Philip Morris

Philip Morris is om en geeft toe363 keer gelezen sinds
3
minuten leestijd
3
minuten leestijd
363 keer gelezen sinds

0
(0)

Roken is verslavend en veroorzaakt ernstige ziekten

AMSTELVEEN – De grootste tabaksproducent ter wereld, Philip Morris, geeft sinds 15 september 2002 op zijn internationale internetsite voor het eerst onomwonden toe dat roken kanker veroorzaakt en verslavend is. (Inmiddels is het bericht weer verwijderd van de website van Philip Morris. Red. GoodFeeling.nl).

De site maakt melding van “een overweldigende medische en wetenschappelijke eensgezindheid” dat tabaksgebruik “longkanker, emfyseem, hartaandoeningen en andere ernstige ziekten veroorzaakt”. Tot dusver uitte Philip Morris, net als vrijwel alle andere tabaksfabrikanten, openlijk twijfels over de gezondheidsrisico’s. Dat roken verslavend is, werd stellig ontkend. Op de website staat nu: “Volgens de gangbare betekenis van het woord, is roken verslavend.”

De producent van Marlboro, Benson and Hedges en Chesterfield geeft bezoekers van de site (www.philipmorris.com) informatie over stoppen met roken en biedt links naar externe organisaties, zoals “Quitnet”, die hen daarbij kunnen helpen. Ook wordt rechtstreeks verwezen naar wetenschappelijke rapporten over de gevaren van roken. Zo is er een link naar de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève.

Woordvoerder J. Wilhelmus van Philip Morris Holland

Volgens woordvoerder J. Wilhelmus van Philip Morris Holland in Amstelveen is de vernieuwde internetsite een uiting van “optimale openheid” die het bedrijf nu wil betrachten. Hij ontkent dat de processen die tegen de tabaksindustrie worden gevoerd, reden waren een nieuwe weg in te slaan. “Ik denk dat het goed is dat we niet langer de ogen sluiten voor de realiteit. De bewijzen voor de gezondheidsrisico’s zijn tamelijk overtuigend.

Sinds kort ligt er ook een claim bij Philip Morris Holland. Een 40-jarige vrouw die lijdt aan een vaatziekte, verwijt het Nederlandse filiaal dat haar kwaal is veroorzaakt door het roken van Marlboro. Haar advocaat, M. de Witte, vermoedt dat Philip Morris hoopt toekomstige claims, onder meer in Europa, te voorkomen. De erkenning dat roken allerlei aandoeningen veroorzaakt en verslavend is, is voor de zaak van mijn cliënte in ieder geval buitengewoon belangrijk.

Met een reclamecampagne hoopt Philip Morris het ernstig geschonden imago op te vijzelen en nieuwe rechtszaken te vermijden. Eind september spande ook het Amerikaanse ministerie van justitie een rechtszaak aan tegen tabaksfabrikanten. Het wil het grootste deel van de ruim 40 miljard gulden terug, die per jaar aan de gezondheidszorg voor zieke rokers wordt besteed. Philip Morris wil geen cent betalen, omdat het concern vorig jaar al een financiële regeling trof met regeringen van Amerikaanse staten.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231191 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023893 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023623 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211721 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021796 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021530 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views