diabetes

Suikerziekte voorkomen door matig alcoholgebruik

suikerziekteAMSTERDAM – Mensen die met mate alcohol gebruiken lijken daarmee het risico op diabetes “type 2” ofwel ouderdomssuikerziekte te verkleinen. Dat kan worden geconcludeerd uit een aantal bevolkingsstudies. De uitkomsten daarvan worden woensdag gepresenteerd op een symposium van TNO Voeding op de Horecava in Amsterdam.

Ook is duidelijker geworden hoe het komt dat licht alcoholgebruik eveneens beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Hoge alcoholconsumptie vergroot het risico op suikerziekte juist weer

Hoewel in een aantal studies soms geen duidelijk verband te zien is, blijkt wel het beschermende effect van matige alcoholconsumptie tegen diabetes 2. Dit type diabetes komt steeds vaker voor, omdat er meer ouderen zijn en meer mensen met overgewicht.

De werking van alcohol op hart en vaten wordt steeds helderder. Alcohol zorgt ervoor dat het “goede” cholesterol (HDL) fors stijgt waardoor het beschermende effect hiervan wordt bevorderd. Dat houdt in dat minder “slecht” cholesterol (LDL) wordt aangemaakt en dat meer cholesterol wordt verwijderd uit de zieke vaatwand.

Matig alcoholgebruik kan nog steeds het risico op diabetes type 2 verlagen anno 2023, zo blijkt uit recent onderzoek. Meerdere studies tonen aan dat een matige inname van alcohol, zoals één glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 kan verminderen. Dit beschermende effect is waarschijnlijk te wijten aan de gunstige invloed van matige alcoholconsumptie op de insulinegevoeligheid en de stofwisseling.

Harvard T.H. Chan School of Public Health in de Verenigde Staten

Een onderzoek uit 2019 toonde aan dat matig alcoholgebruik het risico op diabetes type 2 met 30% kan verminderen bij vrouwen die overgewicht hebben of obese zijn. Het onderzoek toonde ook aan dat matige alcoholconsumptie geen significant effect had op het risico op diabetes type 2 bij mannen.

  Positieve journalistiek moeten kranten positiever maken

Het onderzoek uit 2019 werd uitgevoerd door wetenschappers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in de Verenigde Staten. Ze analyseerden gegevens van meer dan 100.000 mensen gedurende een periode van 20 jaar en ontdekten dat matig alcoholgebruik het risico op diabetes type 2 bij vrouwen met overgewicht of obesitas met 30% verminderde.

Universiteit van Navarra in Spanje

Recent onderzoek toont aan dat matig alcoholgebruik ook kan helpen bij het behoud van een gezond gewicht en het voorkomen van obesitas, wat een risicofactor is voor diabetes type 2. Een studie uit 2021 toonde aan dat regelmatig matig alcoholgebruik het risico op obesitas met 50% kan verminderen bij vrouwen.

Het onderzoek uit 2021 werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Navarra in Spanje. Ze volgden meer dan 8.000 deelnemers gedurende 6 jaar en ontdekten dat regelmatig matig alcoholgebruik (1-14 glazen per week) het risico op obesitas met 50% verminderde bij vrouwen. Het beschermende effect van matig alcoholgebruik werd niet waargenomen bij mannen (LibidoTest voor mannen) .

Ondanks de gunstige effecten van matig alcoholgebruik op de gezondheid, blijft het belangrijk om verantwoordelijk te drinken en rekening te houden met individuele factoren, zoals leeftijd, geslacht en gezondheidsstatus. Overmatig alcoholgebruik kan nog steeds leiden tot een verhoogd risico op diabetes type 2, evenals andere gezondheidsproblemen, zoals leveraandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten.