Voedingstrend 2022

Voedingstrend 2023: Top 10 Voedingsmiddelen983 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
983 keer gelezen sinds

0
(0)

Wat wordt de voedingstrend 2023? Hier is wat we denken dat het komende jaar “BIG” zal zijn als het gaat om voeding, gezondheid en welzijn.

Wanneer het gaat om het voorspellen van de grote volgende hype in voedsel en voeding heeft niemand van ons een glazen bol. Na twee jaar pandemie met tekorten in de aanvoerketen en nieuwe varianten die onze dagelijkse keuzes en levensstijl beïnvloeden, is er veel onzekerheid over wat er nu gaat gebeuren.

Ondanks dat alles gebeuren er nog steeds vele spannende dingen in de wereld van voedsel en voeding. Hier hebben we de primeur als het gaat om voedseltrends en innovaties die op de markt komen. We zien, proeven en testen elk jaar honderden nieuwe producten. We kunnen ook zien waar mensen het meest op klikken – en met die gegevens kunnen we de dots verbinden om te voorspellen wat in de lift zit (of omlaag gaat). 

Met dat in gedachten hebben we deze trends vastgesteld – sommige nieuw en andere in opkomst – waarvan we denken dat ze in het komende jaar groot zullen zijn in voeding, voedsel en welzijn. Hier is wat we verwachten meer van te zien.

Voedingstrend 2022

Voedingstrend 2023 nummer 1. Schoonheid van binnenuit

Het is een feit: de spanningen die we collectief hebben doorstaan tijdens de coronavirus pandemie hebben hun tol geëist en veel mensen zoeken naar manieren om beter voor hun lichaam te zorgen en het verouderingsproces te vertragen. Dit jaar groeide het aantal views op artikelen om gezond ouder te worden met maar liefst 1.498% ten opzichte van vorig jaar.

De belangstelling voor een gezonde huid groeide dit jaar ook, want mensen zochten deskundig advies over van alles, van de beste collageen poeders tot dermatologisch goedgekeurde zonnefilters. Ook de artikelen over hoe je vergrijzend haar kunt voorkomen en omkeren stegen.

In de komende maanden verwachten we dat keratine (een eiwit dat gezond haar, nagels en huid helpt ondersteunen) in populariteit zal toenemen naarmate mensen belangstelling blijven tonen voor het verband tussen voeding en haar- en huidgezondheid.

“Enkele van de beste voedingsstoffen voor de gezondheid van haar, huid en nagels zijn vitamine D en C en gezonde omega-3 vetten,” zegt  Victoria Seaver, M.S., RD. Je kunt deze voedingsstoffen halen uit gezonde, volwaardige voeding, zoals zalm, noten, zuivel (of zuivelalternatieven) en fruit, zoals aardbeien en sinaasappels, dus je hoeft niet veel geld uit te geven aan dure supplementen.

Voedingstrend 2023 nummer 2. Edibles & Cannabis

Hoewel in de V.S. marihuanagebruik volgens de federale wet nog steeds illegaal is, zijn veel staten de laatste jaren overgegaan tot legalisering en decriminalisering ervan – zowel voor medisch als recreatief gebruik. Op zijn minst zullen in 2023 waarschijnlijk nog negen staten hervormingsinitiatieven voor marihuana op de stembiljetten zien verschijnen.

Op het Internet nam het aantal views op edibles gerelateerde artikelen dit jaar met 179% toe (terwijl hennep- en CBD-gerelateerde artikelen wat dalingen zagen), volgens Williams. Nu recreatief cannabisgebruik in steeds meer staten legaal wordt, zullen mensen op zoek gaan naar informatie over van alles wat er met je lichaam gebeurt als je edibles eet tot hoe je met cannabis kunt koken.

Voedingstrend 2023 nummer 3. Superfood Lattes

Van functionele koffiemixen tot adaptogene toevoegingen, mensen zoeken meer dan een cafeïne opwekker in hun ochtend kopje koffie. Ook zagen we de belangstelling voor matcha dit jaar met 5% toenemen. Het aantal views op “turmeric latte” groeide met 39%.

Superfood latte mixen explodeerden op de markt, met merken als Golde, Blume en celeb-geliefde Clevr die functionele ingrediënten met gezondheidsvoordelen aanprijzen. Denk aan kurkuma, matcha, reishi en cacao. Op Google trends, “Clevr blends” was een doorbraak term dit jaar en zoekopdrachten naar “Golde matcha” zagen een toename van 40% in het afgelopen jaar. Zijn ze de hype waard?

Voedingstrend 2023 nummer 4. Afvalvrij koken

Van het tegengaan van voedselverspilling tot het verminderen van verpakkingen gaan mensen op zoek naar manieren om te koken, winkelen en eten met duurzaamheid in gedachten. Ook is het aantal views op artikelen die te maken hebben met voedselverspilling met 1.242% gestegen, volgens Williams.

Jessie Price zegt, “Consumenten zullen zich steeds meer gaan richten op het verminderen van verpakkingsafval in de keuken. Vooral het vinden van manieren om minder plastic te gebruiken zal belangrijk zijn.”

Winkeliers als Albert Heijn hebben zich ertoe verbonden onnodige plastic verpakkingen op hun producten te verminderen en te verwijderen Verwacht dat meer kruideniers en voedselproducenten hun verpakkingen zullen veranderen om afval te minimaliseren.

Voedingstrend 2023 nummer 5. Brainfood

Brainfood en geestelijke gezondheid waren dit jaar top of the bill en we zien dat niet snel afnemen.

“Mensen zullen meer aandacht hebben voor het verband tussen geestelijke gezondheid en voeding. Ik zie dat dit samenhangt met de toegenomen bewustwording rond geestelijke gezondheid en zelfzorg die samen met de pandemie plaatsvind.

De belangstelling voor onze levensduur en geestelijke gezondheid zal ook in deze trend een rol spelen. Het aantal clicks op artikelen en maaltijd plannen die te maken hebben met brainfood stijgt met 835%, volgens Williams. Mensen zijn op zoek naar de beste voedingsmiddelen om te eten voor een gezond brein.

Hoog in de categorie brainfood scoren onder meer omega 3 en water (je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten en water), antioxidanten, voedingsvezels, choline en vitamines. Al deze stoffen voeden je brein op hun eigen manier en zorgen er gezamenlijk voor dat het in balans is en zijn potentieel kan benutten. Bron

Credit: ANTONIS ACHILLEOS, WILL DICKEY, MEREDITH FOOD STUDIOS

Voedingstrend 2023 nummer 6. Kelp & Zeewier

Weliswaar zijn kelp en zeewier al langer gewone ingrediënten in veel culturen, maar je kunt verwachten dat kelp en andere zeeplanten hun weg zullen vinden naar allerlei soorten voedsel in onze winkels. Het kweken van kelp haalt koolstof uit de atmosfeer en het is een gezond plantaardig voedingsmiddel. Het aantal kliks op zeewier -gerelateerde artikelen en recepten is dit jaar met 54% gestegen. 

Voedingstrend 2023 nummer 7. Duurzame granen

“Meerjarige (in tegenstelling tot eenjarige) granen zoals Kenza (een nieuwe tarwesoort) zullen exploderen,” zegt Price, en dat is een goede zaak als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering. Waarom? Meerjarige granen ontwikkelen diepere wortelstelsels dan eenjarige, en die diepe wortels helpen bodemerosie voorkomen en houden schadelijke broeikasgassen ondergronds vast zodat ze uit de atmosfeer blijven.

De belangstelling rond duurzaamheid is dit jaar met 11% gestegen. Nu consumenten meer verantwoording eisen van voedselproducenten en -fabrikanten, kunnen we verwachten dat meer merken het voortouw nemen bij duurzame ingrediënten zoals kernza en regeneratieve landbouw steunen.

Voedingstrend 2023 nummer 8. Alledaagse zeevruchten

Mensen zullen hun toevlucht nemen tot zeevruchten, zowel vers als diepgevroren voor alledaagse maaltijden. Ook is dit jaar het aantal views op artikelen en recepten over vis en zeevruchten met respectievelijk 93% en 104% gestegen, vergeleken met vorig jaar. Volgens Williams worden nu er meer “direct naar de klant” mogelijkheden zijn, zalm populairder en nu ander vlees ook duurder wordt voelen vis en zeevruchten in onze beleving minder dan een verwennerij dan vroeger. 

Voedingstrend 2023 nummer 9. Plantaardig dieet

Plantaardig eten blijft een stijgende lijn vertonen, nu mensen vlees willen minderen en meer groenten willen eten. De belangstelling voor plantaardig eten gerichte artikelen en maaltijd plannen is dit jaar met 31% gestegen.

Dit is waarschijnlijk het gevolg van een aantal factoren, waaronder de kosten en beschikbaarheid van vleesproducten en de wens om gezonder en duurzamer te eten. Een explosie van nieuwe plantaardige opties in kruidenierswinkels en restaurants geeft de mensen meer keuzemogelijkheden dan ooit tevoren. 

Voedingstrend 2023 nummer 10. Koelbare rode wijnen

Verwacht dat je meer koelbare rode wijnen zult zien in je plaatselijke wijnwinkels en op de menu’s van wijnbars en restaurants. “De natuurlijke wijnbeweging heeft de grenzen verlegd van stijve en verouderde wijnregels en een grote rol gespeeld in de opkomst en populariteit van ‘chillable reds’,” zegt Sipha Lam, eigenaar van Wilder Wines in Burlington, Vermont.

“Meer mensen zoeken ‘crushable’ wijnen met een lager ABV [alcoholvolume], waar ze meerdere glazen van kunnen genieten. Rode wijnen die een lichte body hebben, hoger in zuur, sappig en laag in tannines schitteren als ze licht gekoeld zijn.”

Twee van haar huidige favorieten zijn Jean Foillard Beaujolais Villages, die extreem fruitig en bloemig is en de COS Cerasuolo di Vittoria, een blend van nero d’Avola en frappato, met tonen van gekneusde granaatappel, bessen, rozen en een vleugje peper. Zij raadt aan beide met een lichte koeling te serveren – ongeveer 45 minuten koelen voor het serveren. Een ideale temperatuur is 15 graden, maar eigenlijk welke temperatuur je maar lekker vindt. “Er zijn geen regels,” zegt ze.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231191 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023895 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023624 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211722 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021796 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021530 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views