Vreugdevol Leven

Leef Een Vreugdevol Leven – Sadhguru209 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
209 keer gelezen sinds

0
(0)

De moderne tijd brengt ons veel comfort en gemak. Toch lijken steeds meer mensen te lijden aan depressie, angststoornissen en burn-outs. Volgens de Indiase leraar Sadhguru komt dat doordat we te veel focussen op uiterlijk succes, in plaats van innerlijk welzijn. Als we echt gelukkig willen worden, moeten we transformeren vanbinnen.

De bron van ervaring zit van binnen

Volgens Sadhguru heeft alle menselijke ervaring een chemische basis. Als we onszelf gelukkig weten te maken, zal onze chemie positief zijn en zullen lichaam en geest optimaal functioneren. Maar als we onszelf ongelukkig maken, gaat onze chemie de verkeerde kant op. We sturen dan als het ware een signaal naar ons lichaam dat we eigenlijk dood willen.

Het is daarom van cruciaal belang om te beseffen dat onze ervaring van vreugde en ellende volledig door onszelf wordt gecreëerd. We hoeven ons geluk niet af te laten hangen van wat er in de buitenwereld gebeurt. Als we goed voor onszelf zorgen, kunnen we een constant gevoel van innerlijke vreugde creëren, ongeacht de uitdagingen op ons pad.

De meeste mensen lijken dit echter niet te beseffen. Ze denken dat hun geluk of ongeluk veroorzaakt wordt door externe factoren. Ze zijn bijvoorbeeld chagrijnig omdat het regent, opgewonden omdat ze een prijs hebben gewonnen, of depressief omdat hun partner het heeft uitgemaakt. Maar in werkelijkheid zit de bron van al deze ervaringen in henzelf.

Innerlijke rijkdom in plaats van uiterlijk succes

We leven in een maatschappij die bol staat van prikkels en afleiding. Overal worden we opgeroepen om meer te consumeren, onze carrière na te jagen en ons succes te etaleren op sociale media. We lijken collectief verslaafd aan uiterlijke bevestiging.

Maar al deze focus op status, bezittingen en uiterlijkheden maakt ons niet vanzelfsprekend gelukkig vanbinnen. Integendeel zelfs. Landen als de VS, ondanks alle welvaart en rijkdom, kampen met epidemieën van depressie, angst en verslaving.

Volgens Sadhguru moeten we daarom minder focussen op ons uiterlijke leven, en meer op onze innerlijke groei. In plaats van ons identiteit en zelfwaarde te ontlenen aan onze carrière, gadgets en merkkleding, zouden we beter investeren in dingen als meditatie, zelfreflectie en spiritualiteit. Want alleen als we vanbinnen rijk en tevreden zijn, zullen we werkelijk gelukkig zijn.

Loskomen van conditionering

Maar hoe kom je nou los van al die uiterlijke prikkels en verwachtingen? Hoe neem je afstand van je diepgewortelde overtuigingen en conditionering? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Onze gedachten en emoties lijken soms een eigen leven te leiden.

Volgens Sadhguru is meditatie hierbij het sleutelwoord. Door elke dag even de tijd te nemen om tot rust te komen in onszelf, worden we ons geleidelijk bewuster van onze eigen denkpatronen. We creëren een ruimte tussen onszelf en onze emoties, waardoor we ze los kunnen laten in plaats van erin meegezogen te worden.

Ook yoga en ademhalingsoefeningen helpen om tot innerlijke stilte te komen. Al is het maar vijf minuten per dag, het schept afstand tot de ratrace van alledag. Zo krijgen we meer grip op onszelf en worden we de baas over onze geest in plaats van andersom.

Positieve gewoontes ontwikkelen voor een Vreugdevol Leven

Naast meditatie zijn er nog veel meer manieren om onze innerlijke toestand positief te beïnvloeden. Zo kunnen kleine aanpassingen in onze dagelijkse routine al een groot verschil maken.

Denk aan dingen als vroeg opstaan, genoeg bewegen, gezond eten, tijd in de natuur doorbrengen en dankbaarheidsoefeningen doen. Dit soort gewoontes brengen lichaam en geest als vanzelf in een betere balans. Ze helpen negatieve emoties los te laten en ons open te stellen voor de vreugde van het moment.

Ook kunnen we onszelf eraan herinneren om mild en vriendelijk te zijn, voor onszelf en anderen. Positieve sociale relaties zijn een belangrijke factor voor mentale gezondheid en geluk. Door liefde te geven krijgen we het dubbel en dwars terug.

Kleine stappen, groot verschil

Gelukkig hoeven we niet in één keer ons hele leven om te gooien. Innerlijke groei gaat met vallen en opstaan. Het belangrijkste is dat we de moed niet opgeven, maar volharden op ons pad.

Ook al vervallen we soms in oude gewoontes, met geduld en compassie komen we er wel. Elke ochtend is er weer een nieuwe kans om het roer een beetje om te gooien. En elke kleine koerswijziging brengt ons dichter bij ons doel.

Dus maak het niet te moeilijk voor jezelf. Niemand is perfect, dat hoeft ook niet. Begin gewoon met 10 minuten per dag meditatie. Doe elke ochtend een paar rek- en strekoefeningen. Pak vaker de fiets in plaats van de auto. Ga regelmatig wandelen in het bos. Lees inspirerende boeken. Schrijf een dankbaarheidslijstje.

Al deze kleine dingen helpen om je bewustzijn te verruimen en negatieve patronen te doorbreken. Ze brengen je in een ontspannen en vreugdevolle staat van zijn. En van daaruit kunnen grote dingen groeien. Dus geef niet op, want voor je het weet ben je heel ver gekomen.

Conclusie

Uiterlijke welvaart en comfort maken ons niet zomaar gelukkig. Pas als we transformeren vanbinnen, door spirituele groei en bewustzijn, zullen we duurzame voldoening vinden. Dit vraagt dedicatie en volharding, maar de inspanning loont.

Door elke dag weer opnieuw te focussen op onze innerlijke rijkdom, in plaats van uiterlijk succes, krijgen we steeds meer greep op onszelf. Zo kunnen we onze levenservaring naar een constant hoger plan tillen. Kleine stappen leiden uiteindelijk naar een grote ommekeer van binnenuit.

Link: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken