in 5 stappen gelukkiger

Hoe je in 5 stappen gelukkiger kunt zijn zonder rare trucs453 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
453 keer gelezen sinds

0
(0)

Je zou misschien denken dat we als mensen geprogrammeerd zijn om gelukkig te zijn. Maar dat is dus niet het geval. De natuurlijke selectie maakt het namelijk niet uit hoe we ons voelen – het wil alleen dat we overleven en ons voortplanten.

Dat betekent niet per se dat we gelukkiger moeten zijn. Mensen zijn tegenwoordig minder gelukkig dan ooit. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, voelt ongeveer 40% van de universiteitsstudenten zich zo belabberd dat ze de meeste dagen niet kunnen functioneren. Dit zien we trouwens ook bij oudere mensen.

Er gaat dus duidelijk iets mis!

in 5 stappen gelukkiger

Dingen die Je Geluk in de Weg Staan

Om ons gelukkiger te voelen, moeten we ons realiseren dat onze geest ons eigenlijk een beetje voor de gek houdt. We ervaren wat psychologen zoals Dan Gilbert en Tim Wilson ‘miswanting’ hebben genoemd. Dit is precies dat we proberen bepaalde dingen na te streven waarvan we denken dat ze ons gelukkig zullen maken, maar die ons uiteindelijk niet zo gelukkig maken als we denken. Er zijn namelijk irritante eigenschappen van de geest die ons het geluk verkeerd doen inschatten.

Een van de grootste hindernissen is het feit dat we allemaal intuïties hebben over wat we zouden moeten doen om ons beter te voelen. Maar onderzoek toont aan dat veel van die intuïties gewoon onjuist zijn.

Neem bijvoorbeeld geld

Veel van ons denken dat als we gewoon meer geld hadden, we gelukkiger zouden zijn. Maar als je genoeg geld hebt om eten op tafel te zetten en een dak boven je hoofd te hebben, gaat meer geld je niet gelukkiger maken.

Hetzelfde geldt voor veel andere dingen: een promotie krijgen, materiële bezittingen, trouwen.

We interpreteren het idee van de Rolling Stones (Satisfaction) verkeerd. We denken dat het probleem is dat we niet altijd krijgen wat we willen. Maar het probleem is dat als we krijgen wat we willen, we waarschijnlijk nog steeds niet gelukkig zouden zijn omdat we de verkeerde dingen willen.

in 5 stappen gelukkiger

De 3 Misleidende Kenmerken van de Geest

  • Referentiepunten instellen: We vergelijken onze situaties voortdurend met anderen: salarissen, uiterlijk, geluk in ons huwelijk en zelfs seksleven. Hierdoor kunnen we het objectief goed doen in het leven, maar ons belabberd voelen als er iemand beter af is dan wij.

  • Hedonistische Adaptatie: Onze geesten wennen aan dingen. Wanneer je voor het eerst een ervaring hebt, is het glorieus. Maar na verloop van tijd raak je eraan gewend. Dit betekent dat dingen die aanvankelijk veel invloed hebben op ons geluk, na verloop van tijd minder impact hebben.

  • Impact Bias: We nemen aan dat als er iets goeds gebeurt, het een grote impact zal hebben op ons geluk en voor een zeer lange periode. Maar het bewijs suggereert dat dit niet het geval is.

5 Manieren om Je Gedrag te Veranderen voor Meer Geluk

Als we denken aan de irritante kenmerken van de geest, is het slechte nieuws dat die fouten lijken te zijn ingebouwd. We moeten dus onze gedragingen veranderen om onze vooroordelen te overwinnen.

Praktische Tips om Je Geluk te Verhogen

  1. Sociale connectie: Elk beschikbaar onderzoek naar gelukkige mensen suggereert dat gelukkige mensen socialer zijn. Ze brengen fysiek tijd door met andere mensen en geven prioriteit aan tijd met vrienden en familieleden.

  2. Aardig zijn voor anderen: Een ander gedrag dat onze geluk beïnvloedt, is aardige dingen doen voor andere mensen. Onderzoek suggereert dat gelukkige mensen meer op anderen gericht zijn. Ze doneren meer geld aan liefdadigheid, vrijwilligerswerk en geven meer complimenten.

  3. Verander je denkpatronen: Hebben we een mindset waarin we op alle negatieve dingen in het leven letten of focussen we meer op de zegeningen? Gelukkige mensen concentreren zich op de zegeningen.

  4. Let op de goede dingen in het leven: Een van de redenen waarom onze goede omstandigheden niet noodzakelijkerwijs tot geluk leiden, is dat we ze vaak niet opmerken.

  5. Maak veranderingen in je lichaam: We vergeten vaak dat lichamen verbonden zijn met geesten, maar dat zijn ze wel. Daarom is een snelle manier om emotioneel anders te voelen simpelweg ons lichaam een beetje meer te bewegen.

Luister naar Je Negatieve Emoties

Het is belangrijk om te onthouden dat deze zogenaamde ‘rewirements’ erg nuttig zijn om van een niet zo goed gevoel naar een meer bloeiend gevoel te bewegen. Dit zijn echter niet de tools die je zou gebruiken als je te maken hebt met een ernstige mentale stoornis.

Negatieve emoties zijn normaal in bepaalde omstandigheden, dus we moeten ze niet weg proberen te wensen. We moeten ze gewoon op een positieve manier kunnen reguleren. Het belangrijkste is echter dat je deze strategieën in de praktijk moet brengen; je kunt ze niet theoretisch leren. Het blijkt namelijk dat kennis niet eens het halve werk is. Het echte volledige werk zit in het in praktijk brengen van wat je hebt geleerd.

Als we de juiste dingen begrijpen en die in de praktijk brengen, kunnen we ons geluksniveau hierdoor aanzienlijk veranderen.

YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views