Body Scan Meditatie

Body Scan Meditatie Laat spanning los589 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
589 keer gelezen sinds

0
(0)

Body Scan Meditatie is als het Zwitserse zakmes onder de meditatie technieken. Ja, soms kun je zo opgaan in je stress dat je je niet realiseert dat de fysieke ongemakken die je ervaart – zoals hoofdpijn, rug- en schouderpijn en gespannen spieren – verband houden met je emotionele toestand. 

Lichaamsscan-meditatie is een goede manier om lichamelijke spanning los te laten waarvan je je misschien niet eens realiseert dat je die ervaart. Body scanning houdt in dat je aandacht besteedt aan delen van het lichaam en lichamelijke sensaties in een geleidelijke volgorde van voeten naar hoofd.

Door jezelf mentaal te scannen breng je bewustzijn naar elk deel van je lichaam en merk je alle pijntjes, spanningen of algemene ongemakken op. Het doel is niet om de pijn volledig te verlichten, maar om hem te leren kennen en ervan te leren, zodat je er beter mee om kunt gaan.

Voordelen van een regelmatig oefenen

De beoefening van de bodyscan-meditatie, die het best dagelijks (of zelfs meerdere keren per dag) kan worden uitgevoerd, wordt in verband gebracht met vele geestelijke en lichamelijke gezondheidsvoordelen. Onderzoek toont aan dat stressvermindering een van de primaire voordelen is van body scan meditatie, die op zijn beurt lichamelijke voordelen kan hebben, waaronder verminderde ontsteking, vermoeidheid en insomnia.

Op deze manier werkt deze bodyscan om de cyclus van fysieke en psychische spanning te doorbreken die zichzelf kan voeden.

De bodyscan-meditatie is een zeer nuttige en effectieve meditatie die je kan helpen om terug te keren naar een ontspannen toestand en deze te handhaven wanneer je te gespannen raakt.

Hoe doe je een bodyscan-meditatie

Zoals bij alle vormen van meditatie, is het doen van een bodyscan eenvoudig bedoeld. Hieronder staan enkele instructies om je op weg te helpen.

  1. Maak het je gemakkelijk. Liggen heeft de voorkeur, vooral als je een bodyscan-meditatie doet voordat je gaat slapen. Als dat niet mogelijk of comfortabel is, is comfortabel zitten ook een optie.
  2. Neem een paar keer diep adem. Laat je ademhaling vertragen, en begin te ademen vanuit je buik in plaats van vanuit je borst, laat je buik uitzetten en samentrekken bij elke ademhaling. Als je merkt dat je schouders bij elke ademhaling omhoog en omlaag gaan, concentreer je dan meer op het ademen vanuit je buik, alsof een ballon zich bij elke ademhaling opblaast en leegloopt in je buik. Probeer voor meer oefening deze ademhalingsoefeningen.
  3. .

  4. Breng je bewustzijn naar je voeten. Breng nu langzaam je aandacht naar beneden naar je voeten. Begin gewaarwordingen in je voeten te observeren. Als je pijn opmerkt, erken die dan en alle gedachten of emoties die ermee gepaard gaan, en adem er zachtjes doorheen.
  5. Adem in de spanning. Als je ongemakkelijke sensaties opmerkt, richt je aandacht er dan op. Adem ze in, en kijk wat er gebeurt. Visualiseer dat de spanning door je ademhaling je lichaam verlaat en in de lucht verdampt. Ga verder als je je er klaar voor voelt.
  6. Scan je hele lichaam. Zet deze oefening voort met elk gebied van je lichaam, waarbij je geleidelijk omhoog gaat via je voeten tot je de bovenkant van je hoofd bereikt. Merk op hoe je je voelt en waar je je spanning vasthoudt. Als er spanning, pijn of druk is, blijf dan ademen in elke spanning, pijn of druk die je voelt. Dit kan je helpen spanning in je lichaam nu los te laten, en je er in de toekomst meer bewust van te zijn, zodat je het ook dan kunt loslaten.

Tips

  • Beoefen deze bodyscan-meditatie op elk moment dat je stress voelt of meerdere keren gedurende de dag als regelmatige oefening.
  • Als je niet veel tijd hebt, kun je een verkorte versie van deze bodyscan-meditatie doen door gewoon te zitten en elke plek in je lichaam waar je spanning voelt op te merken, in plaats van van van onderdeel naar onderdeel te bewegen. Dit zal gemakkelijker worden naarmate je de bodyscan-meditatie vaker beoefent.
  • De bodyscan-meditatie kan lichaamsbewustzijn, stressbewustzijn en ontspanning bevorderen. Oefen hem vaak. Je kunt ook proberen progressieve spierontspanning, ademhalingsoefeningen, of visualisatie-oefeningen voor het loslaten van stress en spanning in je lichaam.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231229 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023941 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023598 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023664 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211769 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211038 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021825 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021568 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211155 views