MIND Dieet

Het MIND Dieet ter preventie van Alzheimer711 keer gelezen sinds
13
minuten leestijd
13
minuten leestijd
711 keer gelezen sinds

0
(0)

Afvallen is het hoofddoel van de meeste dieetplannen, vooral als het gaat om de-toxen en reinigingen. Maar niet iedereen die een dieet volgt wil afvallen.

Verschillende diëten kunnen verschillende resultaten opleveren.

En als je hoopt de gezondheid van je hersenen te verbeteren en het begin van de ziekte van Alzheimer te voorkomen, kun je overwegen het MIND dieet te proberen, dat in verband wordt gebracht met een langzamere cognitieve achteruitgang.

De ziekte van Alzheimer – een progressieve en verwoestende neurologische aandoeningen die geheugenverlies en verwarring veroorzaakt – treft 200.000 Nederlanders en is volgens Het Nederlands Herseninstituut de meest voorkomende vorm van dementie.

Hoewel er geen onderzoek is dat het MIND dieet in verband brengt met het omkeren van Alzheimer, is er genoeg bewijs dat het verband tussen deze dieetaanpak en het voorkomen van de ziekte ondersteunt.

MIND Dieet

Wat is het MIND dieet en hoe zijn de DASH en Mediterrane diëten erin verwerkt?

Het MIND dieet, oftewel Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay, is een voedingspatroon dat elementen van het mediterrane dieet en het DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dieet combineert.

Het MIND dieet is speciaal ontworpen om de gezondheid van de hersenen te bevorderen en kan helpen het risico op cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer te verminderen.

Het MIND dieet legt de nadruk op de consumptie van hele, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, peulvruchten en volle granen.

Het omvat ook een matige inname van gevogelte, vis en wijn, en moedigt het gebruik van olijfolie aan als belangrijkste bron van vet in de voeding. Het MIND dieet beperkt de inname van rood vlees, boter en margarine, kaas, gebak en snoep, en gefrituurd of snel eten.

Het mediterrane dieet, een traditioneel voedingspatroon dat gevolgd wordt in landen rond de Middellandse Zee, wordt gekenmerkt door een hoge inname van plantaardig voedsel, waaronder fruit, groenten, noten, zaden en peulvruchten, en een matige consumptie van vis, gevogelte en wijn.

Het mediterrane dieet bevat ook een beperkte inname van rood vlees en benadrukt het gebruik van olijfolie als belangrijkste vetbron.

Het DASH dieet, dat oorspronkelijk is ontwikkeld om de bloeddruk te verlagen, legt de nadruk op de consumptie van fruit, groenten, volle granen en magere zuivelproducten, en op een matige inname van gevogelte, vis en noten.

Het DASH dieet beperkt de inname van rood vlees, suiker en toegevoegde suikers, en stimuleert het gebruik van gezonde vetten, zoals olijfolie en noten.

Het MIND dieet bevat elementen van zowel het Mediterrane als het DASH dieet, met de nadruk op de gezondheid van de hersenen.

Het benadrukt de consumptie van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en in verband wordt gebracht met een betere cognitieve functie, zoals groene bladgroenten, bessen, noten en volle granen, en beperkt de inname van voedsel dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de hersenen, zoals rood vlees en gebakken of bewerkt voedsel.

Over het geheel genomen is het MIND dieet een gezond eetpatroon dat de consumptie van een grote verscheidenheid aan onbewerkt voedsel bevordert en kan helpen het risico van cognitieve achteruitgang en andere chronische ziekten te verminderen.

Hoe werkt het MIND dieet om de gezondheid van de hersenen te bevorderen?

Het MIND dieet is speciaal ontworpen om de gezondheid van de hersenen te bevorderen en kan helpen het risico op cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer te verminderen.

Het MIND dieet is gebaseerd op het idee dat bepaalde voedingspatronen de gezondheid van de hersenen en de cognitieve functie kunnen beïnvloeden, en dat het opnemen van bepaalde onbewerkte voedingsmiddelen in het dieet een positief effect kan hebben op de gezondheid van de hersenen.

Er zijn verschillende manieren waarop het MIND dieet de gezondheid van de hersenen kan bevorderen:

 • Onbewerkt voedsel:
  Het MIND dieet benadrukt de consumptie van onbewerkte voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met een betere cognitieve functie, zoals groene bladgroenten, bessen, noten en volle granen. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan voedingsstoffen zoals antioxidanten, polyfenolen en omega-3 vetzuren, die de gezondheid van de hersenen kunnen helpen ondersteunen.
 • Beperkte inname van ongezond voedsel:
  Het MIND dieet beperkt de inname van voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de hersenen, zoals rood vlees, gebakken of bewerkt voedsel, en toegevoegde suikers. Deze voedingsmiddelen kunnen het risico op chronische ziekten verhogen, waaronder cognitieve achteruitgang, en bevatten over het algemeen weinig voedingsstoffen.
 • Mediterrane en DASH dieet elementen:
  Het MIND dieet bevat elementen uit het mediterrane en het DASH dieet, waarvan beide talrijke gezondheidsvoordelen zijn aangetoond, waaronder een verbeterde cognitieve functie en een verminderd risico op chronische ziekten.
 • Regelmatige lichaamsbeweging:
  Het MIND dieet moedigt regelmatige lichaamsbeweging aan, wat de gezondheid van de hersenen kan helpen verbeteren door de bloedtoevoer naar de hersenen te vergroten, het risico op chronische ziekten te verminderen en de mentale functie te verbeteren.

Over het geheel genomen is het MIND dieet een gezond eetpatroon dat de consumptie van een grote verscheidenheid aan onbewerkt voedsel bevordert en kan helpen het risico op cognitieve achteruitgang en andere chronische ziekten te verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat het MIND dieet weliswaar potentiële voordelen heeft voor de gezondheid van de hersenen, maar dat het geen vervanging is voor een medische behandeling en niet als zodanig moet worden gebruikt.

Het is altijd belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl.

Waarin verschilt het MIND Dieet van andere dieetplannen?

Het MIND dieet is een voedingspatroon dat elementen van de mediterrane en DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diëten combineert, met de nadruk op het bevorderen van de gezondheid van de hersenen en het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer.

Het MIND dieet verschilt op verschillende manieren van andere dieetplannen:

 • Focus op de gezondheid van de hersenen:
  Het MIND dieet is specifiek ontworpen om de gezondheid van de hersenen te bevorderen en kan helpen het risico op cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer te verminderen. Andere dieetplannen kunnen zich richten op gewichtsverlies, het verbeteren van de algehele gezondheid, of het beheersen van specifieke gezondheidsaandoeningen.
 • Nadruk op heel, onbewerkt voedsel:
  Het MIND dieet legt de nadruk op de consumptie van hele, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, peulvruchten en volle granen. Het moedigt ook het gebruik van olijfolie aan als de belangrijkste bron van vet in de voeding. Andere dieetplannen kunnen andere aanbevelingen hebben voor specifieke soorten voedsel.
 • Beperkte inname van ongezond voedsel:
  Het MIND dieet beperkt de inname van voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de hersenen, zoals rood vlees, gebakken of bewerkt voedsel, en toegevoegde suikers. Andere dieetplannen kunnen andere aanbevelingen hebben voor de inname van dit soort voedsel.
 • Opname van mediterrane en DASH elementen:
  Het MIND dieet bevat elementen van zowel het Mediterrane als het DASH dieet, waarvan is aangetoond dat ze talrijke voordelen voor de gezondheid hebben. Andere dieetplannen kunnen deze elementen niet bevatten.

In het algemeen is het MIND dieet een gezond eetpatroon dat de consumptie van een grote verscheidenheid aan onbewerkt voedsel bevordert en het risico op cognitieve achteruitgang en andere chronische ziekten kan helpen verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat het MIND dieet weliswaar potentiële voordelen heeft, maar dat het geen vervanging is voor medische behandeling en niet als zodanig moet worden gebruikt. Het is altijd belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl.

Wat zijn de risico’s en voordelen van het MIND dieet die ik moet weten?

Het MIND dieet is een voedingspatroon dat elementen van het mediterrane dieet en het DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) combineert, met de nadruk op het bevorderen van de gezondheid van de hersenen en het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer.

Hoewel het MIND dieet potentiële voordelen kan hebben, is het geen vervanging voor medische behandeling en moet het niet als zodanig worden gebruikt. Het is altijd belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl.

De 4 grote voordelen van het MIND dieet:

 1. Kan het risico op cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer verminderen: Sommige studies hebben gesuggereerd dat het volgen van het MIND dieet het risico op cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer kan helpen verminderen.
 2. Kan de algehele gezondheid verbeteren: Het MIND dieet legt de nadruk op de consumptie van hele, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, peulvruchten en volle granen, die over het algemeen als gezond en voedzaam worden beschouwd. Het MIND dieet kan ook helpen het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker te verminderen.
 3. Kan gewichtsbeheersing ondersteunen: Het MIND dieet benadrukt de consumptie van onbewerkte, hele voedingsmiddelen en beperkt de inname van ongezond voedsel, wat gewichtsbeheersing kan ondersteunen.
 4. Kan het mentale functioneren verbeteren: Het MIND dieet moedigt regelmatige lichaamsbeweging aan, wat de gezondheid van de hersenen kan helpen verbeteren door de bloedtoevoer naar de hersenen te vergroten en de mentale functie te verbeteren.

Risico’s van het MIND dieet:

 1. Beperkte inname van bepaalde voedingsmiddelen: Het MIND dieet beperkt de inname van bepaalde voedingsmiddelen, zoals rood vlees en gefrituurd of bewerkt voedsel, wat voor sommige mensen moeilijk te volgen kan zijn.
 2. Kan moeilijk te volgen zijn: Het MIND dieet kan moeilijker te volgen zijn dan andere dieetplannen vanwege de nadruk op hele, onbewerkte voedingsmiddelen en de beperkte inname van bepaalde soorten voedsel.
 3. Niet voor alle mensen geschikt: Het MIND dieet is mogelijk niet geschikt voor alle individuen, ook niet voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of voedselallergieën of -intoleranties. Het is altijd belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl.

