Eiwitrijke voeding

Whey-eiwit – Belangrijke info over dit populaire eiwitpoeder246 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
246 keer gelezen sinds

0
(0)

Ook in tijden van de “veganistische omslag” blijft whey-eiwit enorm populair. “Whey” heeft het zover geschopt dat het soms synoniem wordt gebruikt voor “eiwit”.

Ondanks het feit dat iedereen whey-eiwit kent, is slechts een klein percentage van de gebruikers zich bewust van de verschillende soorten whey-eiwit: whey-eiwitconcentraat (WPC), whey-eiwitisolaat (WPI), whey-eiwit-hydrolysaat (WPH) en sinds kort ook clear-whey-eiwit.

Vandaag geven we wat interessante basisinformatie over whey-eiwit en leggen we het verschil uit tussen de verschillende vormen ervan.

Whey-eiwit – Basisinformatie

Whey-eiwit (ook wel bekend als wei-eiwit) is een bijproduct van de productie van kaas of andere zuivelproducten. Melkeiwit bestaat voor ongeveer 80% uit caseïne en voor ongeveer 20% uit whey-eiwit (wei-eiwit).

Een gangbare productiemethode voor whey-eiwit is membraanfiltratie. Het volledige proces wordt beschreven in de onderstaande grafiek. Hierna worden de respectievelijke eindproducten geproduceerd:

 • Whey-eiwitconcentraat (WPC)
 • Whey-eiwitisolaat (WPI)
 • Whey-eiwit-hydrolysaat (WPH)
 • Clear-whey-eiwit

Productieproces Whey-eiwit – De belangrijkste info over het populairste eiwit

De verschillende soorten whey-eiwit variëren in hun eiwitgehalte. Whey-eiwitisolaat bevat tot 90% eiwit. Whey-eiwitconcentraat bevat tot 89% eiwit (meestal iets minder).

Hoeveel eiwit er daadwerkelijk in whey-eiwitconcentraat zit, hangt deels af van de omstandigheden (temperatuur, pH-waarde) tijdens het enzymatische productieproces.

Clear whey-eiwit is afkomstig van whey-eiwitisolaat, dat nog eens wordt gehydrolyseerd in een volgend proces. Deze laatste productiestap zorgt ervoor dat het helder-licht en minder romig-melkachtig overkomt.
Verdere verschillen, met name tussen de meest voorkomende whey-varianten als concentraat of isolaat, zijn:

 • Een hoger gehalte aan nuttige fosfolipiden en verschillende bioactieve lipiden zoals geconjugeerd linolzuur (CLA), fosfatidylserine (PS), fosfatidylcholine, (PC) en fosfatidylethanolamine (PE) in whey-eiwitconcentraat (WPC).
 • Whey-eiwitisolaat (WPI) bevat minder vet, lactose en cholesterol dan whey-eiwitconcentraat (WPC), maar ook minder nuttige lipiden.
 • Whey-eiwit-hydrolysaat (WPH) is een vorm van whey-eiwit die voorverteerd is, waardoor het lichaam het sneller kan opnemen dan andere vormen van whey-eiwit. Deze versie is echter duurder en kan een bittere smaak hebben.

Voordelen van Whey-eiwit

Whey-eiwit is populair vanwege de vele voordelen die het biedt, waaronder:

 1. Eiwitrijke bron: Het is een hoogwaardige bron van eiwitten die alle essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft.
 2. Spierherstel en groei: Whey-eiwit wordt snel opgenomen, wat het ideaal maakt voor post-workout consumptie. Het helpt bij het herstel en de groei van spieren na inspanning.
 3. Hongeronderdrukking: Het consumeren van whey-eiwit kan gevoelens van volheid bevorderen en honger onderdrukken, wat nuttig kan zijn voor mensen die proberen af te vallen.
 4. Versterking van het immuunsysteem: Whey-eiwit bevat bepaalde componenten, zoals lactoferrine, die kunnen bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem.

Whey-eiwitconsumptie

Whey-eiwit kan op verschillende manieren worden geconsumeerd. Het wordt meestal verkocht in poedervorm en kan worden gemengd met water of melk voor een eenvoudige eiwitshake. Het kan ook worden toegevoegd aan smoothies of gebruikt in bakrecepten voor een eiwitboost.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel whey-eiwit veel gezondheidsvoordelen biedt, het niet als vervanging voor een evenwichtige voeding moet worden beschouwd. Het dient als aanvulling op een gezond dieet en lichaamsbeweging.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen van Whey-eiwit

Hoewel whey-eiwit veilig is voor de meeste mensen wanneer het op de juiste manier wordt geconsumeerd, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden:

 1. Allergieën: Sommige mensen zijn allergisch voor melkeiwitten en kunnen daardoor een allergische reactie krijgen op whey-eiwit.
 2. Maagproblemen: Overmatige consumptie van whey-eiwit kan leiden tot maagproblemen zoals misselijkheid, krampen, opgeblazen gevoel en diarree.
 3. Nierproblemen: Hoewel er enig debat is over dit onderwerp, suggereren sommige onderzoeken dat overmatige eiwitinname de nieren kan belasten, vooral bij mensen met reeds bestaande nierproblemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel whey-eiwit tal van voordelen kan bieden, deze in evenwicht moeten worden gebracht met een gezond dieet en een regelmatig lichaamsbewegingsprogramma.

Bovendien, net als bij elke voedingssupplement, is het aanbevolen om medisch advies in te winnen voordat u whey-eiwit aan uw dieet toevoegt, vooral als u een reeds bestaande medische aandoening heeft of als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Eigen voorkeuren

Whey-eiwit is een hoogwaardige bron van eiwitten die vaak wordt gebruikt door atleten en fitnessfanaten voor spierherstel en groei. Het is beschikbaar in verschillende vormen, waaronder whey-eiwitconcentraat, whey-eiwitisolaat, whey-eiwit-hydrolysaat en clear-whey-eiwit.

Elk van deze vormen heeft zijn unieke voordelen en toepassingen, en de keuze hangt vaak af van individuele voedingsbehoeften en voorkeuren.

Conclusie

Whey-eiwit is een nuttige bron van hoogwaardige eiwitten die essentieel zijn voor spieropbouw en herstel. Het biedt ook verschillende andere gezondheidsvoordelen zoals het ondersteunen van het immuunsysteem en het bevorderen van een gevoel van verzadiging.

Hoewel het veilig is voor de meeste mensen, kunnen sommigen bijwerkingen ervaren en het is belangrijk om het gebruik ervan te balanceren met een gezond en evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Het raadplegen van een gezondheidsdeskundige kan nuttig zijn om ervoor te zorgen dat u het meeste uit dit supplement haalt terwijl u uw algehele welzijn behoudt.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231210 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023915 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023643 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211744 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211019 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211133 views