Door hitte beschadigd haar

Door Hitte Beschadigd Haar? De Nummer 1 Expert Geeft Advies


804 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
804 keer gelezen sinds

0
(0)

Vraag je je af hoe je door hitte beschadigd haar kunt herstellen? Experts geven hun advies en een TOP aanbeveling.

Of je je haar nu het liefst met de stijltang krult of met hete lucht droogblaast, één ding blijft hetzelfde: al die hitte gaat een tol eisen van je lokken. Hoge temperaturen of vaak stylen kunnen de gezondheid van je haar schaden. Als je te maken hebt met door hitte beschadigd haar, kan het onmogelijk lijken je lokken weer gezond te krijgen.

Maar met geduld en de juiste producten (en eventueel de hulp van een professional), kan het wel. We spraken met experts om uit te zoeken wat er precies met je haar gebeurt als het aan hitte wordt blootgesteld, hoe je door hitte beschadigd haar kunt herstellen, en hoe je haar tegen hitte kunt beschermen.

Hoe veranderd de hitte de structuur van mijn haar?

Haar dat aan hoge temperaturen wordt blootgesteld verliest zijn veerkracht en kracht. Dat komt omdat intense hitte de buitenste laag van het haar, ook wel de cuticula genoemd, kan uitdrogen. “De cuticula ontwikkelt kleine beschadigingen die staan voor breuken langs de cuticula,” verklaart Caren Campbell, MD, een door de raad van bestuur gecertificeerde dermatoloog in Californië.

Hoge hitte berooft het haar ook van zijn kritieke hydratatie niveaus. “Hoge temperaturen kunnen er ook voor zorgen dat de natuurlijke oliën en vochtigheid van het haar verdampen”, verklaart Justin Toves-Vincilione, een in Californië gevestigde hairstylist en voorvechter bij Authentic Beauty Concept. “Haar bestaat uit keratine proteïnen, en hoge hitte kan de vorm van deze proteïnen op moleculair niveau blijvend veranderen – en zo onherstelbare schade aanrichten.”

Hoe zit het haar eruit als het door te heet föhnen is beschadigd?

heat damaged hair under microscope

Vraag je je af hoe je kunt zien of je haar door hitte beschadigd is? Je zult het waarschijnlijk kunnen zien (of voelen), zeggen deskundigen. “Tekenen van door hitte beschadigd haar zijn: haar dat er droog en dof uitziet, een gebrek aan vocht, gespleten haarpunten, pluizigheid, ruwe of veranderde textuur, haaruitval, en veelvuldig klitten,” zegt McKenna Watts, een hairstyliste uit Californië.

Een andere duidelijke aanwijzing

Verandering in kleur. “Door hitte beschadigd haar kan aan de uiteinden zelfs lichter lijken dan normaal,” zegt Toves-Vincilione. “Of het haar nu maagd is of kunstmatig gekleurd, de hoge hitte zorgt ervoor dat kleurmoleculen oxideren en lichter lijken.”

En als je krullend of gestructureerd haar hebt, merk je misschien een belangrijke verandering in je haar uiterlijk en gevoel. “Krullend of strak, gestructureerd haar dat door hitte beschadigd is ziet er meestal lichter uit aan de uiteinden en voelt stug en extra droog aan,” zegt Toves-Vincilione. “Dit komt doordat hoge temperaturen het haar ontdoen van natuurlijke oliën die dit haartype van nature al ontbeert. In sommige gevallen kan krullend haar door hittebeschadiging zijn krulpatroon verliezen en sluik worden.”

Op microscopisch niveau is deze schade volgens dr. Campbell nog duidelijker te zien. “Beschadigd haar ziet er onder een microscoop uit als schors die van de stam afbladdert – en hoe meer afbladdering hoe meer schade er aanwezig is.”

Kan ik mijn haar met hitte beschadiging nog goed krijgen?

blowdrying hair

Schade door temperaturen boven 150 graden is onomkeerbaar,

Schade door temperaturen boven 150 graden is onomkeerbaar, zegt Toves-Vincilione. “De afbraak van het haar bij deze temperaturen vertoont niet dezelfde kenmerken als gezond haar. Het kan behandeld worden, maar niet hersteld,” zegt hij.

Dr. Campbell zegt dat er aanwijzingen zijn dat bis-aminopropyl diglycol dimaleate (een molecule ontdekt door wetenschappers) de bindingen kan helpen herstellen die door hittebeschadiging afgebroken worden.

“Je kunt ook oliën gebruiken om de ‘gerimpelde schubbenlaag glad te helpen maken, maar dat zal het onderliggende probleem niet verhelpen,” legt ze uit.

Een paar keer per week een diep conditionerend masker toevoegen kan ook helpen om het door de hitte beschadigd haar er beter uit te laten zien, maar net als met haarolie zal het niet tot de wortel van het probleem doordringen.

Het goede nieuws? Nieuwe haargroei zal als je de hete föhn en schadelijke stijltang tot een minimum kunt beperken, onbeschadigd blijven. Maar om van beschadiging af te komen, zul je het moeten knippen. “Afhankelijk van hoeveel beschadiging je hebt moet je misschien bereid zijn  kort haar te hebben,” zegt Watts. Volg het grote kappen op met regelmatige trim beurten om je uiteinden zo gezond mogelijk te houden. 

Hoe voorkom je door hitte beschadigd haar?

repair heat damaged hair

Omdat hitteschade vaak onomkeerbaar is, is preventie de sleutel. “De beste praktijk die je kunt volgen is altijd een hittebeschermer te gebruiken voor je gaat föhnen of een heet gereedschap aanbrengt,” zegt Toves-Vincilione.

Als je haar nat is, zwelt het op – Dan is verhitten schadelijker

Wijze woorden: Föhns tellen ook als heet gereedschap. Toch is soms föhnen van je haar de betere optie vooral als je haar dun, droog, of breuk gevoelig is. Als je haar nat is, zwelt het op – wat meer druk uitoefent op de proteïnen die je haar intact houden. Die druk kan haarbreuk tot gevolg hebben. En hoe langer het nat blijft, hoe meer zwelling (en mogelijke breuk) er kan optreden.

“Een föhn op 15 centimeter afstand van het haar gebruiken met voortdurende beweging kan minder schade aan de haarschubben veroorzaken dan het haar natuurlijk drogen.”

Natuurlijk moet je eerst een hitte-beschermend middel aanbrengen en zorgen dat je föhn op een gemiddelde temperatuur staat, want de hete stand gaat zeker schade veroorzaken.

Keratine: de beste manier om hitte beschadiging herstellen

Hoe herstel ik beschadigd haar? Haar is altijd een onderwerp van afgunst en tegelijkertijd bewondering geweest over de hele wereld. Mooi haar hebben is een zegen die aan een paar gelukkigen wordt geschonken. Terwijl de rest van ons elke dag worstelt met ons haar lopen de uitverkorenen onaangedaan over de aarde zwaaiend met hun perfecte haar en ons groen van jaloezie makend.

Dat gezegd hebbende, is het hoog tijd dat we iets doen aan ons beminnelijke vogelnestje, alias ons haar. Laten we voor een keer de huismiddeltjes achterwege laten en vertrouwen op de wetenschap. Met verbazingwekkende ontwikkelingen in de schoonheidsindustrie kwam een andere revolutionaire behandeling voor het haar: Keratine!

Wat is keratine?

  • Keratine is het belangrijkste eiwit dat van nature in ons haar aanwezig is.

Niet alleen bevat het haar keratine, het bestaat ook voor het grootste deel uit keratine-achtige proteïnen. Het werkt als een extern beschermend en intern structureel eiwit om je haar te beschermen en gezond te houden. Door blootstelling aan externe factoren zoals de zon, vervuiling, chemicaliën, of veranderingen in je levensstijl, raakt de in het haar aanwezige keratine uitgeput. Dit verlies veroorzaakt droog, beschadigd en dof haar.

Keratine behandelingen zijn duur

Keratine behandelingen zijn duur en de meningen erover zijn nogal verdeeld. Het is veel veiliger om goed je vitamines in te nemen en een vitamine assortiment aan te schaffen.

Keratine vitamine innemen voor gezond en glanzend haar

Keratine kan in veel voedingsmiddelen worden gevonden of in supplementen worden ingenomen. Het moet echter in grote hoeveelheden worden ingenomen om enig voordeel te krijgen, daarom wenden mensen zich tot vitamineproducten. De beste manier om deze vitamines in te nemen is door Keratine in te nemen met capsules die gemakkelijk door te slikken zijn.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Hoe herken ik door hitte beschadigd haar?

Door hitte beschadigd haar ziet er droog en dof uit, heeft gespleten haarpunten, pluist, voelt ruw aan, en kan lichter van kleur zijn aan de uiteinden.

Kan door hitte beschadigd haar worden hersteld?

Schade door temperaturen boven 150 graden is onomkeerbaar, maar behandelingen kunnen het uiterlijk verbeteren en nieuwe haargroei gezond houden.

Wat zijn effectieve manieren om door hitte beschadigd haar te herstellen?

Gebruik diep conditionerende maskers, haaroliën, en overweeg producten met bis-aminopropyl diglycol dimaleate om bindingen te helpen herstellen.

Hoe kan ik mijn haar beschermen tegen hitte?

Gebruik altijd een hittebeschermer voordat je föhnt of heet gereedschap gebruikt. Föhn je haar op een gemiddelde temperatuur en houd de föhn op 15 centimeter afstand.

Wat zijn de voordelen van keratine behandelingen voor beschadigd haar?

Keratine herstelt de structuur van beschadigd haar, maakt het gladder, sterker en geeft een gezonde glans. Keratine kan ook in supplementen worden ingenomen voor langdurige voordelen.


Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Libido Test Voor Mannen
De Stress test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl