Het Geheim van een Dankbaarheidsdagboek: Stressverlichting binnen Handbereik

Het Geheim van een Dankbaarheidsdagboek: Stressverlichting binnen Handbereik242 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
242 keer gelezen sinds

0
(0)

In een wereld waar stress en angst vaak de overhand hebben, kan het ontwikkelen van een houding van dankbaarheid een krachtig tegengif zijn.

Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek is een eenvoudige maar effectieve manier om je emotionele veerkracht te versterken en stress te verminderen.

Het helpt je om je te richten op het positieve in je leven, terwijl je ook profiteert van het bijhouden van een dagboek.

Het Geheim van een Dankbaarheidsdagboek: Stressverlichting binnen Handbereik

Hoe begin je met een dankbaarheidsdagboek?

De volgende eenvoudige stappen helpen je bij het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek, een nuttig instrument voor stressbeheer.

Kies een Dagboek

Je kunt ervoor kiezen om je dagboek online of op papier bij te houden. Bij het kiezen van de methode voor je dagboek, denk aan het volgende:

 1. Of je liever typt of schrijft. Als je de hele dag achter de computer zit, kan schrijven op papier een prettige afwisseling zijn.
 2. Waar je het grootste deel van je schrijven wilt doen. Wil je ‘s avonds in bed journalen voor het slapengaan? Kun je ‘s avonds een paar minuten alleen in de studeerkamer doorbrengen?
 3. Of privacy een factor is die invloed kan hebben op je beslissing. Houd er rekening mee dat een computer niet volledig veilig is, vooral online tekstverwerkingssoftware. Daarentegen kan je persoonlijke laptop handiger zijn als je je gedachten privé wilt houden in huiselijke kring.

Kies een Structuur

Er zijn verschillende manieren waarop je je dagboek kunt structureren. Doe wat het beste voor je werkt en verander het indien nodig. Het belangrijkste is om jezelf in een staat van reflectie en dankbaarheid te brengen. Je kunt ervoor kiezen om lange, beschrijvende alinea’s te schrijven over de dingen die je waardeert in je dagelijks leven.

 1. Je dankbaarheidsdagboek kan volledig uit lijsten bestaan.
 2. Je kunt een vooraf bepaald aantal items per dag noteren (bijvoorbeeld 10 per dag).
 3. Je kunt ook gewoon besluiten om te schrijven over wat je die dag passend lijkt.

Stel een Schema Vast

Een belangrijk aspect van het langetermijn-succes van je dankbaarheidsdagboek is de frequentie waarmee je het gebruikt. Het is meestal het beste om te streven naar eens per dag of enkele keren per week in het begin, maar geef jezelf wat flexibiliteit als het druk is.

 1. Maak een verbintenis die je inspireert om te schrijven, zelfs als je niet altijd in de stemming bent, omdat deze oefening kan helpen om je humeur te veranderen.
 2. Maak je schema niet zo strikt dat je het hele plan wilt opgeven als je een keer een fout maakt.

Blijf Gewoon Schrijven

Begin met een paar minuten iets op te schrijven; het hoeft geen meesterwerk te zijn. Begin gewoon waar je bent en denk er niet te veel over na. Veel mensen merken dat hun hele houding verandert zodra ze een tijdje een dankbaarheidsdagboek bijhouden.

Ze merken gedurende de dag dingen op die ze in het dagboek willen opnemen, dingen die ze anders niet zouden hebben opgemerkt. Om een optimistische houding te behouden, is regelmatig schrijven belangrijk.

 1. Als je merkt dat je steeds vaker dagen overslaat, herinner jezelf dan rustig aan waarom je in de eerste plaats een dankbaarheidsdagboek bijhoudt.
 2. Wees dankbaar dat je op elk gewenst moment weer in de gewoonte van het schrijven kunt komen. Geniet ervan!

Het Geheim van een Dankbaarheidsdagboek - Stressverlichting binnen Handbereik

4 tips voor het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek

 • Dankbaarheidsdagboeken zijn het meest effectief wanneer je jezelf ertoe verbindt om aan het einde van elke dag ten minste drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dit is regelmatig genoeg en eenvoudig genoeg om uitvoerbaar te zijn en schrijven aan het einde van de dag levert over het algemeen de beste voordelen op.
 • Onthoud dat je in de toekomst je dagboekvermeldingen wilt kunnen teruglezen. Dit kan een geweldige oppepper zijn wanneer je je gestrest of neerslachtig voelt.
 • Experimenteer met de dingen waarover je schrijft. Als je altijd de voor de hand liggende dingen noemt (“Ik ben dankbaar voor mijn kinderen”), daag jezelf dan uit om de subtiele dingen op te merken (“Vandaag had ik een karamel-ijsje en het was geweldig!”).
 • Onthoud dat niet alle dankbaarheid in het dagboek bewaard hoeft te worden. Laat de mensen in je leven weten hoezeer je ze waardeert. Van familieleden tot winkelbedienden en postmedewerkers die je op een dag tegenkomt, iedereen vindt het fijn om te weten dat ze gewaardeerd worden. Hun positieve reacties kunnen je ook in een positieve stemming brengen!

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken