De enorme impact van dopamine op je leven-3

De Enorme Impact Van Dopamine Op Je Leven359 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
359 keer gelezen sinds

0
(0)

Wat is Dopamine en Hoe Beïnvloedt het Jouw Leven?

Vandaag gaan we het hebben over dopamine en hoe het jouw leven beïnvloedt, hoe niveaus van dopamine in je hersenen van invloed kunnen zijn op je gedrag. Als je in slaap bent gevallen tijdens de les natuurkunde, of als je er niet al te bekend mee bent, is dopamine in feite een beloningschemische stof in je hersenen die je motiveert om plezierige taken herhaaldelijk uit te voeren, toch? Taken die goed aanvoelen aan de oppervlakte.

De Rol van Dopamine in Motivatie en Plezier

Dit is geweldig, want als we geen plezier kunnen ervaren, kan het leven behoorlijk saai worden en eerlijk gezegd zijn er mensen die gewoonweg minder dopamine aanmaken en dit kan leiden tot depressie bij bepaalde mensen, maar dat is een heel ander onderwerp.

Vandaag heb ik het alleen over dopamine en hoe mensen het doorgaans ervaren. De waarheid is dat het veel meer te maken heeft met jouw leven dan je misschien denkt, omdat je moet begrijpen dat hoe vaak deze reactie plaatsvindt, letterlijk bepaalt wat je wel of niet doet.

De enorme impact van dopamine op je leven

Hoe Verschillende Activiteiten Dopamineniveaus Beïnvloeden

Er zijn verschillende activiteiten die verschillende niveaus van dopamine voor jou kunnen bieden. Nu kunnen twee mensen dezelfde activiteit doen en misschien verschillende dopamine niveaus ervaren, ofwel door de hoeveelheid dopamine die vrijkomt, ofwel door het aantal dopamine-receptoren in hun hersenen op dat moment.

Dit verschilt van persoon tot persoon, maar over het algemeen kunnen we het erover eens zijn dat bepaalde activiteiten veel meer dopamine opleveren dan andere activiteiten.

En het blijkt dat de activiteiten die gemiddeld genomen beter voor je zijn wanneer je ze consistent uitvoert, activiteiten zijn die niet zoveel dopamine in je hersenen veroorzaken in vergelijking met andere activiteiten die misschien niet zo goed voor je zijn, maar wel veel dopamine vrijmaken.

Het Nadeel van Activiteiten die Veel Dopamine Vrijmaken

Bij activiteiten die hogere niveaus van dopamine geven, gebeurt het dat als je ze vaak genoeg doet, je er steeds minder gevoelig voor wordt en de activiteit zijn aantrekkingskracht verliest.

Dan moet je op zoek naar dingen die meer dopamine vrijmaken, steeds meer dopamine. Het wordt een beetje extreem en naarmate je naar het extreme niveau van het spectrum gaat, worden andere activiteiten die misschien gezonder voor je zijn, zoals sporten, wandelen, een boek lezen of gewoon stil zitten, naar de achtergrond verdrongen voor activiteiten die directer beloning opleveren voor de hersenen, en de hersenen zijn slim, maar ook een beetje dom. 

De Impact van Dopamine op Lange termijn bevrediging

Wanneer we niet opletten welk soort dopamine we nastreven, gaat de hersenen op de automatische piloot en zoekt steeds opnieuw dat plezier, keer op keer op keer. En wat er dan gebeurt, is dat het niet langer meer geeft om langere termijn voldoening. De activiteit die wel gezonder is, maar niet genoeg dopamine vrijmaakt, is moeilijker te verbinden met langere termijn tevredenheid omdat er geen directe beloning is.

Hoe Dopamineniveaus Jouw Doelen Kunnen Beïnvloeden

Wanneer je voortdurend activiteiten uitvoert die veel dopamine opleveren, zoek je altijd naar onmiddellijke beloningen. Het probleem ontstaat wanneer je aan jezelf wilt werken, iets wilt doen dat meer tijd kost, dan zul je niet de motivatie hebben, tenzij je jezelf constant herinnert aan je uiteindelijke doel en zeer vastberaden bent op die manier.

Het Begrijpen van Jouw Dopamine Triggers

Is het te veel entertainment? Is het te veel junkfood? Word hier heel duidelijk over, want bewustwording is de eerste stap. Het is niet zo dat je deze activiteiten van de ene op de andere dag zult opgeven, maar als je je ervan bewust bent, kun je het proces starten.

Iets doen is beter dan niets doen. Begin één voor één, kies de meest ongezonde activiteit die je doet, en bekijk vervolgens hoe je ervan af kunt komen en ontdek ook de onderliggende redenen waarom je die activiteit met veel dopamine doet.

Het Verband Tussen Dopamine en Verslavingen

Is het stress, zijn het gevoelens van ongemak, is het verlangen naar liefde, is het onzekerheid over iets of over de toekomst? Je moet naar de diepere oorzaken kijken waarom je deze activiteit uitvoert die hogere niveaus van dopamine veroorzaakt.

Want in mijn blog over het begrijpen van verslavingen heb ik het erover dat mensen niet per se verslaafd raken omwille van de verslaving zelf, maar om te ontsnappen aan een gevoel of een realiteit die ze niet willen ervaren of voelen.

Daarom grijpen ze naar de verslaving omdat dopamine hen afleidt, ze zich voor een bepaalde tijd goed voelen, maar daarna storten ze in en dat veroorzaakt dan weer een constante zoektocht naar die hoge niveaus van dopamine. En hoe bereiken ze die consistent? Door steeds weer de verslaving na te jagen.

Persoonlijke Ervaringen met Dopamine

Ik weet dat ik zeker ook enkele dingen heb die mijn dopamine-niveaus aardig omhoog doen schieten en ik probeer het goed in de gaten te houden. Eén voorbeeld is dat ik dol ben op zure matten, het is echt een zwakke plek van mij en af en toe is dat natuurlijk helemaal prima.

Maar ik merk ook op dat wanneer ik veel aan mijn hoofd heb, ik letterlijk naar de winkel ga, zure matten koop en alles in een sessie opeet. Dan krijg je natuurlijk die suikerboost en vervolgens ga ik drukke tijden in mijn hoofd associëren met zure matten en dat wordt dan mijn vluchtmechanisme. Slechts een klein voorbeeld.

Regulatie van Dopamine voor Een Gebalanceerd Leven

Dopamine is dus erg krachtig als het gaat om je vermogen om dingen te genieten en van het leven te genieten, vooral als je kunt reguleren hoeveel dopamine je binnenkrijgt. Er is geen universele aanpak omdat we allemaal anders reageren op verschillende prikkels, onze hersenchemie is nu eenmaal verschillend.

Dopamine-niveaus kunnen variëren, evenals waar we om geven, wat we waarderen en waar we in geïnteresseerd zijn. Het is dus een zeer persoonlijke analyse die je moet doen, maar wanneer je bronnen van hoge dopamine kunt verminderen, begin je meer waardering te krijgen voor andere dingen omdat die andere dingen niet worden vergeleken met die hoge hoeveelheid dopamine die je zoveel plezier geeft.

De enorme impact van dopamine op je leven

Conclusie

Het Beheersen van Dopamine voor een Beter Leven

Het begrijpen van de rol van dopamine in ons leven kan ons helpen om betere keuzes te maken en een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Hoewel dopamine ons kan motiveren om taken uit te voeren die onmiddellijke voldoening geven, is het belangrijk om te onthouden dat niet alle activiteiten die dopamine vrijgeven gelijk zijn. Door bewust te kiezen voor activiteiten die op de lange termijn voordelig zijn, zelfs als ze minder dopamine vrijgeven, kunnen we een evenwichtiger en bevredigender leven leiden.

Bron: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken