Wat is Keto Griep?

Keto Griep: Wat Is Het En Hoe Ermee Om Te Gaan


169 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
169 keer gelezen sinds

0
(0)

De keto griep is een veelvoorkomende bijwerking van het ketogeen dieet. Het zijn voorbijgaande symptomen die optreden in de eerste weken nadat je bent begonnen met dit dieet.

Kenmerkend voor de keto griep zijn griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en duizeligheid. Deze symptomen ontstaan doordat je lichaam zich aanpast aan het gebruik van vetten in plaats van koolhydraten als brandstof.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. De keto griep is een cluster van voorbijgaande symptomen bij het starten van het ketogeen dieet.
  2. De meest voorkomende klachten zijn griepachtige verschijnselen, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en duizeligheid.
  3. De symptomen bereiken een piek in de eerste week en nemen meestal af na vier weken.
  4. De ernst van de keto griep kan variëren van mild tot ernstig.
  5. Er zijn verschillende remediërende maatregelen die mensen voorstellen om de symptomen te verlichten.

Verloop van de Keto Griep

Uit online forums blijkt dat de keto griep zich vaak in de eerste paar weken van het ketogeen dieet manifesteert. De symptomen bereiken een piek in de eerste week en nemen geleidelijk af in de daaropvolgende weken.

Van de mensen die hun ervaringen deelden, meldde ongeveer een derde dat de keto griep na 3 tot 30 dagen was opgelost. De mediane duur was 4,5 dag, maar sommigen hadden wekenlang last van de symptomen.

Hoofdpijn
Hoofdpijn

Symptomen van de Keto Griep

De meest voorkomende symptomen van de keto griep omvatten griepachtige verschijnselen, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, hersenmist, maag-darmklachten, verminderde energie en hartkloppingen.

In totaal werden er 54 verschillende symptomen gemeld door de forumgebruikers, variërend van spierkrampen tot slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Dit illustreert dat de keto griep op verschillende manieren kan worden ervaren.

Hersenmist
Hersenmist

Ernst van de Keto Griep

De ernst van de keto griep kan variëren van mild tot ernstig. Ongeveer een kwart van de mensen beschreef de symptomen als mild, terwijl een even groot deel de keto griep als ernstig bestempelde.

De overige helft van de mensen had matige symptomen. Dit geeft aan dat de keto griep voor sommigen heel dragelijk is, terwijl anderen fors gehinderd kunnen worden in hun dagelijks functioneren.

Vermoeidheid
Vermoeidheid

Oorzaken van de Keto Griep

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het optreden van de keto griep. Ten eerste past het lichaam zich aan op het gebruik van vetten in plaats van koolhydraten als energiebron.

Daarnaast kan er een tekort ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen zoals natrium, kalium en magnesium doordat het ketogeen dieet veelal voedingsmiddelen beperkt die rijk zijn aan deze mineralen.

Verklarende woordenlijst

  • Ketogeen: Een dieet dat gericht is op een toestand van ketose, waarbij het lichaam voornamelijk vetten gebruikt als brandstof in plaats van koolhydraten.
  • Ketose: Een metabolische toestand waarin het lichaam voornamelijk vetzuren en ketonen gebruikt voor energievoorziening.
  • Mineralen: Anorganische voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid en lichaamsprocessen.
  • Metabolisme: De chemische processen in het lichaam die voedingsstoffen omzetten in energie en bouwstoffen.

Leefstijlfactoren en Keto Griep

Naast dieetaanpassingen kunnen ook andere leefstijlfactoren bijdragen aan de keto griep. Voorbeelden zijn een tekort aan slaap, stress en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Al deze factoren kunnen het lichaam extra belasten tijdens de overgangsperiode naar ketose. Daarom is het aan te raden om ook op deze leefgebieden extra aandacht te besteden bij de start van het ketogeen dieet.

Misselijkheid
Misseljkheid

Verlichtende Maatregelen

Op de forums gaven mensen verschillende tips om de keto griep te verlichten. De meest genoemde waren voldoende water en zoutinname om uitdroging en mineralentekorten tegen te gaan.

Ook rustig aan doen en zorgen voor voldoende slaap werden vaak geadviseerd. Andere suggesties waren supplementen, bouillon drankjes en voedingsmiddelen met extra elektrolyten en mineralen.

Duizeligheid
Duizeligheid

Belang van Aanpassing

Het is belangrijk om geduld te hebben tijdens de eerste weken van het ketogeen dieet. Het lichaam heeft tijd nodig om zich volledig aan te passen aan de nieuwe manier van energievoorziening.

Door de aanpassingsperiode goed door te komen en de keto griep zo mild mogelijk te houden, vergroot je de kans dat je het dieet aanhoudt en de beoogde resultaten bereikt.

Hartkloppingen
Hartkloppingen

Aanhoudende Klachten

Hoewel de keto griep bij de meeste mensen na enkele weken voorbijgaat, kan een kleine groep aanhoudende restverschijnselen ervaren zoals vermoeidheid, hersenmist of stemmingswisselingen.

In dat geval kan het zinvol zijn om je voedingspatroon en leefstijl nader te evalueren en zo nodig bij te stellen onder begeleiding van een professional.

Buikpijn
Buikpijn

Conclusie

De keto griep is een veel voorkomend bijverschijnsel in de beginfase van het ketogeen dieet. Hoewel de symptomen als griepachtige verschijnselen, hoofdpijn en vermoeidheid tijdelijk kunnen aanslaan, gaat het meestal om een voorbijgaande fase.

De ernst van de keto griep kan variëren, maar voor de meeste mensen nemen de klachten binnen enkele weken af naarmate het lichaam zich aanpast aan de ketogene staat. Door voldoende rust, vochtinname en aanvulling van elektrolyten en mineralen, zijn de symptomen mogelijk te verlichten.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de keto griep?

Voor de meeste mensen duren de symptomen van de keto griep enkele dagen tot enkele weken. Na ongeveer 4 weken zijn de klachten vaak grotendeels verdwenen.

Kan iedereen last krijgen van de keto griep?

Nee, niet iedereen zal de keto griep ervaren. Sommige mensen merken nauwelijks iets van overgangsverschijnselen bij het starten van het ketogeen dieet.

Hoe kan ik de keto griep voorkomen of verlichten?

Door voldoende te drinken, extra zout en mineralen in te nemen en goed te rusten, kan de kans op en ernst van de keto griep mogelijk worden verminderd.

Moet ik stoppen met het ketogeen dieet als ik last heb van de keto griep?

Nee, de keto griep is een tijdelijke bijwerking. Als je de symptomen even uitzit en de juiste maatregelen neemt, zouden de klachten vanzelf weer moeten verdwijnen.

Zijn er andere manieren om met de keto griep om te gaan?

Ja, naast voldoende vocht- en zoutinname worden ook supplementen, bouillon dranken en rustperiodes aangeraden om de symptomen te verlichten.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
Sigma man Test
Emotionele Intelligentie Test