maansverduistering

Zons- en maansverduistering: Te veel toevalligheden398 keer gelezen sinds
2
minuten leestijd
2
minuten leestijd
398 keer gelezen sinds

0
(0)

Wat is er zo bijzonder aan de afstand tussen de zon, de maan en de aarde, zodat we volle zonsverduisteringen en volle maansverduistering kunnen hebben?

De afstand tussen de zon, de maan en de aarde is bijzonder omdat daardoor volledige zons- en maansverduisteringen kunnen plaatsvinden. Tijdens een zonsverduistering staat de maan precies tussen de zon en de aarde in, blokkeert het licht van de zon en werpt een schaduw op het aardoppervlak. Deze opstelling is mogelijk omdat de maan precies op de juiste afstand van de aarde staat om aan de hemel even groot te lijken als de zon, ook al is de zon veel groter.

Ook tijdens een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in, waardoor er een schaduw op de maan valt en deze donkerder lijkt. Deze uitlijning is ook mogelijk omdat de maan precies op de juiste afstand van de aarde staat om volledig door de schaduw van de aarde verduisterd te worden.

De relatie tussen de afstanden van de zon, de maan en de aarde zodat volledige maansverduistering kan plaatsvinden?

De relatieve afstanden tussen de zon, de maan en de aarde staan in direct verband met de grootte van deze objecten, en deze relatie zorgt ervoor dat er volledige verduisteringen kunnen plaatsvinden. De maan is ongeveer 400 keer kleiner dan de zon, maar staat ook 400 keer dichter bij de aarde dan de zon. Dit betekent dat de maan en de zon vanuit ons perspectief op aarde ongeveer even groot lijken aan de hemel. Daarom kan de maan het licht van de zon blokkeren en een zonsverduistering veroorzaken, ook al is de zon veel groter.

Ook de aarde is veel groter dan de maan, maar staat ook veel verder weg. Dit betekent dat wanneer de aarde recht tussen de zon en de maan staat, zij een schaduw op de maan kan werpen die groot genoeg is om een maansverduistering te veroorzaken. De verhouding tussen de afmetingen en afstanden van de zon, de maan en de aarde maakt dus volledige verduisteringen mogelijk.

Kijk ook op: https://www.pbslearningmedia.org/resource/nveoa-sci-eclipse/wgbh-nova-eclipse-over-america-relative-sizes-and-distances-of-the-sun-and-moon/

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023598 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023663 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211038 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211155 views