geldpersoonlijkheid

Welke “geldpersoonlijkheid” heb jij?382 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
382 keer gelezen sinds

Onze geldpersoonlijkheid kan ons in staat stellen of belemmeren om onze financiële doelen te bereiken. Maak kennis met de vier geldpersoonlijkheden en ontdek hoe je ze kunt veranderen voor een betere financiële toekomst.

geldpersoonlijkheid

Hoe leren we onze geldpersoonlijkheid kennen? 

We zijn zo divers in zo veel opzichten, dus waarom zouden we niet ook uniek denken over financiële adviezen? We passen alles in ons leven aan onze voorkeuren aan, waarom niet onze financiële adviezen? Dit is “Your Brain On Money.” We ontmoeten neuro-wetenschappers Dr. Joseph Kable en Dr. Moran Cerf. Zij vertellen hoeveel van onze persoonlijkheden daadwerkelijk in de structuren van onze hersenen zijn gebouwd.

We kunnen structuurverschillen zien en herkennen in de hersenen, specifiek in de gebieden van de waarderingscircuit van de hersenen. die gebieden zijn belangrijk voor besluitvorming, evenals functionele verschillen in termen van hoe die gebieden van de hersenen met elkaar zijn verbonden. Als je een MRI krijgt, bevat die MRI van je hersenen informatie over of je meer of minder geneigd bent om een risico te nemen.

Maar hoeveel van onze persoonlijkheid hebben we bij onze geboorte en hoeveel ontwikkelt zich tijdens ons leven? Wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat ongeveer 50% van onze persoonlijkheid in ons DNA zit. We kunnen bijvoorbeeld bij een pasgeboren baby al voorspellen of hij of zij een extravert of neuroot zal zijn. Van de andere 50%, is ongeveer 25% bepaald door onze ouders en kinderjaren ervaringen en de andere 25% door onze leeftijdsgenoten.

Hoe onze geldpersoonlijkheid te veranderen

Dr. Klontz heeft na het bestuderen van tienduizenden mensen vier patroon van overtuigingen rond geld geïdentificeerd die mensen manifesteren:

 1. geldvermijding
 2. geldstatus
 3. geldwaakzaamheid
 4. geldverering

Geldvermijding

Geldvermijding is waarbij we een negatieve associatie hebben met geld. Als we een sterk en negatief geldbeeld hebben, zal dit een negatief effect hebben op onze financiële situatie. Geldverering is het tegenovergestelde, waarbij we geld op een voetstuk plaatsen en denken dat meer geld ons gelukkiger zal maken en al onze problemen zal oplossen.

Geldstatus

Geldstatus is het “Keeping up with the Joneses” effect, waarbij we onze eigenwaarde aan ons nettowaarde gelijkstellen. Geldwaakzaamheid is het geldpersoonlijkheid van de rijke en zelfgemaakte rijken en ultra-rijken, waarbij er vaak wordt gespeeld met hoeveel geld ze hebben.

Voor al deze geldpersoonlijkheden zijn er elementen van waarheid en disfunctie. Dr. James, een financieel therapeut, heeft gezien hoe deze geld archetypes ons gedrag kunnen beïnvloeden. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld impulsief en willen iets doen, maar die impulsiviteit kan ook leiden tot ondoordachte aankopen of zakelijke beslissingen.

Geldwaakzaam

Als je echt geldwaakzaam bent, ben je bang om geld uit te geven. Het is belangrijk om waakzaam te zijn, om dat deel in jezelf te eren, te sparen en te investeren, maar waar is het voor als je nog steeds een leven van ontbering leidt? Niemand verdient dat. Het vinden van een balans rond al deze overtuigingen is heel belangrijk voor niet alleen onze mentale gezondheid, maar ook voor onze financiële gezondheid.

Geldverering

Een van deze geldpersoonlijkheden is geldverering, waarbij iemand het idee heeft dat meer geld hen gelukkiger zal maken en alle problemen zal oplossen. Dit kan echter leiden tot onrealistische verwachtingen en financiële problemen. Door je bewust te worden van je geldpersoonlijkheid en hoe het je gedrag beïnvloedt, kun je stappen ondernemen om het te veranderen voor een betere financiële toekomst.

Conclusie

Onze geldpersoonlijkheid heeft een grote invloed op ons financiële gedrag en kan ons in staat stellen of belemmeren om onze financiële doelen te bereiken. Het is belangrijk om onze geldpersoonlijkheid te begrijpen en, indien nodig, te veranderen met behulp van financiële therapeuten. Het vinden van een balans tussen onze overtuigingen rond geld is belangrijk voor zowel onze mentale als financiële gezondheid.

Bronnen

 • Kable, J. W., & Cerf, M. (2018). Your brain on money. Scientific American, 318(5), 30-37.
 • Klontz, B. (2019). Mind over money: Overcoming the money disorders that threaten our financial health. Penguin.
 • James, M. (2020). The psychology of money: Understanding our relationship with money and how to improve it. Routledge.

Veelgestelde vragen

Wat is een geldpersoonlijkheid?

Een geldpersoonlijkheid beschrijft hoe iemand denkt, voelt en handelt in verband met geld en financiën. Er zijn verschillende geldpersoonlijkheden die vaak worden geïdentificeerd, zoals:

 • Geldvermijding
 • Geldverering
 • Geldstatus
 • Geldwaakzaamheid

Hoe kan onze geldpersoonlijkheid ons financiële gedrag beïnvloeden?

Onze geldpersoonlijkheid kan ons financiële gedrag beïnvloeden door onze overtuigingen, gedachten en emoties rond geld te bepalen. Bijvoorbeeld, iemand met een geldvermijdingspersoonlijkheid zou moeite hebben met het nemen van financiële risico's, terwijl iemand met een geldvereringspersoonlijkheid misschien te veel geld uitgeeft.

Hoe kunnen we onze geldpersoonlijkheid veranderen?

Er zijn verschillende manieren waarop we onze geldpersoonlijkheid kunnen veranderen, zoals het werken met een financieel therapeut, het leren over budgettering en beleggen, en het onderzoeken van onze overtuigingen rond geld. Het is belangrijk om te zoeken naar een balans tussen onze geldpersoonlijkheid en onze financiële doelen.

Ook lezen:

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231140 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023823 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023512 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023571 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211659 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021932 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021740 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021470 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211045 views