Image

Metafysica 101 – De 5 Wetten Van Het Bestaan


131 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
131 keer gelezen sinds

0
(0)

Metafysica kan overweldigend lijken, maar door bepaalde kernprincipes als een soort mentale snelkoppeling te gebruiken, wordt het gemakkelijker om ze te herinneren wanneer je ze nodig hebt in het dagelijks leven. Deze principes vormen een eenvoudige formule waarmee je snel dieperliggende inzichten kunt oproepen. Door deze richtlijn te begrijpen en te gebruiken, heb je altijd een navigatietool bij de hand voor de momenten waarop je geconfronteerd wordt met uitdagingen. Dit instrument helpt je om op een positieve en creatieve manier vooruit te komen.

Eenheid en zelfbewustzijn

Alles in het universum is één; dit idee staat al duizenden jaren centraal in vele culturen en wordt vaak de derde wet genoemd: ‘het ene is alles, en alles is een’. Elk aspect van het bestaan, inclusief wijzelf, is een reflectie van één intelligentie, één bewustzijn. Er is een aspect van het bestaan dat puur en simpel is, zonder zelfbewustzijn of ervaring. Maar binnen dit bestaan manifesteert zich het zelfbewuste, het bewustzijn dat zichzelf en het andere herkent. Deze dynamiek tussen het zelf en het andere creëert een explosie van bestaan in al zijn vormen, leidend tot de idee dat alles voortkomt uit deze ene bron.

“The Universe is infinite intelligence exploding into everything possible” – Sadhguru

De triniteit van bestaan

De interactie tussen het zelf en het andere introduceert geen dualiteit, maar een triniteit, waarbij er altijd een balanspunt is tussen twee tegenpolen. Dit idee wordt ook weerspiegeld in sommige religieuze teksten die spreken over een triniteit, hoewel die vaak in menselijke termen worden geïnterpreteerd. De werkelijkheid is fundamenteler en gaat over de noodzaak van een middelpunt tussen dualiteiten, wat leidt tot een driehoekige structuur, de meest stabiele vorm die ten grondslag ligt aan de fysieke werkelijkheid.

De vijf wetten van het bestaan

De metafysica introduceert wat we de Vijf Wetten noemen. Ten eerste, je bestaat en daar kan niets aan veranderd worden. Alles bevindt zich hier en nu, wat onveranderlijk is. Het ene is alles, en alles is een, wat een gegeven is. Wat je uitstraalt, krijg je terug, ook dat staat vast. En tenslotte, alles verandert, behalve deze wetten. Hoewel alles verandert, verandert het in iets dat niet verandert. Dit vormt een zelfvoedende lus, een cyclus die de structuur van het bestaan beschrijft, die nooit fundamenteel verandert. Wat verandert, is jouw perspectief en jouw ervaring van die structuur.

De vijf wetten van het bestaan zijn fundamentele principes die een kader bieden voor ons begrip van de realiteit en hoe we ermee omgaan. Hier zijn ze opgesomd:

 1. Je Bestaat: Deze wet stelt dat je bestaan een fundamenteel en onveranderlijk feit is. Er is niets dat je kunt doen om het feit dat je bestaat te veranderen.

 2. Alles is Hier en Nu: Alles wat bestaat, doet dat in het huidige moment. Er is geen ‘later’ of ‘eerder’ op het meest fundamentele niveau van bestaan; alles gebeurt in het eeuwige nu.

 3. Het Ene is Alles, en Alles is Een: Deze wet benadrukt de onderlinge verbondenheid van alles in het universum. Alles is een manifestatie of uitdrukking van hetzelfde universele bestaan.

 4. Wat je Uitzendt, Krijg je Terug: Ook bekend als de wet van karma of oorzaak en gevolg. De energie die je in de wereld uitzendt—of die nu positief of negatief is—zal op een of andere manier naar je terugkeren.

 5. Alles Verandert, Behalve de Wetten Zelf: Alles in het universum is onderhevig aan verandering, behalve deze onveranderlijke wetten. Deze constante van verandering is zelf een paradox, omdat verandering leidt tot niet-veranderen binnen de grenzen van deze wetten.

Fysieke realiteit en zelfontdekking

Onze fysieke realiteit kan gezien worden als een droom waarin we vergeten zijn dat we in een hogere staat van bestaan verblijven, die je voor het gemak de ‘spirituele dimensie’ zou kunnen noemen. In deze staat creëren we een kader genaamd ruimtetijd, waardoor we verandering en groei kunnen ervaren vanuit verschillende perspectieven. Dit proces van vergeten en opnieuw ontdekken, vanuit nieuwe gezichtspunten, staat bekend als ontdekking en expansie. Door deze ontdekkingsreis ontwikkelen we voortdurend nieuwe manieren om de enige constante, het ‘hier en nu’, te ervaren.

De basisbehoeften in de fysieke werkelijkheid

Het eerste wat je nodig hebt in de fysieke realiteit is lucht. Zonder lucht overleef je maar een paar minuten. Adem dus diep in en wees dankbaar voor de overvloed aan lucht die je in staat stelt om te blijven bestaan in deze werkelijkheid, zoals afgesproken in jullie collectieve overeenkomst. Vervolgens is water essentieel; zonder water zou je vrij snel sterven. Interessant genoeg komt slaap zelfs voor eten. Zonder slaap zou je waarschijnlijk binnen ongeveer 11 dagen psychotische symptomen ontwikkelen en overlijden. Eten volgt daarna; met voldoende water kun je nog een behoorlijke tijd overleven zonder voedsel.

De kracht van een ondersteunende omgeving

Na de basisbehoeften van lucht, water en slaap, die je terugverbinden met je spirituele zelf, komt de behoefte aan een soort van schuilplaats of een leefbare omgeving. Dit hoeft niet per se een huis te zijn, maar simpelweg een omgeving waarin je comfortabel kunt leven en die voldoet aan je behoeften qua temperatuur en bescherming. Daarnaast is verbinding met anderen of met de natuur essentieel; het kan gaan om mensen, dieren, bomen, stenen, of zelfs het heelal. Deze relaties moeten echt voelen en je voorzien van de interactie die je nodig hebt om meer jezelf te worden. Tot slot is er de behoefte aan creatieve expressie: je passie volgen en je unieke gaven delen, op een creatieve en liefdevolle manier.

de fysieke realiteit met de zeven basisbehoeften 

In onze fysieke werkelijkheidsdroom stellen we bepaalde richtlijnen op die ons helpen te navigeren en te ‘overleven’. Dit brengt ons bij de zeven basisbehoeften in het leven die essentieel zijn voor onze fysieke ervaring. Deze behoeften zijn zo fundamenteel dat het ontbreken ervan ons snel zou kunnen doen overlijden. Ze bieden ons de noodzakelijke middelen om ons leven in de fysieke wereld ten volle te beleven.

 1. Lucht: Lucht is essentieel; zonder lucht zouden we binnen enkele minuten sterven. Het is dus van cruciaal belang om diep adem te halen en te zorgen dat we altijd voldoende zuurstof hebben.

 2. Water: Water is noodzakelijk voor overleving en zonder water zouden we vrij snel sterven. Hydratatie is een sleutelfactor voor het onderhouden van onze gezondheid en welzijn.

 3. Slaap: Zonder slaap zou ons lichaam en geest beginnen af te takelen, wat kan leiden tot ernstige psychische en fysieke problemen. Slaap fungeert als een manier om onze ‘batterijen op te laden’ en is essentieel voor het onderhouden van een gezonde geest in een gezond lichaam.

 4. Voedsel: Voedsel is cruciaal voor energie en overleving. Hoewel mensen een tijdje zonder voedsel kunnen als ze water hebben, is voeding nodig voor de algehele gezondheid en vitaliteit.

 5. Schuilplaats: Een veilige omgeving of schuilplaats is belangrijk om comfortabel te kunnen leven. Dit betekent niet noodzakelijk een huis, maar wel een omgeving die levensvatbaar en ondersteunend is om in te leven.

 6. Connectie/Relatie: Relaties zijn belangrijk voor ons welzijn. Dit hoeft niet per se met andere mensen te zijn; connecties kunnen ook met dieren, planten of zelfs de kosmos zijn. Deze relaties versterken ons gevoel van verbondenheid met de wereld.

 7. Creatieve expressie: Het uiten van onze passies en het creatief bezig zijn, draagt bij aan onze geestelijke gezondheid en persoonlijke voldoening. Dit stelt ons in staat onszelf te uiten en onze unieke gaven te delen met de wereld.

