Yoga nidra meditatie

Yoga nidra meditatie428 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
428 keer gelezen sinds

0
(0)

Yoga-nidra, ook bekend als yogi slaap, is een krachtige meditatietechniek en een van de gemakkelijkste yogapraktijken om te ontwikkelen en te onderhouden.

Terwijl de beoefenaar comfortabel rust in savasana (lijkhouding), neemt deze systematische meditatie je mee door de pancha maya kosha (vijf lagen van het zelf), waardoor je een gevoel van heelheid krijgt.

Niet langer hoef je uren op de grond te zitten wachten op rust en bevrijding. Hier zijn vijf voordelen van het ontwikkelen van een yoga nidra-praktijk.

Yoga nidra meditatie

1. IEDEREEN KAN YOGA NIDRA DOEN

Intense vinyasa-stromingen en lange asana-houdingen zijn niet voor iedereen. Yoga-nidra is echter een praktijk die iedereen, van kinderen tot ouderen, kan doen. Het is gemakkelijk te volgen op elke leeftijd. Het enige wat je lichaam hoeft te doen is op de grond liggen. En zelfs als je niet op de grond kunt liggen, kun je deze praktijk nog steeds heel comfortabel zittend doen.

Yoga-nidra … is een praktijk die iedereen, van kinderen tot ouderen, kan doen.

2. JE KUNT YOGA NIDRA NIET VERKEERD UITVOEREN

Als je gaat liggen, ondersteund in savasana, hoef je alleen maar de stem te volgen die je begeleidt. Het is waarschijnlijk dat je bepaalde delen van de meditatie wel en andere niet zult herinneren.

Elke keer dat je de praktijk doet, ervaar je een nieuwe ervaring – geen van alle is verkeerd. In slaap vallen is ook oké, omdat je nog steeds voordelen ontvangt terwijl het onderbewuste de praktijk absorbeert.

3. YOGA NIDRA IS GEMAKKELIJK TE INTEGREREN IN JE DAGELIJKSE LEVEN

Zittende meditatie kan frustrerend zijn – proberen de geest leeg te maken, bewustzijn terug te brengen naar de ademhaling of inspiratie te vinden om te focussen. Yoga nidra wordt altijd begeleid, dus er is geen intense denkactiviteit of je afvragen waarom je naar een blanke muur staart.

Een yoga nidra-praktijk kan zo kort zijn als vijf minuten en zo lang als een uur. Jij kiest de lengte. Je kunt merken dat de gemakkelijkste manier om een yoga nidra-praktijk in te passen is om het onderdeel te maken van je dagelijkse bedtijdroutine.

Doe de koptelefoon op, oefen direct in je bed en doezel af naar slaap. Hoewel dit niet de meest conventionele manier is om yoga nidra te beoefenen, heb je geen excuus om het niet te doen als je toch al gaat liggen.

4. YOGA NIDRA VERMINDERT STRESS EN ANGST

Yoga-nidra kan een zeer effectieve manier zijn om stress en angst te verminderen. Door het lichaam en de geest in een diep ontspannen toestand te brengen, kan yoga-nidra helpen de ademhaling en hartslag te vertragen, waardoor je je rustiger en meer ontspannen voelt.

Het kan ook helpen om negatieve gedachten en emoties te verminderen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren.

5. YOGA NIDRA KAN JE CREATIVITEIT VERGROTEN

Yoga nidra kan je helpen bij het ontwikkelen van een heldere en gefocuste geest, wat kan leiden tot een verhoogde creativiteit. Door de geest te kalmeren en je te helpen ontspannen, kan yoga-nidra je helpen om de juiste mentale omgeving te creëren voor het ontstaan van nieuwe ideeën en inspiratie.

Yoga nidra meditatie

YOGA NIDRA: EEN PAD NAAR MEERVOUDIGE WELZIJN

Yoga nidra is een meditatiepraktijk die diepe rust en ontspanning biedt, die niet te vinden is in een gemiddelde meditatiepraktijk. De praktijk omvat technieken zoals body scan en ademhaling bewustzijn die kunnen helpen het zenuwstelsel te kalmeren, wat leidt tot minder stress en een betere gezondheid. Door yoga nidra consequent en met aandacht te beoefenen, kun je in korte tijd vrede en ontspanning vinden.

Yoga-nidra biedt ruimte om te verkennen wat je op dat moment nodig hebt en biedt een mogelijkheid om lang vastgehouden emoties los te laten.

Naast de fysieke voordelen biedt yoga-nidra ook een niet-veroordelende en veilige sfeer die diepere exploratie van jezelf mogelijk maakt. Dit kan onder meer een mogelijkheid zijn om lang vastgehouden emoties los te laten en negatieve reacties te overwinnen.

De praktijk stelt je in staat emoties te ervaren en te onderzoeken zonder overweldigd te worden, wat een pad biedt naar vrijheid zonder lichamelijke stress.

Negatieve emoties en gewoontes kunnen mentale groeven (samskaras) creëren die vereniging van de vijf lagen (koshas) van jezelf voorkomen, maar yoga nidra kan worden gebruikt als een methode om deze samskaras los te laten en te overwinnen.

Door te werken met intenties en jezelf toe te staan ​​emoties te ervaren in een veilige omgeving, kan de praktijk leiden tot bevrijding van diepe indrukken.

Als je yoga nidra beoefent, kun je een samskara als intentie gebruiken. Hierbij kun je bijvoorbeeld van tevoren weten waar je aan wilt werken. De intentie wordt dan aan het begin van de praktijk vastgesteld.

Wanneer een samskara dan tijdens de praktijk opkomt, kun je de gevoelens die daarbij horen aanraken en deze gevoelens steeds meer toestaan. Door te werken met deze methode (en jezelf veilig te voelen gedurende de reis), kun je bij elke volgende beoefening dieper in een samskara duiken, je reactie beter begrijpen en uiteindelijk de samskara in de oceaan van bewustzijn laten oplossen.

Op dat moment is het geen diepe indruk meer. Je bent bevrijd van die samskara!

En dat is het! Yoga nidra is een toegankelijke meditatiepraktijk die zich richt op het cultiveren van meerdere niveaus van welzijn. Met consistentie en bewustzijn zul je waarschijnlijk ontdekken dat je in korte tijd veel rust kunt vinden.

YOGA NIDRA BIEDT DE MOGELIJKHEID OM JEZELF INTIEM TE LEREN KENNEN

Voor sommige mensen verlangen naar de diepe ontspanning die deze praktijk biedt, terwijl andere beoefenaars de niet-veroordelende en veilige sfeer gebruiken die yoga nidra biedt als een venster naar zichzelf.

Yoga nidra biedt een ruimte om te verkennen wat je op dat moment nodig hebt en biedt een mogelijkheid om lang vastgehouden emoties los te laten.

Tijdens yoga nidra kun je een emotie ervaren en “oog in oog” komen te staan ​​met wat je wilt overwinnen, zonder er volledig in te duiken, wat betekent dat je de emotie niet zo volledig voelt dat je erdoor overweldigd raakt.

Na verloop van tijd blijf je de emotie en bijbehorende gevoelens ervaren, en ga je dieper in de praktijk.

Yoga nidra biedt ruimte om te verkennen wat je op dat moment nodig hebt en biedt een mogelijkheid om lang vastgehouden emoties los te laten.

Yoga nidra meditatie

Een samskara kan worden gebruikt als intentie binnen de yoga nidra-praktijk. Je kunt bijvoorbeeld de praktijk ingaan met de intentie om aan iets te werken. De intentie wordt dan aan het begin van de praktijk vastgesteld.

Wanneer er tijdens de praktijk een samskara opkomt, kun je de bijbehorende gevoelens ervaren en deze steeds meer toestaan. Door te werken met deze methode (en jezelf veilig te voelen tijdens de reis), ga je bij elke volgende beoefening dieper in een samskara en begrijp je je reactie beter, om uiteindelijk de samskara in de oceaan van bewustzijn te laten oplossen.

Op dat moment is het geen diepe indruk meer en ben je bevrijd van die samskara!

En nu weet je het! Yoga nidra is een toegankelijke meditatiepraktijk die zich richt op het cultiveren van meerdere niveaus van welzijn. Met consistentie en bewustzijn kun je in korte tijd veel rust vinden.

Yoga nidra biedt ook een niet-(ver)oordelende en veilige omgeving om dieper in jezelf te duiken, emoties los te laten en negatieve reacties te overwinnen.

Lees de 10 beste meditatie technieken in 2023

https://www.youtube.com/watch?v=7H0FKzeuVVs

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231229 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023941 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023598 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023664 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211769 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211038 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021825 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021567 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211155 views