Philip Morris

Philip Morris Erkent Risico’s Van Roken: Verslaving En Ernstige Ziekten – update 2024463 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
463 keer gelezen sinds

0
(0)

AMSTELVEEN – De grootste tabaksproducent ter wereld, Philip Morris, geeft sinds 15 september 2002 op zijn internationale internetsite voor het eerst onomwonden toe dat roken kanker veroorzaakt en verslavend is. (Inmiddels is het bericht weer verwijderd van de website van Philip Morris. Red. GoodFeeling.nl).

De site maakt melding van “een overweldigende medische en wetenschappelijke eensgezindheid” dat tabaksgebruik “longkanker, emfyseem, hartaandoeningen en andere ernstige ziekten veroorzaakt”. Tot dusver uitte Philip Morris, net als vrijwel alle andere tabaksfabrikanten, openlijk twijfels over de gezondheidsrisico’s. Dat roken verslavend is, werd stellig ontkend. Op de website staat nu: “Volgens de gangbare betekenis van het woord, is roken verslavend.”

De producent van Marlboro, Benson and Hedges en Chesterfield geeft bezoekers van de site (www.philipmorris.com) informatie over stoppen met roken en biedt links naar externe organisaties, zoals “Quitnet”, die hen daarbij kunnen helpen. Ook wordt rechtstreeks verwezen naar wetenschappelijke rapporten over de gevaren van roken. Zo is er een link naar de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève.

Woordvoerder J. Wilhelmus van Philip Morris Holland

Volgens woordvoerder J. Wilhelmus van Philip Morris Holland in Amstelveen is de vernieuwde internetsite een uiting van “optimale openheid” die het bedrijf nu wil betrachten. Hij ontkent dat de processen die tegen de tabaksindustrie worden gevoerd, reden waren een nieuwe weg in te slaan. “Ik denk dat het goed is dat we niet langer de ogen sluiten voor de realiteit. De bewijzen voor de gezondheidsrisico’s zijn tamelijk overtuigend.

Sinds kort ligt er ook een claim bij Philip Morris Holland. Een 40-jarige vrouw die lijdt aan een vaatziekte, verwijt het Nederlandse filiaal dat haar kwaal is veroorzaakt door het roken van Marlboro. Haar advocaat, M. de Witte, vermoedt dat Philip Morris hoopt toekomstige claims, onder meer in Europa, te voorkomen. De erkenning dat roken allerlei aandoeningen veroorzaakt en verslavend is, is voor de zaak van mijn cliënte in ieder geval buitengewoon belangrijk.

Met een reclamecampagne hoopt Philip Morris het ernstig geschonden imago op te vijzelen en nieuwe rechtszaken te vermijden. Eind september spande ook het Amerikaanse ministerie van justitie een rechtszaak aan tegen tabaksfabrikanten. Het wil het grootste deel van de ruim 40 miljard gulden terug, die per jaar aan de gezondheidszorg voor zieke rokers wordt besteed. Philip Morris wil geen cent betalen, omdat het concern vorig jaar al een financiële regeling trof met regeringen van Amerikaanse staten.

Update 2024

Philip Morris zet in op rookvrije toekomst

Philip Morris International (PMI) heeft zijn inspanningen om een rookvrije toekomst te bevorderen verder versterkt door de lancering van het nieuwste apparaat in hun portfolio, de IQOS ILUMA i. Dit apparaat maakt gebruik van geavanceerde inductieverwarmingstechnologie die tabak van binnenuit verwarmt, waardoor er geen tabaksresidu ontstaat en het apparaat niet schoongemaakt hoeft te worden. PMI streeft ernaar dat tegen 2030 meer dan twee derde van hun totale netto-inkomsten uit rookvrije producten komt​ (PMI Smoke-Free)​​ (Altria Investor Relations)​.

Overgang van IQOS-rechten in de VS

Op 30 april 2024 zal Philip Morris International de exclusieve rechten op de commercialisering van het IQOS-systeem in de Verenigde Staten overnemen van Altria Group. Dit is het resultaat van een overeenkomst waarbij Altria $2,7 miljard ontvangt voor de overdracht van deze rechten. Deze overgang markeert een belangrijke stap in de inspanningen van Philip Morris om hun rookvrije portfolio wereldwijd uit te breiden en een grotere impact te hebben op de gezondheid van de bevolking​ (Altria Investor Relations)​.

Geraadpleegde bronnen:

Ook lezen:

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de belangrijkste gezondheidsrisico’s van roken?

Roken veroorzaakt ernstige ziekten zoals longkanker, emfyseem, en hartaandoeningen.

Waarom heeft Philip Morris nu toegegeven dat roken verslavend is?

Philip Morris erkent de wetenschappelijke consensus en wil openheid betrachten over de risico’s.

Welke hulp biedt Philip Morris aan rokers die willen stoppen?

Philip Morris biedt informatie en links naar externe organisaties zoals Quitnet.

Hoe beïnvloedt roken jongeren specifiek?

Roken kan de groei vertragen en de longcapaciteit verminderen bij jongeren.

Wat is de impact van roken op de gezondheidszorgkosten?

Roken veroorzaakt aanzienlijke kosten voor de gezondheidszorg, vooral door ziekten zoals kanker en hartziekten.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Klik voor prijs bij Bol

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken