Hatha Yoga

Hatha Yoga: Deze Eeuwenoude Spirituele Weg Voor Nu202 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
202 keer gelezen sinds

0
(0)

Yoga is een eeuwenoude spirituele wetenschap die tot doel heeft de eenheid van lichaam, geest en ziel te bereiken. De oude Indiase wijzen ontwikkelden Hatha Yoga als een pad om via lichaamsoefeningen en ademhalingstechnieken het bewustzijn te verruimen. In deze tijd van stress is Hatha Yoga populairder dan ooit.

Maar wat zijn de diepere principes van deze praktijk?

En waarom wordt Hatha Yoga gezien als dé spirituele weg voor ons tijdperk?

Hatha Yoga: Deze Eeuwenoude Spirituele Weg Voor Nu

De oorsprong en betekenis van Hatha Yoga

Hatha Yoga heeft zijn wortels in oude tantrische tradities. Het woord “Hatha” is afgeleid van “ha” wat staat voor de zon of het activerende mannelijke principe en “tha” wat de maan of vrouwelijke energie vertegenwoordigt. Bij Hatha Yoga worden deze tegengestelde krachten in balans gebracht.

De praktijk ontstond rond de 6e eeuw na Christus, toen yogi’s op zoek waren naar manieren om het lichaam voor te bereiden op meditatie. Ze ontwikkelden houdingen (asana’s), ademhalingsoefeningen (pranayama), zuiveringstechnieken (shatkarmas) en energieblokkades (bandhas) om lichaam en geest in evenwicht te brengen.

Belangrijke oude teksten over Hatha Yoga zijn onder andere de Hatha Yoga Pradipika, de Gheranda Samhita en de Shiva Samhita. Hierin worden de principes en technieken uitgebreid beschreven. Hatha Yoga werd eeuwenlang mondeling doorgegeven van leraar op leerling.

Hatha Yoga

Hatha Yoga helpt negatieve conditionering los te laten

Volgens de yogi’s degenereert de mensheid in de loop der tijden, zowel lichamelijk als mentaal. We leven nu in Kali Yuga, het laatste tijdperk dat wordt gekenmerkt door materialisme en moreel verval.

In ons onderbewustzijn dragen we nog veel dierlijke driften en angsten mee uit onze evolutionaire geschiedenis, de zogenaamde reptielenbrein. Deze oude overlevingspatronen, zoals vechten, vluchten of bevriezen, belemmeren ons spiritueel groeipotentieel.

Via Hatha Yoga kunnen we deze diepgewortelde conditioneringen loslaten. De houdingen en ademhalingsoefeningen maken ons bewust van onbewuste delen in onszelf. We leren patronen herkennen en kunnen ze vanuit het hogere bewustzijn transformeren. Zo worden we meester over onze geest in plaats van slachtoffer van onze driften.

Hatha Yoga harmoniseert en integreert

Een belangrijk concept in Hatha Yoga is het harmoniseren van tegengestelde krachten. Ieder mens heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie in zich. Ook onze hersenen bestaan uit een linker- en rechterhelft met verschillende kwaliteiten.

Via de oefeningen brengen we deze dualiteiten in balans. De passieve en actieve kanten van onszelf worden geïntegreerd tot één geheel. Dit geeft mentale helderheid en innerlijke vrede. Alle delen van ons systeem gaan soepel samenwerken.

De houdingen stimuleren ook het bewustzijn in elke cel van het lichaam. Zo ontstaat eenheid tussen lichaam en geest. Je wordt je meer bewust van onderbewuste emoties en energiestromen in jezelf en leert ze positief te geleiden.

Een weg naar spirituele bevrijding

Het uiteindelijke doel van Hatha Yoga is spirituele verlichting of bevrijding uit de cyclus van reïncarnatie. Door lichaam en geest te zuiveren en tot rust te brengen, worden we ontvankelijk voor hogere staten van bewustzijn.

De ademhalingstechnieken zijn hierbij cruciaal. De adem wordt gezien als drager van prana, of levensenergie. Via gerichte ademoefeningen kunnen we deze energie sturen en ons bewustzijn verruimen.

Uiteindelijk leidt de beheersing van lichaam, adem en geest naar meditatie en samadhi, de hoogste staat van eenheidservaring. Je eigen ik lost op in het goddelijke. Dit is de essentie van yoga en de ultieme vervulling.

Hatha Yoga: An Introduction - Ayurah Spa & Wellness Centre

Een pad van zelfdiscipline

Hatha Yoga vraagt toewijding en zelfdiscipline van de beoefenaar. De verschillende oefeningen dienen met respect en bewustzijn te worden uitgevoerd. Dit kweekt evenwicht en tevredenheid.

Belangrijk hierbij is dat de yoga beoefend wordt vanuit authentieke roeping, niet vanuit egoïstische motivatie. Het draait niet om presteren, maar om jezelf leren kennen. Zo kan Hatha Yoga ons helpen om ons volledige spirituele potentieel te ontplooien.

De juiste Hatha Yoga voor jou

Er bestaan tegenwoordig vele stijlen van Hatha Yoga, zoals Iyengar, Ashtanga en Kundalini yoga. Elke stijl legt net een andere nadruk wat betreft de intensiteit van de oefeningen en de precieze techniek.

Voor beginners is het aan te raden een zachte vorm van Hatha Yoga te kiezen, zoals Iyengar yoga. Vermijd stijlen met veel explosieve bewegingen, want hierdoor is de kans op blessures groter. Bouw je yogapraktijk langzaam op en luister naar de signalen van je lichaam.

Probeer ook verschillende leraren uit. De persoonlijkheid en begeleiding van de leraar is cruciaal voor een positieve yogabeoefening. Een goede leraar inspireert je om het beste in jezelf naar boven te halen.

Conclusie

Yoga is meer dan een work-out voor lichaam en geest. Het is een complete levensfilosofie die ons dichter bij onszelf en het goddelijke brengt. In deze stressvolle tijden biedt Hatha Yoga een tijdloos pad naar innerlijke balans en bevrijding. Door de eeuwenoude wijsheid met een open hart te benaderen, kunnen we ons volledige menselijke potentieel ontplooien.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231191 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023895 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023624 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211722 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021796 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021530 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views