Intermittent Fasting vs. Calorieën tellen: Wat is het beste voor gewichtsverlies?

Intermittent Fasting vs. Calorieën tellen: Wat is het beste voor gewichtsverlies?321 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
321 keer gelezen sinds

0
(0)

Een onderzoek van de Universiteit van Illinois Chicago heeft aangetoond dat tijdgebonden eten (intermitterend vasten) leidt tot vergelijkbaar gewichtsverlies en verbeterde insulinegevoeligheid als traditionele caloriebeperking bij volwassenen met obesitas.

Resultaten van het onderzoek

Deelnemers in de groep van tijdgebonden eten aten minder calorieën en verloren meer gewicht over een jaar vergeleken met degenen die geen veranderingen aanbrachten in hun eetgewoonten. Verder onderzoek is nodig om individuele reacties op elke dieetinterventie te begrijpen.

Leg het mij uit alsof ik 12 ben

Een onderzoek van de Universiteit van Illinois in Chicago ontdekte dat bepaalde eetpatronen net zo goed kunnen werken als het tellen van calorieën voor mensen die te zwaar zijn. Deze eetpatronen, bekend als tijdgebonden eten of intermitterend vasten, betekenen dat mensen alleen eten binnen bepaalde uren van de dag.

In deze studie werden mensen in drie groepen verdeeld. Eén groep at alleen tussen 12.00 en 20.00 uur, zonder te letten op hoeveel calorieën ze aten. Een andere groep at minder calorieën gedurende de dag. De derde groep veranderde niets aan hun eetgewoonten.

Aan het einde van het jaar hadden de mensen die zich aan het tijdgebonden eten hielden, minder calorieën gegeten en meer gewicht verloren dan de mensen die niets veranderden. Ze verloren ongeveer hetzelfde gewicht als de groep die minder calorieën at.

Maar dit betekent niet dat tijdgebonden eten voor iedereen werkt. Mensen reageren verschillend op verschillende diëten, dus het is belangrijk om te doen wat voor jou het beste werkt. Bovendien is het nog niet helemaal duidelijk of deze manier van eten op de lange termijn effectief is voor gewichtsverlies. Er is meer onderzoek nodig om dit te begrijpen.

Gerandomiseerde gecontroleerde studie

Een kleine gerandomiseerde gecontroleerde studie vond dat tijdgebonden eten, ook bekend als intermitterend vasten, vergelijkbare gewichtsverliesresultaten opleverde als traditioneel calorieën tellen in een etnisch diverse populatie van volwassenen met obesitas.

De studie toonde ook aan dat deelnemers die deelnamen aan 8-uurs tijdgebonden eten een verbeterde insulinegevoeligheid hadden in vergelijking met degenen in de controlegroep die hun calorieën aten op elk moment gedurende 10 of meer uren per dag. De studie is gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine.

Obesitas en traditionele diëten

Obesitas is een groot gezondheidsprobleem. Veel traditionele diëten voor gewichtsverlies houden het tellen van calorieën in, wat lastig en moeilijk te doen kan zijn.

Effectiviteit van tijdgebonden eten

Tijdgebonden eten, zonder calorieën tellen, is een populaire strategie voor gewichtsverlies geworden omdat het eenvoudig te doen is. Of het effectief is in het produceren van gewichtsverlies, vooral op de lange termijn, is onduidelijk.

Onderzoek naar intermitterend vasten

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois Chicago bestudeerden 90 volwassenen met obesitas uit het grotere gebied van Chicago om te bepalen of intermitterend vasten of caloriebeperkt eten effectiever zou zijn voor gewichtsbeheersing en het verminderen van cardiometabole risico’s.

Onderzoeksopzet en resultaten

Deelnemers werden willekeurig toegewezen aan 1 van de 3 groepen: 8-uur tijdgebonden eten (eten van 12:00 tot 20:00 uur alleen, zonder calorieën tellen); caloriebeperking (verminderen van hun dagelijkse calorie-inname met 25%), of geen verandering in calorieconsumptie, waarbij het eten plaatsvond over 10 uur of meer gedurende de dag. Zowel de groep van tijdgebonden eten als de groep van caloriebeperking had regelmatig contact met een diëtist. De deelnemers waren niet geblindeerd.

De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die tijdgebonden aten, 425 calorieën per dag minder aten dan de controlegroep en na een jaar ongeveer 10 pond meer verloren dan de controlegroep. De groep met caloriebeperking at 405 calorieën per dag minder en verloor na een jaar ongeveer 12 pond meer. Deelnemers hielden zich goed aan beide interventies.

Rol van diëtisten

De auteurs van een bijbehorend redactioneel stuk van het Anschutz Health and Wellness Center en Division of General Internal Medicine, University of Colorado School of Medicine, zeggen dat toegang tot diëtisten waarschijnlijk heeft geholpen om de deelnemers in de groep van beperkt eten gezondere voedselkeuzes te laten maken.

Individuele variabiliteit en verdere onderzoek

Ze geloven dat de resultaten van deze studie gedeeltelijk kunnen helpen bij het leiden van klinische besluitvorming door individuele voorkeuren in overweging te nemen, in plaats van alleen een dieet te kiezen dat effectiever kan zijn. Ze benadrukken dat de resultaten van deze studie de aanzienlijke individuele variabiliteit in gewichtsverlies benadrukken met behulp van deze interventies, en dat verder onderzoek nodig is om te bepalen wie het meest zou profiteren van elk van deze interventies.

Conclusie

Tijdgebonden eten, ook bekend als intermitterend vasten, kan vergelijkbare resultaten opleveren als traditionele caloriebeperking bij volwassenen met obesitas. Onderzoek toont aan dat deelnemers aan tijdgebonden eten minder calorieën consumeren en meer gewicht verliezen in vergelijking met de controlegroep. Het bevordert ook de insulinegevoeligheid.

Toegang tot diëtisten kan helpen bij het maken van gezondere voedselkeuzes. Verder onderzoek is nodig om individuele reacties en de doelgroep voor elk dieet te begrijpen. Tijdgebonden eten biedt een eenvoudige strategie voor gewichtsverlies, maar er is variabiliteit in de resultaten.

Geraadpleegde bronnen:

  • “Summary for Patients: Time-Restricted Eating Without Calorie Counting for Weight Loss” 27 June 2023, Annals of Internal Medicine.
    DOI: 10.7326/P23-0003
  • “Time-Restricted Eating Without Calorie Counting for Weight Loss in a Racially Diverse Population: A Randomized Controlled Trial” by Shuhao Lin, MS, RD, Sofia Cienfuegos, PhD, Mark Ezpeleta, PhD, Kelsey Gabel, PhD, RD, Vasiliki Pavlou, MS, RD, Andrea Mulas, MS, RD, Kaitie Chakos, MS, RD, Mara McStay, MS, RD, Jackie Wu, MS, RD, Lisa Tussing-Humphreys, PhD, RD, Shaina J. Alexandria, PhD, Julienne Sanchez, MD, Terry Unterman, MD and Krista A. Varady, PhD, 27 June 2023, Annals of Internal Medicine.
    DOI: 10.7326/M23-0052
  • “Time-Restricted Eating for Treatment of Obesity? The Devil Is in the (Counseling) Details” by Adam H. Gilden, MD, MSCE and Victoria A. Catenacci, MD, 27 June 2023, Annals of Internal Medicine.
    DOI: 10.7326/M23-1396

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views