sauna

Naar de sauna547 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
547 keer gelezen sinds

0
(0)

Naar de sauna

Voordat we naar de sauna gaan..
Als je naar een nieuw land verhuist, kan het lang duren voor je er een routine en een ritme hebt gevonden. Gewenning aan nieuwe tijdzones, nieuwe uren van de dag om te eten, naar de les te gaan, 3 uur ‘s nachts wordt het vreemde, kronkelige uur nadat je uit de kroeg bent teruggekeerd van langer dan geplande discussies met studiegenoten.

Het gaat er niet alleen om te wennen aan de roosters van de werk- of studiedag, maar ook om jezelf te herkennen op een nieuwe plek, of dat nu is door een routine op te bouwen van gebed, meditatie, tijd vinden om die ene of twee dingen te doen die je kalmeren en centreren op een plek, zodat je jezelf daar echt kunt zien en voelen.

Lange tijd heb ik geworsteld om te vinden wat dat *ding* voor mij is. Maar ik denk dat ik het nu gevonden heb, en het bevindt zich in het warme hout van de Zweedse sauna.

Basta

1. Italiaans – wat betekent: “Zo is het genoeg.”

2. Spaans – om ergernis uit te drukken, “genoeg!”

3. Zweeds – werkwoord, dat betekent, de handeling van naar de sauna gaan.

Het Zweedse woord voor sauna is bastu, en de handeling van er naar toe gaan is basta. Bijv. “Vill du basta ikväll?” (Wilt u vanavond naar de sauna?). Als je nog nooit naar een sauna/bastu bent geweest en je denkt: “stop met me vertalingen te geven, ik weet niet eens wat het is!”, in wezen: de sauna is een kleine houten kist.

Het is een ruimte die in iemands huis kan zijn, in de afdelingen van universiteitsgebouwen, op meren, in kelders van studentenhuizen, OP zee. Het doel van de ruimte is om te gaan, water op hete kolen te doen, daar in de warmte te zitten en te zweten. Heel veel.

De kamer zelf heeft verschillende niveaus van houten zitplaatsen – je moet bovenaan zitten als je alle mogelijke zonden en gifstoffen uit je lichaam wilt zweten. In universiteitsgebouwen en studenten accommodaties zijn sauna’s meestal zo ontworpen dat er douches naast staan, zodat je tussen de warmte van de sauna en de kou van de douche in en uit kunt springen.

Andere sauna’s zijn zo ontworpen dat je daarna naar de zee of een meer kunt gaan, je lichaam in het water kunt dompelen of uitgebreid kunt zwemmen voordat je weer naar binnen gaat.

Dus je zit gewoon een hele tijd in een erg warme doos?

Kort antwoord: ja. Maar (stel je voor dat ik nu een hele slechte, enthousiaste Zweedse imitatie doe) – het is zoveel meer dan dat! Veel studenten maken gebruik van de sauna ruimte om met vrienden een feestje te bouwen, een biertje te drinken en de hele nacht door te kletsen. Op bijtend koude winteravonden, als je je sceptisch voelt om naar buiten te gaan, kan het een leuk alternatief zijn om samen in de warmte te zitten.

Hoewel het over het algemeen niet verplicht is, sauneren veel Zweden naakt. Als cultuur zijn Zweden vrij open over naaktheid, ️ en de sauna is een hot-spot (wahey) om uit te kleden. Door de warmte van het hout neem je meestal een handdoek mee om op te zitten, en mensen gebruiken die vaak om lichaamsdelen te bedekken die ze misschien niet zo gemakkelijk los kunnen laten. Als je je niet zo op je gemak voelt in je blootje, vinden sommige bastions het prima als je een badpak draagt (als je bijvoorbeeld een privé badpak in je accommodatie hebt, is dat helemaal prima).

sauna

De sprong wagen, maar niet in de sauna

Als de sauna die je bezoekt aan of bij een waterlichaam ligt, is dat een belangrijk onderdeel van de bastu-ervaring. Zweden zitten vaak 20-30 minuten in de sauna, totdat ze voldoende zijn opgewarmd, rennen naar buiten met een handdoek in de hand en springen in het water. In de winter ga je naar buiten en probeer je tussen de sneeuw en de ijsvlakten goed te staan, voordat je jezelf onderdompelt in kleine waterpoelen die onder het ijs vandaan zijn gehakt.

