Creatine Monohydraat

Creatine Monohydraat: Niet alleen voor sporters222 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
222 keer gelezen sinds

0
(0)

Creatine Monohydraat is een van de meest goed bestudeerde supplementen op de markt met meer dan 1.000 studies die zijn gunstige effecten en veiligheidsprofiel benadrukken.

Primair gebruikt en beschouwd als een bodybuilding-supplement, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het helpt bij het opbouwen van meer kracht, spiermassa vergroten, atletische prestaties verbeteren en vermoeidheid voorkomen.

Snelle energieleverancier

Maar opkomend onderzoek suggereert dat het nog veel meer kan doen. Creatine helpt uw lichaam iets te produceren dat ATP wordt genoemd, wat uw cellen gebruiken voor energie. Het is ideaal voor situaties waarin u heel snel veel energie nodig hebt – denk aan zware gewichten tillen of sprinten.

Echter hebben alle cellen in je lichaam ATP nodig, niet alleen je spieren. Hoewel de meeste creatine geconcentreerd is in de spieren, weten we ook dat deze zich bevindt in andere weefsels zoals de hersenen.

Nummer één: Creatine heeft invloed op spiermassa en lichaamssamenstelling

Dit voordeel van lichaamssamenstelling wordt gemedieerd door creatines vermogen om leeftijdsgebonden afname van spiermassa bekend als sarcopenie vertragen of stoppen. Dit betekent wanneer je ouder wordt zal je spiermassa beginnen te vervagen wat betekent dat je gemakkelijker gewicht krijgt en vatbaarder bent voor metabole aandoeningen zoals diabetes en metabool syndroom.

Nummer twee: Creatine maakt je botten sterker

Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die lijden aan leeftijdsgebonden afname van botmassa. Een studie toonde aan dat creatinesuppletie met weerstandstraining de kracht en botdichtheid van postmenopauzale vrouwen verhoogde, wat een groot probleem is bij menopauzale vrouwen.

Nummer drie: Creatine houdt je hersenen gezond

Studies hebben aangetoond dat suppletie met creatine de bloed-hersenbarrière oversteekt en de concentratie van creatine in je hersenen verhoogt. Op dit moment wordt creatine gebruikt om milde tot matige aandoeningen zoals depressie te behandelen en zelfs ernstigere aandoeningen zoals traumatisch hersenletsel, ziekte van Huntington, ALS en Parkinson.

Nummer vier: Creatine fungeert als een ontstekingsremmend middel

Het werkt om de ontstekingscascade die door verschillende medische aandoeningen wordt veroorzaakt te verminderen. Dit effect is zo krachtig dat sommige studies laten zien dat het vergelijkbare ontstekingsremmende effecten heeft als niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s).

Wat zijn NSAID’s

NSAID’s vormen een groep medicijnen waaronder ibuprofen, aspirine en naproxen vallen. Een nadeel van veel van deze NSAID’s is dat ze bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals maag-darmklachten en een verhoogd risico op ernstige bloedingen. Overweeg eens het gebruik van een veiliger alternatief, zoals creatine, voor de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritis, rugpijn, hoofdpijn, migraine, gewrichtspijn, kiespijn en dergelijke.

Het veiligheidsprofiel van creatine maakt het een veel beter alternatief dan deze medicijnen en in het ergste geval kun je ze gewoon samen gebruiken om de behoefte aan hogere doses van deze andere medicijnen te beperken.

Nummer vijf: Creatine heeft een positieve invloed op het immuunsysteem

Creatine heeft een effect op het immuunsysteem en wordt gezien als een stof met immuno-modulerende effecten. Deze effecten zijn specifiek aangetoond door het verminderen van de activiteit van zogenaamde toll-like receptoren.

Deze receptoren, als ze niet goed functioneren, kunnen je risico op auto-immuunziekten verhogen. Dit betekent dat creatine potentieel gebruikt kan worden als een behandeling voor mensen met auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Hashimoto, enzovoort.

Bovendien is aangetoond dat creatine de afgifte van ontstekingscytokines beïnvloedt door in te werken op het NF-kB-pad – hetzelfde pad waarop kurkuma of curcumine ook werken – wat aangeeft dat het een krachtige ontstekingsremmer is.

Nummer zes: Creatine kan huidveroudering vertragen

Creatine heeft antioxidante eigenschappen die, in combinatie met zijn effect en vermogen om de energieproductie te verhogen, potentieel kunnen dienen als een effectieve interventie tegen rimpels. We weten dat factoren zoals blootstelling aan zonlicht en ultraviolette stralen de oxidatieve schade in je cellen verhogen.

Deze stress vermindert de activiteit van creatine kinase, wat betekent dat door het innemen van creatine, je je cellen beter kunt helpen om zichzelf te beschermen. Onderzoekers hebben zelfs tests uitgevoerd met topische creatine – waarbij je simpelweg creatine op de huid aanbrengt – en dit is aangetoond dat het de productie van collageen stimuleert en de genexpressie beïnvloedt.

Een onderzoek dat zes weken duurde, toonde aan dat het topisch aanbrengen van creatine aanzienlijk de verslapping van de huid rond de ogen en het gezicht verminderde.

Hoe kun je al deze voordelen krijgen?

Creatine is een uiterst goedkoop en veilig supplement en je kunt het bijna overal krijgen, inclusief online winkels zoals Body & Fit, XXL Nutrition en zelfs Bol.com. De ideale dosis is 5 gram per dag ingenomen met een glas water.

Sommige mensen raden aan om in het begin hogere doses te laden met creatine, maar dit is meestal niet nodig als je elke dag gedurende lange tijd wilt innemen. Dagelijks gebruik van 5 gram creatine per dag zal ervoor zorgen dat het zich opbouwt in uw systeem en hoewel u misschien niet snel alle voordelen benut, zal het er toch binnen ongeveer twee weken zijn.

Ga voor snelle resultaten

Als u sneller resultaten wilt zien, kunt u tijdelijk meer gebruiken om te laden met een hogere dosis. Creatine komt in een wit poeder, lost gemakkelijk op in water en heeft geen sterke smaak, wat het ongelooflijk gemakkelijk maakt om in te nemen.

Je vindt veel verschillende vormen van creatine op de markt, maar de goedkoopste en meest effectieve is creatine monohydraat. Zoek naar elk supplement dat alleen deze formulering bevat zonder toegevoegde ingrediënten.

Je wilt beslist aan de achterkant van je creatine supplement controleren om te bevestigen dat het alleen creatine monohydraat bevat en niets anders – er is absoluut geen reden om extra toegevoegde kleurstoffen, vulstoffen of bindmiddelen te hebben.

Mijn persoonlijke aanbeveling

Mijn persoonlijke aanbeveling zou zijn om sterk na te denken over het gebruik van creatine, zelfs als je niet met gewichten traint.

Creatine kan ook gunstig zijn voor aandoeningen zoals auto-immuunziekte, vooral Hashimoto’s thyroïditis en reumatoïde artritis, maar eigenlijk zal het nuttig zijn voor iedere auto-immuunaandoening, elk ontstekingsgerelateerd probleem of pijn syndroom, elke huidaandoening (vooral acne) en vooral degenen die proberen een normale gezondheid van de huid te behouden.

Het is ook nuttig bij depressie of andere stemmingsstoornissen, obesitas – vooral als je het combineert met dieet en lichaamsbeweging – en vrijwel elke metabole aandoening inclusief PCOS en metabool syndroom. Zolang je 5 gram per dag inneemt, kun je genieten van alle voordelen die creatine biedt!

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views