Onze geldpersoonlijkheid kan ons in staat stellen of belemmeren om onze financiële doelen te bereiken. Leer de vier geldpersoonlijkheden kennen en ontdek hoe je ze kunt aanpassen voor een betere financiële toekomst.
Hoe leren we onze geldpersoonlijkheid kennen?
We zijn zo divers op veel gebieden, dus waarom zouden we niet uniek denken over financiële adviezen? We passen alles in ons leven aan onze voorkeuren aan, waarom dan niet adviezen over geldzaken? Dit is “Your Brain On Money.” We ontmoeten de neurowetenschappers Dr. Joseph Kable en Dr. Moran Cerf. Zij leggen uit hoeveel van onze persoonlijkheden daadwerkelijk in de structuren van onze hersenen zijn ingebouwd.
We kunnen structuurverschillen zien en herkennen in de hersenen, specifiek in de gebieden van het waarderingscircuit van de hersenen. Deze gebieden zijn belangrijk voor besluitvorming, evenals functionele verschillen in termen van hoe die hersengebieden met elkaar zijn verbonden. Als je een MRI-scan krijgt, bevat die informatie over of je meer of minder geneigd bent om risico’s te nemen.
Maar hoeveel van onze persoonlijkheid hebben we bij onze geboorte en hoeveel ontwikkelt zich tijdens ons leven? Wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat ongeveer 50% van onze persoonlijkheid in ons DNA zit. We kunnen bijvoorbeeld bij een pasgeboren baby al voorspellen of hij of zij een extravert of introvert zal zijn. Van de andere 50% wordt ongeveer 25% bepaald door onze ouders en kinderjaren ervaringen en de andere 25% door onze leeftijdgenoten.
Hoe onze geldpersoonlijkheid te veranderen
Dr. Klontz heeft na het bestuderen van tienduizenden mensen vier patronen van overtuigingen rond geld geïdentificeerd die mensen manifesteren:
- geldvermijding
- geldstatus
- geldwaakzaamheid
- geldverering
Geldvermijding
Geldvermijding is waarbij we een negatieve associatie hebben met geld. Als we een sterk en negatief geldbeeld hebben, zal dit een negatief effect hebben op onze financiële situatie. Geldverering is het tegenovergestelde, waarbij we geld op een voetstuk plaatsen en denken dat meer geld ons gelukkiger zal maken en al onze problemen zal oplossen.
Geldstatus
Geldstatus is het “keeping up with the Joneses” effect, waarbij we onze eigenwaarde aan ons vermogen gelijkstellen. Geldwaakzaamheid is het geldpersoonlijkheid van rijken en zelfgemaakte rijken en ultra-rijken, waarbij ze vaak gespitst zijn op hoeveel geld ze hebben.
Voor al deze geldpersoonlijkheden zijn er elementen van waarheid en disfunctie. Dr. James, een financieel therapeut, heeft gezien hoe deze geld archetypen ons gedrag kunnen beïnvloeden. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld impulsief en willen iets doen, maar die impulsiviteit kan ook leiden tot ondoordachte aankopen of zakelijke beslissingen.
Geldwaakzaam
Als je echt geldwaakzaam bent, ben je bang om geld uit te geven. Het is belangrijk om waakzaam te zijn, om dat deel in jezelf te eren, te sparen en te investeren. Maar waar is het voor als je nog steeds een leven van ontbering leidt? Niemand verdient dat. Het vinden van een balans rond al deze overtuigingen is heel belangrijk voor niet alleen onze mentale gezondheid, maar ook voor onze financiële gezondheid.
Geldverering
Een van deze geldpersoonlijkheden is geldverering, waarbij iemand het idee heeft dat meer geld hen gelukkiger zal maken en alle problemen zal oplossen. Dit kan echter leiden tot onrealistische verwachtingen en financiële problemen. Door je bewust te worden van je geldpersoonlijkheid en hoe het je gedrag beïnvloedt, kun je stappen ondernemen om het te veranderen voor een betere financiële toekomst.
Conclusie
Onze geldpersoonlijkheid heeft een grote invloed op ons financiële gedrag en kan ons in staat stellen of belemmeren om onze financiële doelen te bereiken. Het is belangrijk om onze geldpersoonlijkheid te begrijpen en, indien nodig, te veranderen met behulp van financiële therapeuten. Het vinden van een balans tussen onze overtuigingen rond geld is cruciaal voor zowel onze mentale als financiële gezondheid.
Geraadpleegde bronnen:
- Kable, J. W., & Cerf, M. (2018). Your brain on money. Scientific American, 318(5), 30-37.
- Klontz, B. (2019). Mind over money: Overcoming the money disorders that threaten our financial health. Penguin.
- James, M. (2020). The psychology of money: Understanding our relationship with money and how to improve it. Routledge.
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Wat is een geldpersoonlijkheid?
Een geldpersoonlijkheid beschrijft hoe iemand denkt, voelt en handelt in verband met geld en financiën. Er zijn verschillende geldpersoonlijkheden die vaak worden geïdentificeerd, zoals:
- Geldvermijding
- Geldverering
- Geldstatus
- Geldwaakzaamheid
Hoe kan onze geldpersoonlijkheid ons financiële gedrag beïnvloeden?
Onze geldpersoonlijkheid kan ons financiële gedrag beïnvloeden door onze overtuigingen, gedachten en emoties rond geld te bepalen. Bijvoorbeeld, iemand met een geldvermijdingspersoonlijkheid zou moeite hebben met het nemen van financiële risico's, terwijl iemand met een geldvereringspersoonlijkheid misschien te veel geld uitgeeft.
Hoe kunnen we onze geldpersoonlijkheid veranderen?
Er zijn verschillende manieren waarop we onze geldpersoonlijkheid kunnen veranderen, zoals het werken met een financieel therapeut, het leren over budgettering en beleggen, en het onderzoeken van onze overtuigingen rond geld. Het is belangrijk om te zoeken naar een balans tussen onze geldpersoonlijkheid en onze financiële doelen.
Vond je dit artikel leuk? Like me op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen.