5 Manieren Waarop Vergelijken Je Geluk Teniet Doet

5 Manieren Waarop Vergelijken Je Geluk Teniet Doet251 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
251 keer gelezen sinds

0
(0)

Ben jij jezelf weleens in de valkuil van jezelf met andere mensen vergelijken gevallen? Als dat zo is, ben je niet de enige. Het is menselijke natuur om te vergelijken en er zijn zo veel manieren waarop we onszelf kunnen vergelijken met andere mensen – geld, huis, auto’s, functie, titel, aantrekkelijkheid, populariteit; de lijst gaat maar door.

In dergelijke gevallen is vergelijking de dief van vreugde.

Het kan ons een slecht gevoel geven over onszelf en ons geluk ontnemen. In dit blogbericht bespreken we vijf redenen waarom vergelijking de dief van geluk is en hoe je het kunt overwinnen, zodat je het gelukkigste, beste en meest authentieke leven kunt leiden.

How To Stop Comparing Yourself To Others At Work | Hive

5 REDENEN WAAROM VERGELIJKING JE GELUK TENIET DOET

In 1898 pende Theodore Roosevelt deze woorden aan zijn vriend: “Vergelijking is de dief van vreugde.” Nu, meer dan een eeuw later, klinken die woorden nog net zo waar als toen hij ze meer dan 100 jaar geleden uitsprak! Sterker nog, net als een goede wijn, is dit citaat over vergelijking en het gevaar ervan met de jaren alleen maar beter geworden! De meesten van ons kunnen zich direct met dit gezegde identificeren. Het kan echter voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen.

Er zijn talloze manieren om de subtiele nuances van dit zes woorden tellende citaat te interpreteren, dus wat is de ware betekenis van vergelijking is de dief van vreugde?

Hier zijn vijf interpretaties en strategieën om je te helpen vergelijkingen met anderen te vermijden en toe te staan dat afgunst, jaloezie en negatieve gedachten je vreugde stelen.

  1. VERGELIJKING IS DE DIEF VAN VREUGDE

Vergelijking kan goed of slecht zijn. Als het vergelijken met iemand anders, bijvoorbeeld een mentor of iemand waar je tegenop kijkt, je aangemoedigd en gemotiveerd doet voelen, dan is die vergelijking positief. Echter, een groot deel van de vergelijkingen zorgt ervoor dat we ons slecht voelen over onszelf omdat ons leven er niet zo geweldig uitziet als dat van deze of gene.

Het leven is complex; we hebben allemaal ongelooflijk persoonlijke behoeften en verlangens, net zoals we onze eigen persoonlijke privileges en obstakels hebben. Hoe kun je dus een nauwkeurige vergelijking maken en je niet ellendig voelen?

Eén ding is zeker, als we onszelf met anderen vergelijken en ontdekken dat we niet opgewassen zijn, kan dat leiden tot gevoelens van ontoereikendheid en een laag zelfbeeld. We kunnen gaan geloven dat we niet goed genoeg zijn, of overmatig competitief worden, waardoor relaties verziekt raken en het zicht op wat belangrijk en zinvol is verloren gaat.

  1. PERFECTIE IS SLECHTS EEN ILLUSIE

Niemand is perfect, maar toch houden we onszelf vaak aan onrealistische normen die door de maatschappij, media en sociale media worden opgelegd. We vergelijken onze achter de schermen beelden met iedereens highlight reel en vragen ons af waarom we niet opgewassen zijn. In werkelijkheid zien we de uitdagingen en problemen waarmee ze geconfronteerd worden niet.

Onthoud, wat voor jou waar is, geldt ook voor anderen. Net zoals jij je problemen en vuile was liever niet ventileert, doen andere mensen dat ook niet. Vergelijk je leven dus niet met dat van een ander en denk dat je tekortschiet. Je hebt geen idee wat zich achter gesloten deuren afspeelt.

Volgens het Zenboeddhisme ligt schoonheid in imperfectie; dit concept staat ook bekend als wabi-sabi.

“Wabi-sabi koestert alles wat authentiek is door drie eenvoudige realiteiten te erkennen: niets duurt voorgoed, niets is af, en niets is perfect.” – RICHARD POWELL

  1. HET LEVEN IS NIET EERLIJK

Dit is een harde om te accepteren, maar het is waar. Het leven is niet eerlijk, en dat zal het ook nooit zijn. Je hebt misschien vrienden of volgt mensen op sociale media die alles lijken te hebben, terwijl jij moeite hebt de eindjes aan elkaar te knopen.

Het is niet eerlijk dat zij betere kaarten gedeeld hebben gekregen, maar door je met hen te vergelijken zul je je alleen maar slechter voelen.

Niet iedereen wordt rijk, begaafd, wereldklasse atleet, mooi of met een Mensa-niveau IQ geboren. De realiteit is dat er altijd mensen zullen zijn die het beter hebben dan jij en slechter dan jij.

How to Stop Comparing Yourself to Others

  1. VERGELIJKING IS DE DIEF VAN DROMEN

Als je jezelf constant met anderen vergelijkt, is de kans groot dat je je eigen droom niet leeft. Je jaagt misschien succes na op iemand anders zijn manier en negeert je eigen roeping.

Er is niets mis mee om je te laten inspireren door anderen, maar leef niet andermans dromen.

  1. VERGELIJKING MAAKT VAN FAMILIE EN VRIENDEN TEGENSTANDERS

Wanneer je jezelf met anderen vergelijkt, is het makkelijk om de mensen dicht bij je als je tegenstanders te zien. Misschien lijkt je zus altijd populairder of heeft je beste vriend(in) een hoger inkomen en een groter huis.

Je vergelijken met anderen, vooral familieleden en vrienden, zal er alleen maar voor zorgen dat mensen zich van je afkeren. Dit is een giftige gewoonte die te allen tijde vermeden moet worden.

Neem afstand en denk erover na – zou je niet het beste voor de mensen wensen die je liefhebt en voor zorgen en blij voor ze zijn? Je gezichtspunt begrijpen en veranderen zal je je goed over hen en jezelf laten voelen.

How to stop comparing yourself to others physically? - Part I - Persistence  Athletics

MANIEREN OM TE STOPPEN MET JEZELF MET ANDEREN TE VERGELIJKEN

  1. WEES DANKBAAR

Een manier om te stoppen met jezelf met anderen te vergelijken, is dankbaarheid te oefenen. Wanneer je je richt op dankbaar zijn voor het goede in je leven, is het makkelijker om alle redenen te zien waarom je jezelf niet met anderen zou moeten vergelijken.

Dit betekent dankbaar zijn voor wat je hebt en niet altijd wensen dat je meer had. Het klinkt simpel, maar het is zeker niet gemakkelijk.

Denk aan alle dingen waarvoor je dankbaar bent, inclusief je familie, vrienden, gezondheid, kinderen, stabiele baan, enz. Tel ze allemaal op – je zal je realiseren hoe bevoorrecht je bent.

Hier is een blogbericht dat ik een tijdje geleden schreef, waarin ik bespreek hoe je meer vreugde en geluk in je leven kunt brengen. Bekijk het als je wilt leren hoe je de gewoonten van de gelukkigste mensen ter wereld kunt aannemen: 30 Gelukkige Gewoonten om meer Vreugde in je Leven te Brengen.

  1. RICHT JE OP ZELFONTWIKKELING IN PLAATS VAN RIVALITEIT

Jezelf vergelijken met anderen kan een destructieve gewoonte worden als je altijd probeert de persoon met wie je je vergelijkt te overtreffen. Je constant inspannen om beter te zijn dan iemand anders is een recept voor rampspoed, omdat het op de lange termijn niet houdbaar is.

Richt je in plaats van het vergelijken met anderen op zelfontwikkeling.

Ben je er vandaag beter aan toe dan een jaar of twee geleden? Beweeg je in de goede richting naar je persoonlijke doelen?

Dit zijn positieve vergelijkingen omdat je objectief appels met appels en peren met peren vergelijkt – het is je eigen leven met je eigen leven!

Wees echter niet te streng voor jezelf als dingen niet gaan zoals je wenst. Omdat er dingen zijn die we niet kunnen controleren, tenslotte. Focus op het veranderen van de dingen die je de macht en het verlangen hebt om te veranderen en blijf vooruitgaan.

How to Stop Comparing Yourself to Others: 15+ Effective Ways

  1. BEKIJK MINDER SOCIALE MEDIA

Sociale media is een broedplaats voor vergelijkingen. Wanneer we ons vervelen, zoeken we vermaak op sociale media; het is slechts een klik of tik verwijderd. De AI-gedreven algoritmes kunnen snel uitvogelen wat we leuk vinden of wat onze aandacht trekt en ons eindeloze stromen van inhoud voorschotelen, waardoor we aan het scherm gekluisterd raken.

Als je niet oppast, kun je al je vrije tijd besteden aan doelloos scrollen.

Uiteindelijk zorgt het er alleen maar voor dat je ontevreden wordt over je eigen leven. Als je je leven constant vergelijkt met de hoogtepunten van iemand anders, is het misschien tijd om minder tijd op sociale media door te brengen of er zelfs helemaal een pauze van te nemen.

Vervang die tijd door iets productiefs en/of gezonds. Misschien kun je naar buiten, nieuwe vaardigheden leren, werken aan een hobby die je leuk vindt, of meer vrije tijd doorbrengen met je dierbaren.

  1. OMRING MET JE AUTHENTIEKE MENSEN

Een andere manier om je los te maken van vergelijking is omgaan met authentieke mensen. Wanneer je tussen mensen bent die comfortabel in hun vel zitten, is het makkelijker om zelf ook comfortabel in je eigen vel te zitten.

Zoek relaties met mensen die je goed over jezelf laten voelen en vermijd relaties met mensen die je slecht laten voelen.

Don't Compare Yourself to Others” – The Envy Problem – Ben Casnocha

SLOTOPMERKINGEN

Vergelijking is de dief van vreugde. Als je merkt dat je iets te vaak vergelijkt, probeer dan afstand te nemen en je te concentreren op je eigen leven.

Concentreer je op ervaringen creëren die een leven lang meegaan. Wees dankbaar voor je unieke talenten en kwaliteiten en gebruik ze om het leven te creëren waar je altijd van gedroomd hebt. Jij bent de enige die dat voor elkaar kan krijgen.

Link: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
Doe de ADHD test
Emotionele Intelligentie Test