Waarom Stretchen Je Geen Betere Hardloper Maakt 2022 • GoodFeeling

Waarom stretchen je geen betere hardloper maakt

0

strekkenJe ziet ze in straten en parken over de hele wereld, leunend tegen bomen of leunend met hun benen op banken: het lijkt erop dat de meeste hardlopers er gewoon van houden om hun spieren te strekken.

Of dit voor of na een training moet worden gedaan, wordt echter nog steeds fel bediscussieerd in hardloopkringen – sommigen geloven dat dit de beste manier is om koude spieren op te warmen, terwijl anderen erop staan ​​​​dat rekken wordt gedaan wanneer de spieren al warm zijn, wat het meeste oplevert voordelen.

Maar er is ook een derde mogelijkheid: namelijk dat iedereen het bij het verkeerde eind heeft. Tenminste, dat is wat nieuwe analyses suggereren dat rekken misschien helemaal geen invloed heeft op de hardloopprestaties.

De juiste en de verkeerde informatie

Hardlopen is de laatste jaren weer in populariteit toegenomen. Geen wonder, want het is eenvoudig en relatief goedkoop uit te voeren. Veel mensen die nog niet bekend zijn met hardlopen, willen zich echter geen dure trainers of trainingsadviezen veroorloven en vertrouwen in plaats daarvan op een mengelmoes van informatie die ze gewoonlijk online kunnen vinden. Natuurlijk is er ook veel desinformatie.

Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Santa Barbara analyseerden 70 onderzoeken naar hardlopen en prestatie. Hieruit hebben ze tips afgeleid hoe hardlopers hun prestaties kunnen verbeteren. Sommige resultaten die ze zijn tegengekomen, zijn verrassend, terwijl andere bevestigen wat veel hardlopers al weten.

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste tips en richtlijnen die de wetenschappers uit hun analyse hebben afgeleid:

Gebruik koeling om het uithoudingsvermogen te verbeteren

Dit is een van de verrassende richtlijnen, hoewel het op het eerste gezicht voor de meeste hardlopers weinig zin heeft. In feite moet je afkoelen voordat je gaat hardlopen in plaats van opwarmen. Afkoelen voor de run kan juist een positieve invloed hebben op het hardlopen en de prestaties op lange afstanden.
Je moet je spieren nooit bevriezen, maar als je ijs op de huid legt, bijvoorbeeld op de nek, kun je harder trainen omdat het lichaam denkt dat zijn kerntemperatuur lager is.
Dit type koeling creëert in feite een buffer waardoor het lichaam van de atleet langer beter kan presteren voordat het oververhit raakt. Deze truc werkt alleen voor langeafstandslopen, niet voor sprinten.

Sla stretchen over als je geen blessures hebt

Rekken is bijna een prestatie op zich geworden voor iedereen die aan lichaamsbeweging doet, maar velen vragen zich waarschijnlijk nog vaak af waar we het voor doen. Hoewel het de flexibiliteit kan helpen verbeteren, suggereert wetenschappelijke analyse dat je je tijd verspilt aan stretchen in de hoop een prestatieverbetering te krijgen tijdens het hardlopen. Vanuit het oogpunt van prestaties is er geen voordeel. Rekken maakt je niet sneller of beter.
Veel professionele trainers zijn van mening dat blessures vaker voorkomen als de ledematen niet gestrekt zijn. Het lijkt er echter op dat rekken alleen helpt als je herstellende bent van een blessure, omdat het spiervezels helpt uit te rekken terwijl ze genezen.

Spring voor snelheid tijdens het sprinten

Professionele sprinters weten dit al, maar plyometrische oefeningen of springtraining helpen de spieren om in korte tijd maximale kracht uit te oefenen. De analyse toonde nu aan dat een trainingsprogramma van 10 weken, minimaal 15 eenheden per week met 80 sprongen met hoge intensiteit, de sprintsnelheid kan verhogen. Springen geeft je spieren het vermogen om plotseling explosief te zijn en ze sneller te activeren.

Herstel is cruciaal

Voor de meesten van ons betekent een vrije dag ontspannen voor de televisie. Voor degenen die in plaats daarvan hun kilometers willen blijven verbeteren met training, is er slecht maar interessant nieuws hierover.
Er was één onderzoek waarin een zeer groot aantal langlaufers meedeed en trainde. Ze vertelden de helft van hen om de komende dagen in de cabine te genieten en de andere helft deed licht joggen of een training op de loopband. De volgende dag waren degenen die de lichte training hadden gedaan absoluut uitgeput in vergelijking met degenen die in de hut zaten. Logisch, want die laatste waren meer ontspannen. Het resultaat was absoluut duidelijk: als de training voor een wedstrijd wordt verminderd, kan dit enorme prestatieverbeteringen opleveren. Een vermindering van het trainingsvolume twee weken voor een wedstrijd resulteerde in een gemiddelde prestatieverbetering van 41 – 60%.

Dit is vaak het geheime ingrediënt dat veel sporters missen. Het punt is om tijdens het zware belasten de prijs in de gaten te houden. Zodra je vergeet waarvoor je de ontberingen doormaakt, is het allemaal voorbij.
Er zijn veel fysieke dingen die je kunt doen, zoals: je kan de perfecte uitrusting krijgen, maar als je niet de juiste mentale toestand hebt, zul je nooit op je best presteren.

Voor degenen die net beginnen, is het een goed idee om kleine, haalbare doelen te stellen waarmee je jezelf tijdens het hardlopen wat meer kunt inspannen. Dus denk niet aan het doel in een run van 10 kilometer, denk aan een boom verderop waar je naartoe loopt, en als je daar bent, kies dan een nieuw doelwit, enz. In een race kun je iemand hebben ook voor je kies jezelf met wie je probeert bij te houden. Hierdoor kun je veel sneller rennen dan je ooit zou kunnen tijdens een training.

Share.

Leave A Reply