Gym Angst: Strategieën om Sportschoolvrees te Overwinnen

Gym Angst Bestaat! – 8 Slimme Tips Om Van Je Sportschoolvrees Af Te Komen130 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
130 keer gelezen sinds

0
(0)

Gym Angst bestaat echt! In een perfecte wereld zou het moeilijkste van naar de sportschool gaan je training zijn, niet het door de deuren lopen. Als gedachten aan het bewegen tussen alle ingewikkelde en onbekende apparatuur, bekeken of beoordeeld worden, of zelfs het gebruik van de kleedkamer angst veroorzaken, ben je niet alleen.

Sportschoolangst, ook wel “sportschoolvrees” genoemd, is gebruikelijk en kan iedereen beïnvloeden, vooral nu mensen allang zijn teruggekeerd naar de sportscholen na veelal thuis te hebben getraind tijdens de COVID-19-pandemie.

Lees verder voor hulp bij het identificeren van veelvoorkomende triggers voor sportschoolangst, evenals voor inzicht in omgangsstrategieën en alternatieve workouts.

Helping Clients Overcome Gym Anxiety and improve their long-term results

Wat is sportschoolangst?

Op een bepaald moment heb je misschien angst, intimidatie of verlegenheid gevoeld over het trainen in de sportschool.

Misschien ben je bang voor wat andere mensen van je uiterlijk of vaardigheden zullen denken. Misschien heb je geen idee wat je moet doen of hoe je de apparatuur moet gebruiken, en denk je dat mensen je zullen beoordelen.

Misschien maak je je zorgen dat het te druk zal zijn, te vol met bacteriën, of dat de machines die je normaal gebruikt bezet zullen zijn. Of misschien voel je je ongemakkelijk in de kleedkamer naast vreemden.

Als je je ooit zo hebt gevoeld, weet dan dat je niet alleen bent.

Volgens de American Psychiatric Association (APA) zijn angststoornissen de meest voorkomende geestelijke gezondheidsstoornissen en beïnvloeden ze bijna 30% van de volwassenen op enig moment. Deze gevoelens, die de APA definieert als “anticipatie van een toekomstige zorg”, kunnen zich manifesteren als spierspanning en vermijding.

Beweging heeft niet alleen voordelen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Het identificeren van triggers en het leren van copingmechanismen voor sportschoolangst kan je helpen met vertrouwen de sportschool binnen te stappen, die negatieve gevoelens te overwinnen en te profiteren van de voordelen van beweging.

How to Overcome Gym Anxiety (Gymtimidation) | NASM Blog - NASM

Wat kan sportschoolangst veroorzaken?

Net als bij elk type angst kan sportschoolangst complex en individueel zijn, maar hier zijn enkele veelvoorkomende scenario’s die het kunnen veroorzaken:

Je bent een beginner

Als je nog nooit eerder in een sportschool hebt getraind, of het is lang geleden, kun je je geïntimideerd voelen. Zullen alle anderen fitter zijn dan ik? Zullen mensen me beoordelen? Wat moet ik doen en hoe begin ik? Dit worden situationele angst genoemd, deze gedachten en gevoelens worden opgewekt door onbekende situaties.

Je bent van sportschool veranderd

Misschien trainde je een tijdje in één sportschool, maar ben je onlangs van locatie veranderd. Het nieuwe ontwerp verkennen, de kleedkamer en het toilet vinden, de apparatuur die je wilt gebruiken lokaliseren en een nieuwe routine aannemen kan angst veroorzaken.

Je hebt moeite met het gebruik van de apparatuur

Misschien wil je echt de beenpersmachine gebruiken, maar weet je niet hoe je die moet instellen. Je raakt in de war en voelt je beschaamd.

Je moet je omkleden voor anderen

Als je na je werk naar de sportschool komt of van plan bent ergens anders naartoe te gaan, moet je misschien kleding wisselen voor of na je training. Dit in een openbare kleedkamer doen kan je ongemakkelijk maken.

De sportschool is erg druk

Vooral gezien de pandemie kunnen drukke binnenruimtes veel mensen ongemakkelijk maken. Post-COVID-angst is een echte zaak, en het idee om terug te keren naar het leven zoals we dat kenden voor de pandemie kan gevoelens van angst en onzekerheid oproepen.

Je bent een vrouw en wilt de doorgaans door mannen gedomineerde gewichtsruimte gebruiken

Het gebruiken van de gewichtsruimte kan intimiderend zijn als vrouw, zelfs als je geen nieuwkomer bent in de sportschool.

Een onderzoek onder 116 vrouwen van universitaire leeftijd toonde aan dat een aanzienlijk deel van hen zich bewust was van de voordelen van weerstandstraining, maar toch niet de aanbevolen hoeveelheid deed.