In de zomer is het een vergevingsgezinde ervaring, waarbij je naar het meer of de zee rent – erin springt voor de snelle sensatie van koud, nat water op je warme huid – en er dan weer uit springt. Afhankelijk van hoe dapper je je voelt, kun je nog een paar keer teruggaan naar de sauna, je een paar uur lang onderdompelen in en uit de routine van warmte en kou.

Hoe kan het je rustig laten voelen, of je thuis voelen?

Ik denk niet dat ik ooit zal vergeten hoe het mijn lichaam deed voelen de eerste keer dat ik mijn lichaam in het water van 0 graden dompelde nadat ik 30 minuten in de sauna had gezeten. Toen ik me onder water wierp, voelde het meteen alsof er spelden over me heen dansten, die delen van mijn lichaam naar binnen prikten.

Door mijn lichaam onder water te duwen – schouders, nek, hoofd – werd ik me bewust van mijn lichaam en alle gekke processen van hoe je het laat bewegen op een manier die ik nog niet eerder had gevoeld. De processen van mijn lichaam werden zo veel intenser wanneer ik het dwong iets te doen wat het op dat moment ECHT niet wilde doen.

Ik herinner me ook nog zo duidelijk het versufte gevoel dat ik de rest van de dag had. Mijn vrienden en ik zwierven door Stockholm in het na-gevoel van een warme omhelzing. Net als zonnebrand, maar zonder de krassende herinnering elke keer als kleren bewegen over lichaamsdelen. Het voelde gewoon als een vreemde, in watten gewikkelde gloed. Ik sliep die nacht beter dan ik in maanden had gedaan, volledig ongestoord door indringende gedachten of Twitter-waarschuwingen.

Deze dag, de eerste dag dat ik de sauna/zee-combinatie deed, nam ik mijn vriendin Oona mee om mijn cursusgenoten te ontmoeten. Oona en ik waren er vroeg en zijn nog even in de vrouwensauna gaan zitten voordat mijn cursus vrienden er waren. Toen ze er waren, volgde er een kleine, grappige kennismaking, waarbij nieuwe vrienden voor het eerst helemaal naakt werden gemaakt. Een van hen merkte na afloop op: “Ik geloof niet dat ik ooit eerder naakt een nieuwe vriend heb gemaakt. Het is leuk!”

Het hele verloop van die sauna-sessie was, eerlijk gezegd, prachtig. Niet alleen omdat ik vrienden uit verschillende delen van mijn leven een band zag smeden en samen zag lachen (eerlijk gezegd, is dat niet het beste in het leven?

Vrienden van verschillende kanten van je wereld samen zien komen), maar de ruimte van de kamer. Het was alleen voor vrouwen, in een heel, heel klein hokje. Er zaten misschien wel 12-13 verschillende vrouwen in gepropt, kleine groepjes vriendinnen, en een enkele oudere Zweedse dame. Er werden zo’n 5 verschillende talen gesproken, en op een gegeven moment begonnen we allemaal tips uit te wisselen over onze favoriete sauna’s in het land.

Een bijzonder alleenstaande vrouw verliet regelmatig de sauna om naar de zee te gaan, en gebruikte daarbij alle andere blote schouders van willekeurige vrouwen in de ruimte als steun om op te leunen als ze van de hogere zitplaatsen naar beneden ging. Ik bedoel, we vonden het duidelijk allemaal een beetje vreemd, maar er was iets heel moois aan. Een vrouw die zich steunde op de lichamen van andere anonieme vrouwen, en wij deden stilletjes mee door armen en schouders aan te bieden om haar te helpen haar pad te effenen.

Het meest overweldigende gevoel dat ik heb als ik naar de sauna ga, is er een van totale rust. Door de sauna routine voel ik me meer verbonden met en heb ik meer controle over mijn lichaam, terwijl ik zo gemakkelijk overweldigd kan raken door studie of werk en de hectiek van het leven. Het is zo’n waardevolle ruimte om te kunnen zitten en gewoon jezelf te zijn, in al je bobbels en tegenstrijdigheden.

Ik doe nu een meer gezamenlijke poging om de sauna deel te laten uitmaken van mijn wekelijkse levensroutine hier. Om in de warmte bij mezelf te zijn, langzaam met mijn lichaam en hersenen te zijn en diep over dingen na te denken. Dan naar buiten rennen naar de waterkant, gesterkt door het gevoel van een waagstuk, en het gevoel van volkomen stilte in mijn lichaam, nadat ik weer boven en uit het water ben gekomen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken