Image

Afvallen tijdens de overgang in 2023504 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
504 keer gelezen sinds

0
(0)

Hey dames,

Het is niet makkelijk afvallen tijdens de overgang, geloof me dat ik het weet! Hormonen, zweten, spanningen en het ouder worden zijn allemaal factoren die tegen je werken. Maar gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het afvallen makkelijker te maken tijdens deze periode. In dit artikel zal ik delen waarom het afvallen tijdens de overgang zo moeilijk is en wat je kunt doen om het te vergemakkelijken.

Laten we beginnen met het begrijpen van waarom de overgang zo’n impact heeft op ons gewicht.

afvallen tijdens de overgang

Waarom maakt de overgang afvallen moeilijk?

Menopauze begint officieel wanneer een persoon al 12 maanden geen menstruatie heeft gehad. Rond deze tijd kan het extreem moeilijk zijn om gewicht te verliezen. In feite merken veel mensen dat ze juist beginnen aan te komen tijdens de peri-menopauze, welke al 10 jaar voor de menopauze kan beginnen.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan gewichtstoename tijdens de overgang, waaronder:

 • Hormonale fluctuaties. Zowel te hoge als te lage niveaus van oestrogeen kunnen leiden tot verhoogde vetopslag.

 • Verlies van spiermassa. Dit komt door veroudering, hormonale veranderingen en afname van fysieke activiteit.

 • Slechte slaap. Veel vrouwen hebben moeite met slapen tijdens de overgang. Slechte slaap is verbonden met gewichtstoename.

 • Toegenomen insulineresistentie. Vrouwen worden vaak insuline resistent naarmate ze ouder worden, wat het afvallen moeilijker maakt.

Daarnaast verplaatst de opslag van vet zich tijdens de overgang van de heupen en dijen naar de buik. Dit verhoogt het risico op metabole syndroom, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten.

Daarom is het belangrijk om strategieën te hebben die gericht zijn op het verminderen van buikvet tijdens deze levensfase.

Belang van calorie-tekort

Om gewicht te verliezen is een calorie-tekort noodzakelijk. Volgens enkele onderzoeken daalt de rust energie behoefte of het aantal calorieën dat een vrouw verbrandt tijdens rust, tijdens en na de menopauze.

Het kan verleidelijk zijn om een heel lage calorie dieet te proberen om snel af te vallen, maar het eten van te weinig calorieën kan soms juist het afvallen moeilijker maken. Onderzoek toont aan dat het beperken van calorieën tot lage niveaus leidt tot verlies van spiermassa en een verdere afname van de stofwisseling.

Dus hoewel een lage calorie dieet kan leiden tot korte termijn gewichtsverlies, zal hun effecten op spiermassa en stofwisseling het moeilijk maken om het gewicht vast te houden. Daarnaast kan een onvoldoende calorie inname en afname van spiermassa leiden tot botverlies, waardoor het risico op osteoporose toeneemt.

Door een gezonde levensstijl aan te nemen die op lange termijn vol te houden is, kun je de stofwisseling behouden en de hoeveelheid spiermassa die verloren gaat met de leeftijd verminderen.

afvallen tijdens de overgang

Dieetplannen die werken tijdens de overgang

Er zijn verschillende voedingsplannen die effectief zijn gebleken voor gewichtsverlies tijdens en na de overgang. Hier zijn er een aantal:

 • Het low carb dieet: Veel studies hebben aangetoond dat een low carb dieet goed is voor gewichtsverlies en ook helpt om buikvet te verminderen. Hoewel vrouwen in de peri- en postmenopauze zijn opgenomen in verschillende low-carb studies, zijn er slechts weinig specifiek gericht op deze groep.

 • Paleo dieet: Een paleo dieet waarbij ongeveer 30% van de calorieën uit koolhydraten komt, leidde tot een grotere reductie van buikvet en gewicht na 2 jaar in vergelijking met een low-fat dieet waarbij 55-60% van de calorieën uit koolhydraten kwam.

 • Mediterraan dieet: dit dieet is rijk aan groente, fruit, volle granen, peulvruchten, vis, noten, zaden, olijfolie en wijn. Het is verbonden met een lager risico op hart-en vaatziekten, diabetes en obesitas.

 • Plantaardig dieet: Een Plantaardig dieet is rijk aan voedingsstoffen uit granen, groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en is geweldig voor gewichtsverlies en gezondheid op lange termijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat geen dieet one-size-fits-all is, het is belangrijk om te experimenteren met verschillende dieetplannen om te zien wat het beste werkt voor jouw unieke situatie en behoeften. Ook het overleggen met een voedingsdeskundige of arts is aanbevolen.

Aanbevelingen

Er zijn enkele aanbevelingen die je kunt volgen om afvallen tijdens de overgang te vergemakkelijken:

 • Beperk je inname van geraffineerde suikers en verwerkte voedingsmiddelen. Deze kunnen leiden tot hormonale onbalans en een toename van buikvet.

 • Probeer voldoende slaap te krijgen. Een gebrek aan slaap kan leiden tot hormonale verstoringen en gewichtstoename.

 • Oefen regelmatig. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om spiermassa te behouden en de stofwisseling te verhogen.

 • Overweeg hormonale vervangingstherapie (HRT) als je denkt dat hormonale veranderingen een rol spelen in je gewichtstoename.

 • Overleg met een arts of een voedingsdeskundige om een op jouw persoonlijke situatie afgestemd dieet- en oefenplan te krijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies tijdens de overgang een uitdaging kan zijn, maar niet onmogelijk. Door een gezonde levensstijl aan te nemen, en eventueel professioneel advies te zoeken, kun je gewicht verliezen en het op lange termijn behouden.

Conclusie

In samenvatting, gewichtsverlies tijdens de overgang kan moeilijk zijn vanwege veranderde hormonen, verlies van spiermassa, slaapproblemen en toegenomen insulineresistentie. Deze factoren kunnen leiden tot een verplaatsing van vetopslag naar de buik, wat het risico op metabole syndroom, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt.

Een calorie-tekort is noodzakelijk voor gewichtsverlies, maar het beperken van calorieën tot extreem lage niveaus kan leiden tot verlies van spiermassa en een afname van de stofwisseling. Dit maakt het moeilijk om het gewicht op lange termijn vast te houden.

Er zijn verschillende dieetplannen die effectief zijn gebleken voor gewichtsverlies tijdens de overgang, waaronder het low carb dieet, paleo dieet, mediterraan dieet en plantaardig dieet. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende dieetplannen en professioneel advies te zoeken om te bepalen wat het beste werkt voor jouw unieke situatie en behoeften.

Daarnaast zijn er aanbevelingen die kunnen helpen bij het afvallen tijdens de overgang, zoals het beperken van geraffineerde suikers en verwerkte voedingsmiddelen, voldoende slaap, regelmatig oefenen en overwegen van hormonale vervangingstherapie.

Afvallen tijdens de overgang is een uitdaging, maar niet onmogelijk.

Veelgestelde vragen

Waarom is afvallen tijdens de overgang zo moeilijk?

Afvallen tijdens de overgang is moeilijk vanwege veranderde hormonen, verlies van spiermassa, slaapproblemen en toegenomen insulineresistentie. Deze factoren kunnen leiden tot een verplaatsing van vetopslag naar de buik.

Wat is de beste manier om gewicht te verliezen tijdens de overgang?

Er is geen enkele beste manier om gewicht te verliezen tijdens de overgang, omdat het afhangt van persoonlijke situatie en voorkeuren. Het is echter belangrijk om een calorie-tekort te creëren en een gezonde levensstijl aan te nemen, zoals het beperken van geraffineerde suikers en verwerkte voedingsmiddelen, voldoende slaap, regelmatig oefenen en overwegen van hormonale vervangingstherapie.

Welke dieetplannen zijn effectief voor gewichtsverlies tijdens de overgang?

Er zijn verschillende dieetplannen die effectief zijn gebleken voor gewichtsverlies tijdens de overgang, waaronder het low carb dieet, paleo dieet, mediterraan dieet en plantaardig dieet. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende dieetplannen en professioneel advies te zoek

Bron: https://www.healthline.com/nutrition/lose-weight-in-menopause

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231203 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023907 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023573 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023635 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211737 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211012 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021805 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021541 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211126 views