Nicotine verslaving

Industrieën Spenderen 9 Miljard Aan Marketing Voor Nicotineverslaving Onder Jongeren652 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
652 keer gelezen sinds

0
(0)
Update: Mei 2024
 
Nieuwe Informatie Over Marketingtactieken van de Tabaksindustrie in 2024

Marketingstrategieën Gericht op Jongeren in 2024

 

In 2024 blijft de tabaks- en nicotine-industrie zich richten op jongeren door middel van uitgebreide marketingcampagnes. Digitale en sociale media platforms worden strategisch ingezet om de jeugd te bereiken, met influencers die betaald worden om tabaksproducten te promoten en productplaatsingen in populaire apps en videospellen​ (World Health Organization (WHO))​​ (World Health Organization (WHO))​. Onderzoek toont aan dat e-sigaretten vaker door jongeren dan door volwassenen worden gebruikt, waarbij 20% van de 15-jarigen in de WHO Europese regio aangaf in de afgelopen 30 dagen een e-sigaret te hebben gebruikt​ (World Health Organization (WHO))​.

De tabaksindustrie gebruikt aantrekkelijke smaken zoals snoep en fruit om jongeren aan te trekken en te verleiden tot het proberen van deze producten. Sleek en kleurrijk ontwerp, dat lijkt op speelgoed, wordt ook ingezet om de producten aantrekkelijker te maken voor kinderen​ (World Health Organization (WHO))​​ (STOP)​.

De Noodzaak van Strenge Reglementering

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere gezondheidsgroepen dringen er bij regeringen op aan om strenge regels in te voeren om jongeren te beschermen tegen de verleiding van tabak en nicotine. Dit omvat het creëren van 100% rookvrije binnenruimtes, het verbieden van smaakjes in e-sigaretten, en het verhogen van belastingen op tabaksproducten​ (Truth Initiative)​​ (STOP)​. Jongeren over de hele wereld, ondersteund door de WHO, roepen op tot actie om hun generatie te beschermen tegen de schadelijke invloed van de tabaksindustrie.

Oorspronkelijk artikel:

Industrieën besteden 9 miljard aan marketingtactieken om nicotine verslaving in stand te houden

Nicotine verslavingTabaksfabrikanten en hun bondgenoten in de e-sigaret en aanverwante industrieën besteden jaarlijks zo’n 9 miljard dollar aan agressieve marketingtactieken, waarvan vele specifiek gericht zijn op kinderen en jongeren. Jongeren vormen een belangrijk marktsegment voor de industrie, want uit studies blijkt dat 9 van de 10 rokers voor hun 18e beginnen. Wereldwijd zijn meer dan 40 miljoen jongeren tussen 13 en 15 jaar al begonnen met het gebruik van tabak.

Tabaksfabrikanten proberen ook nieuwe gebruikers te werven

Tabaksreclame – waaronder productplaatsing in films, TV en streaming – probeert roken en vaping er modern, verfijnd, volwassen en cool uit te laten zien. In werkelijkheid veroorzaakt tabaksgebruik niet alleen ernstige ziekten als hartziekten, kanker en longziekten, maar ook een slechte adem, verkleurde tanden en een gerimpelde huid. Tabaksfabrikanten proberen ook nieuwe gebruikers te werven door studiebeurzen, jeugdkampen, concerten en sportevenementen te sponsoren. Verder worden rookloze tabak en waterpijp tabak ook verkocht in zoete en fruitige smaken om kinderen en jongeren aan te spreken.

Zelfs tijdens de COVID-19 pandemie is de tabaks- en nicotine-industrie producten blijven promoten die het vermogen van mensen om het coronavirus te bestrijden en van de ziekte te herstellen beperken. De industrie heeft tijdens de quarantaine gratis merkmaskers en de thuisbezorging ervan aangeboden en gelobbyd om haar producten als “onmisbaar” op de lijst te krijgen. Nicotine verslaving staat op de loer voor de jongeren.