Volg je passie zonder verwachtingen

De zeven basisbehoeften leiden naar de ‘elf elementen van opwinding’, die samen een formule vormen om je passie te volgen zonder enige verwachting over de uitkomst. Dit is cruciaal, omdat je fysieke geest niet echt kan weten wat het beste is. Door te handelen naar je passie, word je gedreven door een kracht die je door het leven stuurt. Dit maakt gebruik van positieve synchroniciteit, waardoor je situaties en kansen aangeboden krijgt in de volgorde en op het moment dat je ze nodig hebt. Zo stroom je door het leven, volg je je eigen stroom en vermijd je de strijd die komt met weerstand bieden tegen je ware zelf.

Ga mee met de stroom van het leven

Onthoud dat meegaan met de stroom niet betekent dat je de controle opgeeft; het betekent dat je je overgeeft aan de controle die al ingebouwd is in jouw natuurlijke stroom. Weerstand bieden is vaak de oorzaak van pijn en moeilijkheden, terwijl je ware zelf zijn de makkelijkste weg is. Alles in het universum zal je ondersteunen wanneer je handelt naar je passie, of dat nu via geld, synchroniciteit, geschenken, ruilhandel, of simpelweg nieuwe inspiraties en ideeën is. Deze vormen van overvloed zijn allemaal middelen die je ondersteunen om te blijven doen wat je het liefste doet.

Het belang van openstaan voor verschillende vormen van overvloed

Het is essentieel om open te staan voor verschillende vormen van overvloed die op je pad kunnen komen. Door te veronderstellen dat slechts één vorm van hulp of rijkdom zal werken, sluit je de deur naar andere mogelijkheden die wellicht beter passen bij je behoeften. Het leven biedt je alle benodigde middelen, ingebed in een complete set gereedschappen en inzichten die relevant zijn voor jouw persoonlijke reis. Deze set bevat ook een reflecterende spiegel, die helpt om misvattingen en onjuiste overtuigingen binnen je geloofssysteem te identificeren en los te laten.

De kracht van positiviteit en de vijf wetten

Door deze gereedschappen te gebruiken en in een positieve staat te blijven, ben je in staat om uit elke situatie een gunstig effect te halen, ongeacht hoe deze zich voordoet of wordt ervaren door anderen. Dit principe, dat wat je uitstraalt je terugkrijgt, is een fundamentele natuurwet en de vierde van de vijf wetten. Deze wetten vormen een complete gebruiksaanwijzing voor het leven op aarde, en bieden een structuur voor het omzetten van negativiteit in positiviteit, van beperking naar vrijheid, en van duisternis naar licht.

Het begrip van continuïteit en het ware zelf

Het idee dat alles hier en nu is, dat ruimte en tijd illusies zijn, en dat continuïteit een effect is van je bewustzijn dat door ontelbare parallelle realiteiten schuift, is revolutionair. Elke seconde ben je een nieuw persoon, met de mogelijkheid om jezelf opnieuw te definiëren. Het verleden dat je denkt te hebben, is slechts een creatie van het moment, net zoals je toekomst. Dit inzicht stelt je in staat om elke beperking die je denkt te hebben vanuit het verleden los te laten en te begrijpen dat je altijd in staat bent om je eigen werkelijkheid te creëren.

De rol van relaties en de wet van aantrekking

Elke relatie dient als een spiegel die reflecteert wat jou kan helpen jezelf beter te begrijpen. De wet van aantrekking, die vaak wordt geïnterpreteerd als het moeten ‘zijn’ van de trilling van wat je wilt aantrekken, mist een essentieel punt. Je natuurlijke vibratie trekt al aan wat relevant voor je is. Het gaat er niet om nieuwe manieren te leren om aan te trekken, maar om het verwijderen van de blokkades die verhinderen dat je ziet wat je al aantrekt.

Toepassen van de principes in het dagelijks leven

Deze inzichten en gereedschappen zijn niet slechts filosofische concepten of meningen; ze zijn observaties van hoe de werkelijkheid structureel functioneert. Door deze principes actief toe te passen in je leven, kun je direct zien dat ze werken, zoals ze al eeuwen voor velen hebben gewerkt. Het is niet nodig ons op ons woord te geloven; de praktijk zal hun waarde bewijzen. Dit alles is in jouw handen, het is jouw leven en jouw keuze. We delen deze kennis uit passie en plezier, maar het is aan jou om je eigen beslissingen te nemen, in de wetenschap dat je een eeuwig en oneindig wezen bent, onverwoestbaar en vrij om je eigen pad te kiezen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Doe de ADHD test
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Libido Test Voor Mannen