topless man wearing blue jeans

Ben je te licht in gewicht? Kom aan in KG in 2023

Heb je moeite om aan te komen in gewicht, ondanks dat je regelmatig eet en voldoende calorieën binnenkrijgt? Onze gedetailleerde gids laat zien hoe een evenwichtig dieet en krachttraining je kunnen helpen om spiermassa op te bouwen en aan te komen.

gewicht

Waarom is het moeilijk voor sommige mensen om aan te komen?

Sommige mensen hebben moeite om aan te komen in gewicht, ondanks dat ze regelmatig eten en voldoende calorieën binnenkrijgen. Dit kan te maken hebben met factoren zoals genetische aanleg, een hoog metabolisme, of een te hoge hoeveelheid beweging. Volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition kan het ook te maken hebben met een onbalans in hormonen die betrokken zijn bij het energie-evenwicht, zoals leptine en ghreline.

Welke voedingsmiddelen zijn goed om aan te komen in gewicht?

Om aan te komen is het belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan calorieën en voedingsstoffen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën en voedingsstoffen, en die kunnen helpen om aan te komen, zijn onder andere:

 • Vette zuivelproducten, zoals volle melk, kaas en yoghurt
 • Avocado’s
 • Noten en zaden
 • Eieren
 • Vlees, vis en kip
 • Verse groenten en fruit
 • Granen, zoals volkoren brood en pasta
 • Peulvruchten, zoals kidneybonen en linzen

Het is ook belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om spiermassa op te bouwen, wat kan helpen om aan te komen in gewicht. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn onder andere vlees, vis, kip, eieren, noten, zaden en peulvruchten.

Kan krachttraining helpen om aan te komen in gewicht?

Krachttraining kan helpen om aan te komen in gewicht door spiermassa op te bouwen, wat kan leiden tot een toename in calorieverbranding. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Applied Physiology kan krachttraining leiden tot een toename in spiermassa, wat kan helpen om aan te komen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat krachttraining alleen effectief is als het wordt gecombineerd met een evenwichtig dieet dat voldoende calorieën en voedingsstoffen bevat.

Bij het doen van krachttraining is het belangrijk om een uitdagend programma te volgen dat gericht is op spiergroei. Dit kan betekenen dat je een hogere hoeveelheid gewicht gebruikt of dat je meer herhalingen doet met een lagere hoeveelheid gewicht. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen trainingen om de spieren de tijd te geven om te herstellen en te groeien.

Conclusie

Magere mensen die aan willen komen in gewicht kunnen profiteren van een evenwichtig dieet dat rijk is aan calorieën en voedingsstoffen, zoals vette zuivelproducten, avocado’s, noten en zaden, eieren, vlees, vis en kip, verse groenten en fruit, granen en peulvruchten. Het is ook belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om spiermassa op te bouwen. Krachttraining kan helpen om aan te komen door spiermassa op te bouwen, maar is alleen effectief als het wordt gecombineerd met een evenwichtig dieet en als een uitdagend programma wordt gevolgd met voldoende rust tussen trainingen.

  Naar de sportschool als je boven de 55 bent

Veelgestelde vragen

Is het moeilijk om aan te komen in gewicht als ik een hoog metabolisme heb?

Ja, voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om aan te komen in gewicht als ze een hoog metabolisme hebben. Dit kan te maken hebben met genetische aanleg of een te hoge hoeveelheid beweging. Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan calorieën en voedingsstoffen, en om voldoende rust te nemen tussen trainingen om spiermassa op te bouwen.

Welke voedingsmiddelen zijn goed om aan te komen in gewicht als ik een hoog metabolisme heb?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën en voedingsstoffen, en die kunnen helpen om aan te komen in gewicht, zijn onder andere: vette zuivelproducten, zoals volle melk, kaas en yoghurt; avocado’s; noten en zaden; eieren; vlees, vis en kip; verse groenten en fruit; granen, zoals volkoren brood en pasta; en peulvruchten, zoals kidneybonen en linzen. Het is ook belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om spiermassa op te bouwen.

Kan ik aankomen in gewicht als ik vegetariër ben?

Ja, het is mogelijk om aan te komen in gewicht als je vegetariër bent. Je kunt aankomen in gewicht door een evenwichtig vegetarisch dieet te volgen dat rijk is aan calorieën en voedingsstoffen, zoals vette zuivelproducten, avocado’s, noten en zaden, eieren, verse groenten en fruit, granen en peulvruchten. Het is ook belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, wat kan worden gedaan door voldoende peulvruchten, noten, zaden en eieren te eten.

Bronnen:

Auteur

 • Nick Haenen

  Nick is een enthousiaste en nog steeds leergierige voedingsdeskundige met expertise in sportvoeding, fitness en gewichtsbeheersing. Tevens afgestudeerd in computerwetenschappen bij Cap Gemini. Netwerk Architectuur, VBA, Webdesign, CSS, HTML en rijke ervaring in Photoshop en AI-technologie. Hij is ook fitnessinstructeur en meditatieleraar met 32 jaar ervaring in fitness, gezondheid en meditatie. Nick is een gepassioneerde schrijver en onderzoeker van de laatste wetenschappelijke onderzoeken naar alles wat hem bezighoudt en heeft al honderden artikelen geschreven over voeding, fitness en meditatie.