De tabaksindustrie heeft jonge mensen nodig om hun producten te kopen, die tot nicotine verslaving kunnen leiden, zodat ze langdurige consumenten worden door nicotine verslaving. Zo ontstaat de mogelijkheid om de 8 miljoen mensen te vervangen die wereldwijd elk jaar sterven aan tabak gerelateerde oorzaken. Het is een kwestie van winst boven mensen – een onverdedigbare keuze.”

Jarbas Barbosa, assistent-directeur van PAHO

Jongeren helpen terug te vechten

De Wereld Zonder Tabak Dag-campagne van dit jaar roept jongeren op om zich samen in te zetten voor een “tabaksvrije generatie”. Om hen te helpen mondiger te worden, heeft de WHO een nieuwe kit voor scholieren van 13-17 jaar gelanceerd om hen te waarschuwen voor de tactieken van de tabaksindustrie die gebruikt worden om hen aan verslavende producten te binden. De toolkit omvat klassikale activiteiten zoals rollenspelen om leerlingen bewust te maken van hoe de tabaksindustrie hen probeert te manipuleren om haar producten te gebruiken. Het bevat ook een educatieve video, een mythe-ontkrachtende quiz, en huiswerkopdrachten.

Om jongeren te steunen roept PAHO/WHO regeringen en leiders van de civiele maatschappij op hun steentje bij te dragen om de invloed van de tabaksindustrie en aanverwante industrieën tegen te gaan. De wetgevende instanties moeten wetten aannemen die alle vormen van reclame, promotie en sponsoring voor tabak verbieden.

Scholen zouden elke vorm van sponsoring moeten weigeren

Intussen kunnen alle sectoren helpen om een eind te maken aan de marketingtactieken van de tabaks- en aanverwante industrieën die op kinderen en jongeren azen. Scholen zouden bijvoorbeeld elke vorm van sponsoring moeten weigeren en vertegenwoordigers van de tabaks- en nicotinefabrikanten moeten verbieden met leerlingen in contact te treden. Beroemdheden en andere “influencers” moeten elke vorm van sponsoring weigeren, terwijl televisie en streaming diensten moeten stoppen met het tonen van tabak of e-sigaret gebruik op het scherm. Sociale media platforms moeten alle vormen van marketing van tabak en aanverwante producten verbieden. Regeringen en de financiële sector zouden zich moeten distantiëren van tabak en aanverwante industrieën.

De Kaderovereenkomst van de WHO voor de bestrijding van tabaksgebruik en nicotine verslaving (FCTC) biedt uitgebreide richtlijnen voor stappen die regeringen kunnen nemen om het tabaksgebruik terug te dringen en levens te redden.

We dringen er bij iedereen op aan om zich te laten voorlichten, bewust te worden en mee te werken aan de totstandkoming van een tabak vrije generatie, zonder nicotine verslaving, zei Barbosa. “We hebben elk een cruciale rol te spelen.”

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Waarom richten tabaksfabrikanten zich op jongeren?

Tabaksfabrikanten richten zich op jongeren omdat zij een belangrijk marktsegment vormen en vroeg beginnen met roken leidt tot langdurige verslaving.

Hoe beïnvloedt de tabaksindustrie jongeren via marketing?

De industrie gebruikt aantrekkelijke reclames, productplaatsingen en sponsort evenementen om tabak en e-sigaretten modern en cool te laten lijken.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van tabaksgebruik?

Tabaksgebruik kan leiden tot ernstige ziekten zoals hartziekten, kanker, longziekten, en cosmetische nadelen zoals slechte adem en verkleurde tanden.

Welke stappen kunnen scholen nemen tegen tabaksmarketing?

Scholen kunnen alle vormen van sponsoring weigeren, tabaksvertegenwoordigers weren, en educatieve programma’s over de gevaren van tabaksgebruik implementeren.

Wat doet de WHO om jongeren te beschermen tegen tabaksgebruik?

De WHO lanceert educatieve kits en campagnes zoals Wereld Zonder Tabak Dag om jongeren bewust te maken en hen te helpen weerstand te bieden tegen tabakstactieken.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Klik voor prijs bij Bol

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken