Is yoghurt de beste manier om probiotica binnen te krijgen?

Is Yoghurt De Beste Manier Om Probiotica Binnen Te Krijgen?635 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
635 keer gelezen sinds

0
(0)

Nee, dat is niet de beste manier. De bacteriën in yoghurt worden namelijk gedood in de maag en er zijn maar beperkt aantal soorten microben in yoghurt. Vaak zijn dat er maar twee of drie, soms vijf of zes als je geluk hebt. Daarnaast worden de microben in yoghurt beoordeeld op eenheid die CFU wordt genoemd. Gewone yoghurt heeft ongeveer 3,6 miljard CFU.

Want dit is het probleem: de meeste yoghurt is gepasteuriseerd en deze microben overleven deze hitte niet. Dus in feite consumeer je dode bacteriën, plus nog eens de extra lactose waar veel mensen intolerant voor zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de toegevoegde suiker.

Alvast de 5 belangrijkste punten

  1. Yoghurt bevat beperkte soorten microben en de bacteriën worden gedood in de maag.
  2. Kefir bevat meer verschillende soorten bacteriën en heeft negen keer meer CFU’s dan yoghurt.
  3. Zuurkool bevat probiotica en vezels die je darmbacteriën voeden, en is goed voor spijsverteringsproblemen en ontstekingen.
  4. Kimchi bevat unieke micro-organismen en is rijk aan vitamine C, K1, K2, kalium en B-vitaminen.
  5. Gefermenteerde komkommers (augurken) zijn beter dan ingemaakte komkommers (augurken), omdat ze meer probiotica bevatten.

Leg me uit alsof ik 5 ben:

Yoghurt heeft soms kleine beestjes die we bacteriën noemen en goed zijn voor je buik. Maar als je het eet, gaan deze goede bacteriën dood in je buik. Kefir, zuurkool, kimchi en gefermenteerde komkommers (augurken) zijn beter voor je buik en hebben meer goede bacteriën die kunnen overleven in je buik.

Kefir als alternatief

Kefir is een betere optie dan yoghurt. Kefir bevat namelijk veel meer verschillende soorten bacteriën en heeft ongeveer negen keer meer CFU’s dan yoghurt, namelijk 27 miljard. Bovendien eten de bacteriën in kefir bijna alle lactose op, dus als je lactose-intolerant bent, heb je veel minder problemen. Zorg er wel voor dat je de pure versie neemt en niet degene met toegevoegde suiker. Het is ook belangrijk om te kiezen voor biologische kefir van grasgevoerde koeien of van schapen of geiten.

Is yoghurt de beste manier om probiotica binnen te krijgen

Gewoon weer ouderwetse zuurkool voor meer diversiteit

Zuurkool is geen gefermenteerd zuivel product, maar gefermenteerde kool. Per portie bevat zuurkool ongeveer drie miljard CFU, maar het sap van zuurkool bevat per eetlepel wel tien miljard CFU. Zuurkool bevat niet alleen probiotica, maar ook vezels die je darmbacteriën voeden en vitamine K1 en K2. Zuurkool is goed voor allerlei spijsverteringsproblemen, ontstekingen in je darmen en het kan zelfs helpen calcium op de juiste plekken in je lichaam te transporteren.

Kimchi voor een krachtige boost

Kimchi is gefermenteerde kool met rode peper, soms met radijs erin. Radijs is een superfood met anti-kanker eigenschappen, goed voor het lever en een cruciferous groente. Kimchi bevat ook knoflook en gember, beide superfoods voor de spijsvertering, en zeezout. Kimchi is een superfood dat rijk is aan vitamine C, K1, K2, kalium en B-vitaminen. Het bevat ook veel unieke micro-organismen die anders zijn dan bij andere gefermenteerde producten. Eén portie (één kop) kimchi bevat ongeveer vijf miljard CFU’s.

Gefermenteerde pickles (bijvoorbeeld zure bommen, aka augurken)

Lacto-gefermenteerde komkommers (augurken) zijn beter dan ingemaakte komkommers (augurken), omdat ze meer probiotica bevatten. Zorg ervoor dat de komkommers (augurken) niet gepasteuriseerd zijn en niet gekookt zijn. Bewaar ze in de koelkast of in de kelder om ze te behouden.

Is yoghurt de beste manier om probiotica binnen te krijgen

Achtergrondinformatie over gefermenteerde voeding

Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn niet alleen goed voor de darmen, maar hebben ook een lange geschiedenis van gebruik over de hele wereld. Deze voedingsmiddelen zijn voedzamer dan hun niet-gefermenteerde tegenhangers omdat de fermentatie het voedsel afbreekt, waardoor het makkelijker verteerbaar en beter opneembaar wordt. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn ook rijk aan probiotica, de gezonde bacteriën die in de darmen leven en helpen bij de spijsvertering. Andere populaire gefermenteerde voedingsmiddelen zijn kombucha, miso en tempeh.

Mythen en feiten

Mythen en feiten Antwoorden
Rood kruisje Mythe Probiotica zijn alleen maar nuttig voor je darmen.
Groen vinkje Feit Probiotica kunnen ook andere gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verbeteren van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen.
Rood kruisje Mythe Alle probiotica-supplementen zijn hetzelfde en werken even goed.
Groen vinkje Feit Er zijn verschillende soorten probiotica en de effectiviteit hangt af van de stam en de dosering.
Rood kruisje Mythe Je moet dagelijks grote hoeveelheden probiotica consumeren om effect te hebben.
Groen vinkje Feit Zelfs kleine hoeveelheden probiotica kunnen al effect hebben op de gezondheid.

Hoe kun je gefermenteerde voeding opnemen in je dieet?

Er zijn veel manieren om gefermenteerde voeding op te nemen in je dieet. Hier zijn enkele ideeën:

  • Voeg gefermenteerde groenten zoals zuurkool, kimchi en gefermenteerde komkommers (augurken) toe aan salades, wraps en sandwiches.
  • Probeer gefermenteerde dranken zoals kombucha en waterkefir als alternatief voor frisdrank of sap.
  • Gebruik miso als smaakmaker in soepen, sauzen en marinades.
  • Maak je eigen gefermenteerde voeding thuis met behulp van recepten en tutorials online.
Is yoghurt de beste manier om probiotica binnen te krijgen
Is yoghurt de beste manier om probiotica binnen te krijgen?

Conclusie

Hoewel yoghurt nog steeds wordt beschouwd als een gezonde optie, is het niet de beste manier om probiotica binnen te krijgen. Kefir, zuurkool, kimchi en gefermenteerde komkommers (augurken) zijn betere opties voor het krijgen van de gezonde bacteriën die je darmen nodig hebben.

Door deze gefermenteerde voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen, kun je je spijsvertering verbeteren en je algehele gezondheid bevorderen. Bovendien zijn gefermenteerde voedingsmiddelen voedzamer en bevatten ze probiotica en andere gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Dus probeer eens wat gefermenteerde voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet en geniet van de voordelen voor je gezondheid.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat is een beter alternatief voor yoghurt als probiotica bron?

Kefir is een beter alternatief, het bevat meer soorten bacteriën en meer CFU's dan yoghurt.

Zijn er niet-zuivel bronnen van probiotica?

Ja, zuurkool en kimchi zijn voorbeelden van gefermenteerde groenten die rijk zijn aan probiotica.

Waarom is gepasteuriseerde yoghurt geen goede bron van probiotica?

Pasteurisatie doodt de meeste microben in yoghurt, waardoor je in feite dode bacteriën consumeert.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken