The overview effect

Waarom We Al Onze Politici Naar De Ruimte Moeten Sturen 🚀180 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
180 keer gelezen sinds

0
(0)

Onze wereld is verre van perfect. Hoewel de wereld op vele manieren steeds beter wordt, worden we ook continu geconfronteerd met uitdagingen. Oorlog, politieke conflicten en sociale onrechtvaardigheden blijven de menselijke vooruitgang hinderen.

Men hoeft alleen maar een mainstream nieuwszender aan te zetten om te zien met welke problemen onze wereld vandaag de dag kampt. Discriminatie, politieke instabiliteit, klimaatverandering, oorlog, terrorisme, cyberaanvallen, vluchtelingencrisissen… de lijst is eindeloos.

het grote kosmische toneel

We zijn vaak zo in beslag genomen door onze problemen hier op aarde dat we vergeten dat we deel uitmaken van het grootse kosmische toneel. Laten we uitzoomen van onze planeet en onze acties en waarden vanuit een objectieve blik waarnemen. Als een buitenaardse soort ons zou observeren, wat zouden ze dan van ons als soort denken? Zijn de meeste van onze acties rechtvaardigbaar vanuit een kosmisch perspectief? Stuwen onze politici en leiders de mensheid vooruit?

In de woorden van astronaut Edgar D. Mitchell veroorzaakt het zien van de aarde vanuit de ruimte een ‘onmiddellijk een bewustzijn van eenheid…’. Hij merkt verder op dat ‘vanaf daar, op de maan, internationale politiek er zo nietig uitziet. Je zou een politicus bij de kraag willen grijpen en hem een kwart miljoen kilometer mee naar buiten willen sleuren en zeggen: ‘Kijk daar eens naar, jij zak hooi.’

The overview effect

The overview effect

Er is een opmerkelijke verschuiving in cognitief bewustzijn die veel astronauten ervaren bij het verlaten van de aarde. Onze ‘blauwe knikker’, gezien vanuit een baan om de aarde of het maanoppervlak, plaatst al onze problemen en conflicten in een veel groter perspectief. We worden ons bewust van de kwetsbaarheid van onze kleine planeet en het gewicht van onze acties in het grote geheel van het universum. Dit staat bekend als het ‘overzichtseffect’.

Lees ook: Waarom de Wereld Beter Is Dan Je Denkt in 10 Krachtige Grafieken

Vanuit de ruimte verdwijnen nationale grenzen en geografische verschillen en wordt het duidelijk dat we aan het einde van de dag allemaal fundamenteel mens zijn. Er zijn geen scheidingslijnen en geen grenzen. Nationalisme, patriottisme en tribaal gedrag hebben geen betekenis. Alles wat we zien is slechts één planeet, en het is ons enige thuis.

Carl Sagan’s idee

Op 14 februari 1990, toen het ruimtevaartuig Voyager 1 ons zonnestelsel verliet, stelde Carl Sagan voor om het nog een laatste keer om te draaien voor een blik op de aarde van 6,4 miljard kilometer afstand. De foto die werd genomen toont de aarde als een klein puntje licht – een ‘bleke blauwe stip’, zoals het werd genoemd – slechts 0,12 pixels groot.

In een inspirerende monoloog die volgde, vraagt Carl Sagan ons om, ‘te denken aan de rivieren van bloed vergoten door al die generaals en keizers zodat ze in glorie en triomf de tijdelijke meesters konden worden van een fractie van een stip. Denk aan de eindeloze wreedheden die de inwoners van de ene hoek van deze pixel hebben bezocht aan de nauwelijks te onderscheiden inwoners van een andere hoek.’ Uiteindelijk zijn de grenzen die wij mensen op aarde hebben uitgezet willekeurige menselijke creaties die geen echte betekenis hebben in de uitgestrekte kosmische arena.

The overview effect

Een Kosmisch Perspectief

Wat Het Overview Effect met zich meebrengt, is een kosmisch perspectief. Het is het erkennen van onze plaats in het universum, de fragiliteit van onze planeet en het onvoorstelbare potentieel dat we hebben als soort. Het betreft het uitbreiden van ons perspectief op zowel ruimte als tijd.

Helaas falen veel wereldleiders vandaag de dag om zo’n perspectief aan te nemen. De meeste politici hebben nog niet de reputatie ontwikkeld om verder te denken dan hun ambtstermijnen. Velen moeten nog prioriteit geven aan lange termijn menselijke vooruitgang boven kortetermijnwinsten van macht of geld.

Wat we nodig hebben, is dat onze wereldleiders ons verenigen in plaats van verdelen als menselijke wezens en globaal, en zelfs kosmisch, burgerschap bevorderen.

Lees ook: Het Overview Effect: Een Diepgaande Blik op Onze Aarde vanuit de Ruimte

tijdelijke meesters van een Minuscule stip

Wat als elke wereldleider en politicus de existentiële transformatie van Het Overview Effect daadwerkelijk zou ervaren? Zouden ze nog steeds streven naar het worden van ‘tijdelijke meesters van een fractie van een stip’? Zouden ze doorgaan met het bouwen van muren en ons verdelen? Waarschijnlijk niet. Het is waarschijnlijk dat hun missies en prioriteiten zouden veranderen ten goede.

Natuurlijk, iedereen een reis naar de ruimte geven is onpraktisch – tenzij ruimtetoerisme goedkoop en effectief wordt. Maar er zijn andere manieren om het broodnodige ‘grootschalige denken’ te bevorderen. Zo moeten we de waarden die ons onderwijssysteem bevordert upgraden en toekomstige generaties uitrusten met een kosmische mentaliteit. We kunnen doorgaan met het onderwijzen en betrekken van het publiek over de staat van onze planeet en de noodzaak om onze moraliteit te upgraden in het grote geheel der dingen.

Een inovatieve organisatie, genaamd The Overview Institute, heeft een virtual reality-programma ontwikkeld dat gebruikers in staat stelt Het Overview Effect te ervaren. Het is een schaalbare systeem die de existentiële transformatie van Het Overview Effect toegankelijk maakt voor velen.

The overview effect

Een Existentiële Ontwaking

In de woorden van Sagan onderstreept het beeld van de aarde vanuit de ruimte ‘onze verantwoordelijkheid om vriendelijker met elkaar om te gaan en de bleke blauwe stip, het enige thuis dat we ooit hebben gekend, te bewaren en te koesteren.’

Het ervaren van Het Overview Effect en het ontwikkelen van een kosmisch perspectief staat bekend om het inspireren van meer mededogen voor onze medemensen. Het stimuleert de vastberadenheid om alle problemen waar we hier op aarde mee te maken hebben succesvol op te lossen en ons te focussen op de kwesties die ertoe doen. Het verhoogt ons bewustzijn, onze waarden en de soort ambities die we voor onszelf stellen, zowel als individuen als soort.

Het is een krachtige ontwaking van de geest en een fundamentele herdefiniëring van wat het betekent om mens te zijn.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken