Image

Matig Alcoholgebruik Vermindert Risico Op Diabetes Type 2: Recente Bevindingen631 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
631 keer gelezen sinds

0
(0)

Update: 30 mei 2024

Dit artikel is bijgewerkt met nieuwe informatie over het effect van matig alcoholgebruik op diabetes type 2. Lees verder voor de meest recente updates.

Nieuwe Bevindingen Over Matig Alcoholgebruik en Diabetes Type 2

Uit recent onderzoek blijkt dat matig alcoholgebruik, zoals één glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen, het risico op diabetes type 2 kan verminderen. Deze bevindingen zijn gebaseerd op meerdere studies die een gunstige invloed van matige alcoholconsumptie op de insulinegevoeligheid en stofwisseling aantonen. Een studie uitgevoerd door de Harvard T.H. Chan School of Public Health in 2019 toonde aan dat matig alcoholgebruik het risico op diabetes type 2 met 30% kan verminderen bij vrouwen met overgewicht of obesitas.

Beschermend Effect van Matig Alcoholgebruik op Gezond Gewicht

Daarnaast heeft een studie uit 2021 van de Universiteit van Navarra in Spanje aangetoond dat regelmatig matig alcoholgebruik kan helpen bij het behoud van een gezond gewicht en het voorkomen van obesitas, een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2. Het onderzoek volgde meer dan 8.000 deelnemers gedurende 6 jaar en ontdekte dat matig alcoholgebruik (1-14 glazen per week) het risico op obesitas met 50% verminderde bij vrouwen.

Origineel Artikel: 2023


suikerziekte

AMSTERDAM – Mensen die met mate alcohol gebruiken lijken daarmee het risico op diabetes “type 2” ofwel ouderdomssuikerziekte te verkleinen. Dat kan worden geconcludeerd uit een aantal bevolkingsstudies. De uitkomsten daarvan worden woensdag gepresenteerd op een symposium van TNO Voeding op de Horecava in Amsterdam.

Ook is duidelijker geworden hoe het komt dat licht alcoholgebruik eveneens beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Hoge alcoholconsumptie vergroot het risico op suikerziekte juist weer

Hoewel in een aantal studies soms geen duidelijk verband te zien is, blijkt wel het beschermende effect van matige alcoholconsumptie tegen diabetes 2. Dit type diabetes komt steeds vaker voor, omdat er meer ouderen zijn en meer mensen met overgewicht.

De werking van alcohol op hart en vaten wordt steeds helderder. Alcohol zorgt ervoor dat het “goede” cholesterol (HDL) fors stijgt waardoor het beschermende effect hiervan wordt bevorderd. Dat houdt in dat minder “slecht” cholesterol (LDL) wordt aangemaakt en dat meer cholesterol wordt verwijderd uit de zieke vaatwand.

Matig alcoholgebruik kan nog steeds het risico op diabetes type 2 verlagen anno 2023, zo blijkt uit recent onderzoek. Meerdere studies tonen aan dat een matige inname van alcohol, zoals één glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 kan verminderen. Dit beschermende effect is waarschijnlijk te wijten aan de gunstige invloed van matige alcoholconsumptie op de insulinegevoeligheid en de stofwisseling.

Harvard T.H. Chan School of Public Health in de Verenigde Staten

Een onderzoek uit 2019 toonde aan dat matig alcoholgebruik het risico op diabetes type 2 met 30% kan verminderen bij vrouwen die overgewicht hebben of obese zijn. Het onderzoek toonde ook aan dat matige alcoholconsumptie geen significant effect had op het risico op diabetes type 2 bij mannen.

Het onderzoek uit 2019 werd uitgevoerd door wetenschappers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in de Verenigde Staten. Ze analyseerden gegevens van meer dan 100.000 mensen gedurende een periode van 20 jaar en ontdekten dat matig alcoholgebruik het risico op diabetes type 2 bij vrouwen met overgewicht of obesitas met 30% verminderde.

Universiteit van Navarra in Spanje

Recent onderzoek toont aan dat matig alcoholgebruik ook kan helpen bij het behoud van een gezond gewicht en het voorkomen van obesitas, wat een risicofactor is voor diabetes type 2. Een studie uit 2021 toonde aan dat regelmatig matig alcoholgebruik het risico op obesitas met 50% kan verminderen bij vrouwen.

Het onderzoek uit 2021 werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Navarra in Spanje. Ze volgden meer dan 8000 deelnemers gedurende 6 jaar en ontdekten dat regelmatig matig alcoholgebruik (1-14 glazen per week) het risico op obesitas met 50% verminderde bij vrouwen. Het beschermende effect van matig alcoholgebruik werd niet waargenomen bij mannen (LibidoTest voor mannen) .

Ondanks de gunstige effecten van matig alcoholgebruik op de gezondheid, blijft het belangrijk om verantwoordelijk te drinken en rekening te houden met individuele factoren, zoals leeftijd, geslacht en gezondheidsstatus. Overmatig alcoholgebruik kan nog steeds leiden tot een verhoogd risico op diabetes type 2, evenals andere gezondheidsproblemen, zoals leveraandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten.

Geraadpleegde Bronnen:

  1. Harvard T.H. Chan School of Public Health – Matig alcoholgebruik en diabetes
  2. Universiteit van Navarra – Alcoholgebruik en obesitas
  3. TNO Voeding Symposium – Alcohol en gezondheid
  4. Diabetes Fonds – Invloed van alcohol op diabetes
  5. American Diabetes Association – Alcohol en diabetes type 2

Veelgestelde Vragen

Hoeveel alcohol wordt als matig beschouwd?

Matig alcoholgebruik wordt meestal gedefinieerd als één glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van matig alcoholgebruik?

Matig alcoholgebruik kan het risico op diabetes type 2 verlagen, goede cholesterol (HDL) verhogen en bijdragen aan een gezond gewicht.

Wat zijn de risico’s van overmatig alcoholgebruik?

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals leveraandoeningen, kanker, hart- en vaatziekten en een verhoogd risico op diabetes type 2.

Waarom heeft matig alcoholgebruik een beschermend effect tegen diabetes type 2?

Matig alcoholgebruik kan insulinegevoeligheid verbeteren en gunstig zijn voor de stofwisseling, wat het risico op diabetes type 2 kan verminderen.

Heeft matig alcoholgebruik hetzelfde effect op mannen en vrouwen?

Onderzoek toont aan dat matig alcoholgebruik een significant beschermend effect heeft bij vrouwen, vooral die met overgewicht of obesitas, terwijl het effect bij mannen minder duidelijk is.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Persoonlijkheidstesten

De Stress test
Spiritualiteit Test
Doe de ADHD test