Ken jezelf, Wees jezelf en Kies jezelf

Ken Jezelf, Wees Jezelf En Vooral: Kies Jezelf


192 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
192 keer gelezen sinds

5
(1)

Kennen, zijn en kiezen voor jezelf is een levenslange uitdaging, maar het heeft een enorme positieve impact op jezelf, anderen en je leven. Weten wie je bent, jezelf durven zijn en keuzes maken die bij jou passen is de sleutel tot een gelukkig en vervuld bestaan. Ontdek in dit artikel hoe je hier stap voor stap naartoe kunt werken.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Besteed aandacht aan je innerlijke kind om trauma’s en pijnlijke gebeurtenissen uit je verleden te helen.
  2. Onderzoek je waardevoorwaarden om te begrijpen wat jou gevoel van eigenwaarde stuurt.
  3. Stel jezelf betere vragen om betere antwoorden te krijgen over wie je werkelijk bent.
  4. Omring je met mensen die je steunen in het kiezen voor jezelf en je authenticiteit.
  5. Ontwikkel zelfliefde en vertrouwen in je innerlijke stem om de juiste keuzes voor jezelf te maken.

Ken je verleden

Je verleden vormt een belangrijke pijler die het vaak moeilijk maakt om voor jezelf te kiezen. Trauma’s en waardevoorwaarden uit je jeugd hebben veel invloed op hoe je nu denkt, voelt en handelt. Door je bewust te worden van deze patronen kun je de stukken die niet langer helpend zijn loslaten.

Trauma houdt een deel van jezelf gevangen en verhindert dat je volledig jezelf kunt zijn. Erken dit door terug te gaan naar pijnlijke momenten uit je kindertijd en je jongere zelf te troosten en geruststellen. Zo helen oude wonden.

Ken jezelf, Wees jezelf en Kies jezelf

Wat zijn waardevoorwaarden?

Waardevoorwaarden zijn de voorwaarden waaraan je als kind moest voldoen om erkenning en liefde te krijgen. Als je bijvoorbeeld alleen geprezen werd als je je best deed op school, leerde je dat hard werken een voorwaarde is voor eigenwaarde. Doorgrond wat jouw specifieke waardevoorwaarden zijn zodat je ervan los kunt komen.

Vul de zin aan: “Als ik van waarde wil zijn, moet ik…” De eerste gedachte die opkomt, onthult je diepgewortelde waardevoorwaarden. Onderzoek of deze nog wel bij je passen en durf ze bij te stellen.

Zet je bagage uit

Net als met de Kerstman, geloven we vaak onbewust in allerlei zaken over onszelf die eigenlijk niet waar zijn. Ga na welke ideeën, emoties en gedragingen je uit je verleden meesleept die je niet meer dienen. Pak een rugzak en doe een imaginaire uitpak-meditatie: wat wil je behouden en wat wil je weggooien?

Focus op de positieve vaardigheden die je hebt ontwikkeld door de uitdagingen in je leven. Al je littekens maken je ook sterker. Je overleefde, dus je hebt weerbaarheid en veerkracht in je rugzak.

Verklarende woordenlijst

  • Trauma: een intense emotionele reactie op een ingrijpende gebeurtenis
  • Waardevoorwaarden: de voorwaarden waaraan je als kind moest voldoen om waardering en liefde te krijgen
  • Innerlijke kind: het deel van jezelf dat nog steeds de behoeften en gevoelens heeft van toen je een kind was
  • Zelfliefde: de onvoorwaardelijke acceptatie en waardering voor jezelf en je eigenheid

Leef in het hier-en-nu

Het verleden kun je niet meer veranderen, maar je kunt wel leren van je ervaringen. Erken wat er is gebeurd en begrijp de impact ervan, maar blijf niet hangen in oude pijn. Concentreer je op het heden: wie ben je nu en hoe wil je verder?

Onderzoek je huidige gedachten, gevoelens en gedragingen kritisch. Komen ze voort uit oude overtuigingen of passen ze bij de persoon die je nu bent? Laat los wat je niet meer dient en her-definieer jezelf.

Lees ook: Eckhart Tolle in gesprek: Tijd voor nu!

Omring je met steun

Het is niet altijd gemakkelijk om jezelf te zijn en te blijven, zeker niet als mensen in je omgeving je daar niet in ondersteunen. Omring jezelf met mensen die je steunen in je persoonlijke groei en authenticiteit. Zij zullen je aanmoedigen om trouw aan jezelf te blijven en keuzes te maken die voor jou werkelijk goed voelen.

Erken ook je eigen kritische innerlijke stem. Je grootste criticus ben jezelf vaak. Leer die stem te herkennen en te negeren zodat je meer ruimte creëert om te zijn wie je werkelijk bent.

Ontwikkel zelfliefde

Zelfliefde is cruciaal om voor jezelf te kunnen kiezen. Hoe meer je van jezelf houdt en vertrouwt op je innerlijke stem, hoe makkelijker het wordt om trouw aan jezelf te blijven. Verzorg jezelf goed, blijf nieuwsgierig naar wie je bent en luister naar je intuïtie. Zij weet wat goed voor je is.

Lees ook: Zelfliefde – Je kunt niet weggeven wat je niet hebt

Zelfliefde betekent ook dat je grenzen aangeeft en ‘nee’ durft te zeggen. Aanvaard je tekortkomingen en werk aan je zwakke punten, maar oordeel niet te hard over jezelf. Iedereen maakt fouten, blijf mild en genadig voor jezelf.

Kelly Weekers

Kelly Weekers

Kelly Weekers (1989) is psycholoog en schrijfster. Ze verkocht meer dan 250.000 boeken en inspireert via haar Happy Life Hacks App en social media dagelijks honderdduizenden mensen op het gebied van mentale gezondheid, geluk en authenticiteit.

Conclusie

Kennen, zijn en kiezen voor jezelf is een proces van bewustwording, zelfacceptatie en leren vertrouwen op je innerlijke kompas. Onderzoek je verleden om te begrijpen wat je vormt en wat je mogelijk belemmert in volledig jezelf zijn.

Ontwikkel zelfliefde, mildheid en vertrouwen in wie je werkelijk bent. Omring je met steun zodat je de ruimte krijgt om te groeien. En luister naar je intuïtie bij het maken van keuzes die écht bij je passen. Alleen op die manier kun je volledig jezelf zijn en een leven leiden dat aanvoelt als thuiskomen.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat als mensen in mijn omgeving niet begrijpen dat ik voor mezelf kies?

Het kan confronterend zijn als mensen gewend zijn aan de ‘oude jij’. Leg uit dat dit onderdeel is van je persoonlijke groei. Echte vrienden en familie zullen je hierin steunen. Voor de rest hoef je je niet te verantwoorden.

Ik wil van alles veranderen, maar weet niet waar te beginnen. Hoe pak ik dat aan?

Begin bij jezelf. Onderzoek wie je werkelijk bent onder alle lagen verwachtingen en overtuigingen. Bevrijd jezelf stap voor stap van wat niet langer klopt. Durf kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijks leven.

Ik vind het moeilijk om van mezelf te houden. Tips?

Zelfliefde is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Behandel jezelf zoals je een dierbare vriend(in) zou behandelen. Gebruik vriendelijke taal voor jezelf, vergeef jezelf sneller en wees niet te hard voor jezelf.

Wat als mijn intuïtie me geen duidelijk antwoord geeft?

Luister naar je lichaam: waar voel je ruimte, waar spanning? Schrijf op wat je hoofd en hart ingevingen geven. Laat het bezinken en kijk wat er blijft resoneren. Durf te vertrouwen op je gevoel.

Ik ben bang dat ik egoïstisch word als ik te veel voor mezelf kies.

Kiezen voor jezelf betekent niet dat je anderen links laat liggen. Het gaat erom dat je vanuit een gezonde basis ook beter voor anderen kunt zorgen. Balans is de sleutel.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Vorm Voorkeur Test
Emotionele Intelligentie Test
Libido Test Voor Mannen