Deelnemers noemden tijd en moeite als obstakels. Toch ontdekten onderzoekers ook dat gevoelens van beoordeling en intimidatie, evenals een gebrek aan kennis over het gebruik van de apparatuur, ook bijdroegen.

Het onderzoek suggereert dat een fitnessgroep voor vrouwen of een speciaal gedeelte voor vrouwen in een sportschool hen de motivatie zou kunnen geven om door te gaan.

Gymtimidation Is Real: 7 Reasons Why You Shouldn't Be Afraid To Exercise

8 Tips om sportschoolangst te overwinnen

Een handvol strategieën kan je helpen sportschoolangst te overwinnen en een geweldige training te krijgen.

1. Doe je onderzoek en maak kennis

De wortel van sommige angst is de angst voor het onbekende, dus zoveel mogelijk informatie verzamelen vooraf zal je helpen je zelfverzekerder te voelen.

Begin online door de faciliteit, de voorzieningen en de aangeboden lessen te onderzoeken. Ga dan naar binnen voor een rondleiding, maak jezelf vertrouwd met het gebouw en het personeel.

2. Begin langzaam

Voel je niet alsof je bij je eerste bezoek aan de sportschool meteen vol gas moet geven. Stel een klein doel dat je comfortabel vindt – besteed 10 of 15 minuten aan een cardio-apparaat of rek gewoon uit – en noem het een training. Bouw dan van daaruit op.

3. Huur een personal trainer in

Werken met een personal trainer, zelfs voor slechts één sessie, kan je helpen te leren welke oefeningen je moet doen, hoe je ze moet uitvoeren, hoe je de apparatuur moet instellen en hoe je je trainingen moet plannen.

Wees specifiek over je behoeften; als je slechts één sessie wilt voltooien om je vertrouwd te maken met de oefeningen en apparatuur, is dat een volledig geldig doel.

Als je een programma wilt volgen, vermeld dat dan. En plan dan na een maand of twee werken aan dat programma misschien nog een sessie om je routine naar een hoger niveau te tillen.

4. Ga met een vriend

Samen met een vriend of familielid naar de sportschool gaan die de weg weet, kan comfort, ondersteuning en begeleiding bieden. Bovendien neemt het deels het onbekende weg. Nadat je je op je gemak voelt om met je maatje te trainen, ga je zelf op pad.

5. Probeer groepsfitness

Als je sociale angst hebt, zijn groepsfitnesslessen misschien geen ideale oplossing.

Het sporten in groepen verlicht soms de angst die voortkomt uit niet weten wat je in de sportschool moet doen, omdat je de instructeur of medesporters kunt volgen. Als je je eenmaal op je gemak voelt en deel uitmaakt van de fitnessgroep, kun je profiteren van een betere algehele mentale gezondheid.

6. Plan je tijd en je trainingen

Een plan hebben is niet alleen belangrijk voor tijdsbeheer en effectiviteit, maar neemt ook de angst voor het onbekende weg.

Als je precies weet welke oefeningen je wilt doen en in welke volgorde, kun je je concentreren op je training – niet op de onzekerheid over wat je hierna moet doen. Ook als het gebruik van de kleedkamer je angstig maakt, bedenk dan hoe je het kunt vermijden door gekleed te komen om te trainen.

Workout tips for faster results

7. Gebruik diepe ademhaling en positief denken

Als je je overweldigd voelt, richt je dan op je ademhaling, concentreer je op diafragmatische ademhaling. Dit type ademhalingstechniek, waarbij je actief je middenrif betrekt en je buik uitzet, is aangetoond dat het stress- en cortisolniveaus verlaagt.

Je kunt ook proberen je negatieve zelfpraat om te buigen. Als je je zorgen maakt dat mensen je uiterlijk beoordelen, verander dan je gedachte van “die persoon denkt dat ik groot en niet in vorm ben” naar “die persoon is er om te trainen en focust zich op zijn eigen acties”.

Het klinkt misschien te eenvoudig, en dat begrijpen we. Toch, als je kunt beginnen met het opmerken van het negatieve denkpatroon, dan in de loop van de tijd stappen kunt nemen om het uit te dagen en over te schakelen naar positieve zelfpraat, merk je misschien dat je meer moed kunt vinden om door de deuren van de sportschool te lopen.

8. Hou vol! Hou gewoon vol!

Hoe vaker je gaat, hoe zelfverzekerder je zult worden en hoe makkelijker het zal zijn om de sportschool binnen te stappen. Het is natuurlijk om de sportschool te willen vermijden als het angst opwekt, maar als je mechanismen vindt die voor jou werken en eraan blijft werken, zul je na verloop van tijd verbetering zien.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views