Top 10 Trends

De Top 10 Trends van de Voedings- en Drankenindustrie797 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
797 keer gelezen sinds

0
(0)

Top 10 Trends voor 2023

Nu consumenten zich aanpassen aan een wereldwijde crisis in de kosten van levensonderhoud, budgetten krap zijn en voorraden onder druk staan, moeten merken flexibel handelen en een open instelling hebben om aansluiting te vinden bij de consument, terwijl ze ook ten volle moeten profiteren van de snel opkomende technologische mogelijkheden. ‘Redefining Value’ voert Innova Market Insights’ Top Tien Trends voor 2023 aan.

“Het herdefiniëren van waarde in de hele voedings- en drankenindustrie zal in de Top Tien Trends van 2023 leidend zijn omdat consumenten merken zoeken die hen begrijpen en reageren op hun kernwaarden. Ze willen merken die kwaliteit, vertrouwen en zekerheid bieden via hun productformules, communicatie en bredere duurzaamheid acties”, benadrukt Lu Ann Williams, Global Insights Director bij Innova Market Insights.

Naast een verhoogde vraag naar concurrerende prijzen hebben consumenten aangegeven dat ze meer en meer kijken naar voedingswaarde en een blijvende gedeelde verantwoordelijkheid voor milieuveiligheid verwachten. Ondertussen krijgen jongere generaties die zijn opgegroeid in een digitaal tijdperk meer invloed, veranderen markten en worden er nieuwe kansen gecreëerd. Tegen die complexe achtergrond volgt hier een voorproefje van wat Innova’s Top Tien Trends laten zien voor de voedings- en drankenindustrie in 2023.

Trend 1: Nieuwe definitie van waarde

Iedereen worstelt met stijgende kosten en grotere instabiliteit. Om dit te bestrijden moet men goed begrijpen waar de consument de grens van het compromis legt. Strategieën zoals eenvoudige prijsverhogingen of flexibele ingrediëntenlijsten om schommelingen in de toeleveringsketen op te vangen, kunnen op korte termijn werken. Merken moeten echter open zijn in hun communicatie en duidelijk laten zien welke voordelen zij bieden.

De gezondheid van de planeet blijft wereldwijd de belangrijkste kwestie en financiële druk leidt tot een toename van milieuvriendelijk gedrag. Consumenten hebben hun voedsel verspilling verminderd en upcyclen of recyclen meer als onderdeel van hun bezuinigingen. Merken kunnen succes boeken door acties die economische voordelen combineren met duidelijke gezondheids- en duurzaamheid doelstellingen.

Trend 2: Betaalbare voeding

Consumenten richten hun aandacht op eenvoudige maar voedzame producten die betaalbaar zijn. Ze zijn actief op zoek naar betaalbare manieren om gezond te eten, wat merken veel mogelijkheden biedt om hun mogelijkheden tot nieuwe grenzen uit te testen. Om aan de voedings-, milieu- en economische eisen van de consument te voldoen, moeten fabrikanten innoveren om maximale waarde uit de grondstoffen en het productieproces te halen.

Trend 3: Generatiedrang

Jongere generaties hebben meer invloed op markten en krijgen nieuwe kansen. Ze hebben behoefte aan merken die hun persoonlijkheid en waarden weerspiegelen en hun overtuigingen onderschrijven. Ze willen merken die de planeet op de eerste plaats zetten en zich inzetten voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze trend leidt tot een toenemende vraag naar merken die sociale en milieuvriendelijke doelstellingen integreren in hun producten en diensten.

Trend 4: Persoonlijke gezondheid

Consumenten zoeken naar producten die aansluiten bij hun persoonlijke gezondheidsbehoeften en levensstijl. Ze willen weten wat er in hun producten zit en hoe het geproduceerd is. Ze verwachten transparantie en eerlijkheid van merken, en zoeken naar producten die aansluiten bij hun specifieke gezondheidsdoelen, zoals afvallen, spieropbouw of bevordering van mentale gezondheid. Merken die kunnen aantonen dat hun producten effectief zijn en tegelijkertijd aan de hoogste standaarden voldoen, zullen het vertrouwen van de consument winnen.

Trend 5: Comfort food

Consumenten zoeken naar bekende smaken en producten die hun stemming opkrikken en een gevoel van emotionele verbondenheid geven. Ze willen comfortabele en vertrouwde smaken en producten die hen helpen omgaan met stress en emotionele uitdagingen. In de Top Tien Trends van deze merken kunnen zij aantonen dat ze deze behoeften van de consument kunnen vervullen, zullen het vertrouwen winnen en hun aandeel van de markt behouden of zelfs uitbreiden.

Trend 6: Plant-based

De vraag naar plantaardige producten neemt toe als gevolg van de stijgende zorgen over de gezondheid van de planeet, dierenwelzijn en persoonlijke gezondheid. Consumenten zoeken naar producten die op planten gebaseerd zijn en die dezelfde smaak, structuur en functionaliteit bieden als dierlijke producten. Merken die plantaardige producten aanbieden met hetzelfde niveau van kwaliteit en smaak als dierlijke producten, zullen de voorkeur krijgen van de consument.

Trend 7: Technologische innovatie

Technologische innovatie biedt merken de mogelijkheid om efficiënter te werken en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van de consument. Dit omvat onder andere de toepassing van kunstmatige intelligentie, robotica, internet of things en andere technologieën om productieproces te verbeteren en het aanbod van producten en diensten te vergroten. Merken die technologie op effectieve en duurzame manieren inzetten, zullen de voorkeur krijgen van de consument en een concurrentievoordeel behouden.

Trend 8: Zoeken naar premium producten

Consumenten zoeken naar premium producten met een hogere waarde en kwaliteit. Dit kan zowel gelden voor dagelijkse producten als voor speciale gelegenheden. Merken die producten aanbieden met unieke en hoogwaardige ingrediënten, smaken en presentatie, zullen de voorkeur krijgen van de consument en een hoger prijskaartje kunnen rechtvaardigen.

Trend 9: Functie en gemak

Consumenten zoeken naar producten die gemak en functionaliteit bieden om hun drukke levensstijl te ondersteunen. Dit kan gaan om producten die gemakkelijk te gebruiken zijn, snel te bereiden zijn of die specifieke gezondheidsvoordelen bieden. Merken die producten aanbieden die de levensstijl en behoeften van de consument ondersteunen, zullen de voorkeur krijgen.

Trend 10: Innovatie in verpakkingen

Innovatie in verpakkingen biedt merken de mogelijkheid om hun producten te onderscheiden en tegelijkertijd aan de verwachtingen van de consument te voldoen op het gebied van duurzaamheid en gemak. Dit omvat onder andere het gebruik van duurzame materialen, herbruikbare verpakkingen en verpakkingen die gemakkelijk te gebruiken zijn en aansluiten bij de behoeften van de consument. Merken die innovatie in verpakkingen toepassen, zullen de voorkeur krijgen van de consument en kunnen profiteren van de groeiende vraag naar duurzame oplossingen.

Trend 11: Snelle kwaliteit

Consumenten verwachten snelle en gemakkelijke toegang tot kwalitatief hoogwaardige producten en diensten. Merken die in staat zijn om aan deze vraag te voldoen door middel van efficiënte logistiek en het aanbieden van gemakkelijk te gebruiken producten, zullen de voorkeur krijgen van de consument.

Trend 11: Verslindend digitaal

Digitalisering transformeert de manier waarop merken producten en diensten aanbieden en hoe consumenten hiermee omgaan. Merken die in staat zijn om hun online aanwezigheid te versterken en tegelijkertijd aan de verwachtingen van de consument te voldoen op het gebied van gemak en gebruiksvriendelijkheid, zullen het vertrouwen van de consument winnen en hun aandeel van de markt behouden of zelfs uitbreiden.

Trend 12: Wraakuitgaven

Na een periode van bezuinigingen en financiële onzekerheid, verwachten consumenten dat ze naar hun verlangens kunnen handelen en weer kunnen genieten van het leven. Merken die producten en diensten aanbieden die de consumenten helpen om zich te verwennen en te vermaken, zullen profiteren van deze trend van wraakuitgaven.

Trend 13: Ongezonde gezondheid

Hoewel consumenten steeds meer bewust worden van de gezondheidseffecten van wat ze eten en drinken, blijven ze ook zoeken naar producten die gericht zijn op gemak en snelheid. Merken die producten aanbieden die de behoeften van de consument op het gebied van gezondheid en gemak vervullen, zullen de voorkeur krijgen van de consument.

Trend 15: Positief onvolmaakt

Consumenten zoeken naar authentieke en natuurlijke producten en zijn minder geneigd om perfectie te eisen. Merken die producten aanbieden die niet-chemische en natuurlijke ingrediënten bevatten en die niet te perfect zijn, zullen de voorkeur krijgen van de consument en kunnen profiteren van de groeiende vraag naar meer natuurlijke opties.

Top Tien Trends Conclusie:

De voedings- en drankenindustrie zal in 2023 worden beïnvloed door verschillende belangrijke trends, waaronder het herdefiniëren van waarde, betaalbare voeding, generatiedrang, gezonde indulgentie, plant-based, technologische innovatie, functie en gemak en innovatie in verpakkingen. Merken die in staat zijn om aan de behoeften van de consument te voldoen en tegelijkertijd hun unieke waarden en voordelen te communiceren, zullen het vertrouwen winnen en hun aandeel van de markt behouden of zelfs uitbreiden.

 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste van de Top Tien Trends die de voedings- en drankenindustrie in 2023 zullen beïnvloeden?

De belangrijkste trends zijn: het herdefiniëren van waarde, betaalbare voeding, generatiedrang, gezonde indulgentie, plant-based, technologische innovatie, premiumisatie, functie en gemak en innovatie in verpakkingen.

Wat zijn de belangrijkste zaken waar consumenten naar zoeken bij voedselkeuzes?

Consumenten zoeken naar kosten, prijs-kwaliteitverhouding, voedingswaarde en een blijvende gedeelde verantwoordelijkheid voor milieuveiligheid.

Wat is de belangrijkste boodschap die merken moeten overbrengen?

De belangrijkste boodschap die merken moeten overbrengen is dat ze begrijpen en reageren op de kernwaarden van consumenten en dat ze kwaliteit, vertrouwen en zekerheid bieden via hun productformules, communicatie en bredere duurzaamheid acties.

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231235 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023946 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023601 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023666 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211772 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211040 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021828 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021570 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211156 views