere koersen (30 kilometer of een marathon).

Geraadpleegde bronnen:

  1. Johns Hopkins Medicine: Deze bron benadrukt het belang van een uitgebalanceerd dieet voor hardlopers, inclusief de juiste balans van koolhydraten, eiwitten en vetten. Het geeft ook tips over wat te eten voor en na het hardlopen om prestaties en herstel te optimaliseren. Lees meer

  2. NHS (National Health Service): De NHS legt uit hoe een evenwichtige voeding bijdraagt aan een goede gezondheid en het voorkomen van chronische ziekten. Ze adviseren ten minste vijf porties fruit en groenten per dag en het kiezen van volkorenproducten. Lees meer

Veelgestelde Vragen

Waarom is een evenwichtige voeding belangrijk voor joggers?

Een evenwichtige voeding levert de energie en voedingsstoffen die nodig zijn voor optimale prestaties en herstel, en helpt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Hoeveel water moeten joggers per dag drinken?

Joggers moeten minstens twee liter water per dag drinken, voornamelijk tussen de maaltijden door, om gehydrateerd te blijven en hun prestaties te ondersteunen.

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor joggers?

Fruit, groenten, zuivelproducten, vis in plaats van vet vlees, volkorenproducten, en een goed ontbijt zijn essentieel voor joggers.

Hoe kunnen joggers een daling van de glycemie voorkomen?

Joggers kunnen hypoglycemie voorkomen door tijdens het lopen glucosetabletten in te nemen, en door een dieet te volgen dat rijk is aan koolhydraten in de dagen voorafgaand aan een lange loop.

Waarom moeten joggers verzadigde vetten en geraffineerde suikers vermijden?

Verzadigde vetten en geraffineerde suikers dragen bij aan hart- en vaatziekten. Een dieet met gezonde vetten en complexe koolhydraten helpt deze risico’s te verminderen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Persoonlijkheidstesten

Doe de ADHD test
Spiritualiteit Test
Inclusiviteit Test