In het algemeen is het MIND dieet een gezond eetpatroon dat de consumptie van een grote verscheidenheid aan onbewerkt voedsel bevordert en het risico op cognitieve achteruitgang en andere chronische ziekten kan helpen verminderen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het MIND dieet geen vervanging is voor medische behandeling en niet als zodanig moet worden gebruikt. Het is altijd belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl.

Moet je het MIND dieet proberen voor gewichtsverlies of voordelen voor de gezondheid van de hersenen?

Het MIND dieet verschilt misschien van andere diëten omdat het niet bedoeld is om af te vallen. Maar de resultaten van dit dieet zullen positief zijn als je het risico op Alzheimer wilt verminderen en je hersenen wilt beschermen.

Het volhouden van dit dieet vergt wel planning en vastberadenheid. Maar laat je niet ontmoedigen als je een beetje van het pad afraakt. Je hoeft je niet rigoureus aan het dieet te houden om van de gezondheidsvoordelen te genieten.

Een voorbeeld van een 7-daags plan voor het MIND dieet

Hier is een overzicht van hoe een week eten op het MIND Dieet eruit zou kunnen zien:

Dag 1

 • Ontbijt Banaan-aardbeien smoothie
 • Lunch Boerenkool Caesar salade
 • Avondeten Chili gemaakt met gemalen kalkoen en quinoa

Dag 2

 • Ontbijt Plantaardige ontbijt frittata en een snee toast
 • Lunch Broodje tonijnsalade op volkorenbrood
 • Avondeten Kip met pecan noot korst en geroosterde broccoli

Dag 3

 • Ontbijt Bosbessen walnoot pannenkoeken
 • Lunch Broodje gegrilde kip op volkorenbrood met selderij en hummus
 • Avondeten Geroosterde kalkoen met een koolsalade en een volkoren broodje

Dag 4

 • Ontbijt Griekse yoghurt met frambozen en 15 amandelen
 • Lunch Boerenkool- en spinaziesalade met wortels, paprika, champignons, tomaten, kikkererwten, saladedressing op basis van olijfolie en zilvervliesrijst
 • Avondeten Volkoren pasta met kip en marinara saus, geroosterde broccoli en salade als bijgerecht.

Dag 5

 • Ontbijt Havermout met blauwe bessen en geschaafde amandelen
 • Lunch Gegrilde kip, ½ pita, boerenkool salade met kikkererwten, feta kaas, tomaten, komkommers en olijfolie
 • Avondeten Gebakken zalm met broccoli en spruitjes (geroosterd in olijfolie), quinoa en een glas wijn

Dag 6

 • Ontbijt Broodje volkoren bagel met 1 roerei en bosbessen ernaast
 • Lunch Broodje kalkoen op volkorenbrood met plakje tomaat, sla, hummus en babyworteltjes ernaast
 • Avondeten Quinoa roerbakschotel met gebakken groenten, bonen en olijfolie
 • Ontbijt Volkoren toast met roerei en plakjes avocado
 • Lunch Spinazie salade met aardbeien, kikkererwten, geschaafde amandelen, olijfolie dressing, en een klein volkoren broodje
 • Avondeten Gegrilde zalm met gebakken spinazie en ⅓ kopje zilvervliesrijst.

Een MIND Dieet Voedingslijst met de beste en slechtste voedingsmiddelen

Om je cognitieve toestand te helpen verbeteren, moet je de volgende voedingsmiddelen gebruiken

 1. Voedingsmiddelen voor het MIND Dieet
 2. Groene bladgroenten (boerenkool, spinazie, boerenkool, sla): minimaal 6 porties per week.
 3. Noten (amandelen, cashewnoten, pistachenoten): minimaal 5 porties per week
 4. Bessen (aardbeien, bosbessen, frambozen, bramen): minimaal 2 porties per week
 5. Bonen (zwarte bonen, pinto bonen, kidneybonen): minimaal 3 porties per week
 6. Volkoren granen (quinoa, havermout, bruine rijst, volkoren pasta en brood): minimaal 3 porties per dag (5)
 7. Vis (zalm, tonijn, forel): minimaal 1 portie per week
 8. Gevogelte (kip, kalkoen): minstens twee keer per week
 9. Olijfolie als voornaamste gebruikte olie
 10. Wijn: niet meer dan 1 glas per dag

Te beperken, of te vermijden voedingsmiddelen op het MIND Dieet

 1. Rood vlees (biefstuk, gemalen rundvlees, varkensvlees, lamsvlees): niet meer dan 4 porties per week
 2. Boter en margarine: niet meer dan 1 eetlepel per dag
 3. Kaas (brie, mozzarella of cheddar): niet meer dan 1 portie per week
 4. Snoep (cake, brownies, ijs): niet meer dan 5 porties per week
 5. Gefrituurd of fastfood (patat, kipnuggets, uienringen, gebakken kip, hamburgers): niet meer dan 1 portie per week

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken