Loving Kindness

7 stappen met Loving-Kindness meditatie599 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
599 keer gelezen sinds

0
(0)

Loving-Kindness meditatie is een krachtige vorm van meditatie die gericht is op het cultiveren van gevoelens van onvoorwaardelijke liefde en vriendelijkheid. Het wordt ook wel Metta meditatie genoemd, wat betekent “vriendelijkheid” in het Pali dat een taal is die gebruikt wordt in het boeddhisme.

Deze vorm van meditatie heeft vele voordelen voor de geestelijke gezondheid en het welzijn. 

  • Het kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
  • Het vergroot gevoelens van compassie en empathie.
  • Het verbetert relaties met anderen.

Het doel van deze blog is om een stap voor stap gids te bieden voor het beoefenen van Loving-Kindness meditatie, zodat iedereen het kan proberen en ervaren.

Loving-Kindness

Stap 1: Het vinden van een comfortabele positie

Het vinden van een comfortabele houding is belangrijk bij het beoefenen van Loving-Kindness meditatie. Dit kan zowel zittend als liggend zijn, zolang je maar een houding kiest waarin je je ontspannen voelt.

Begin met het richten van je aandacht op je ademhaling en het voelen van je lichaam als geheel. Dit helpt je om in het moment te zijn en je geest voor te bereiden op de meditatie.

Stap 2: Het oproepen van een gevoel van onvoorwaardelijke liefde

Om deze meditatie te beginnen, stel je jezelf voor dat er iemand is die onvoorwaardelijk van je houdt. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, vriend of huisdier zijn. Probeer het gevoel van liefde en vriendelijkheid dat deze persoon voor je heeft te ervaren en blijf rustig ademen terwijl je in deze gevoelens blijft rusten.

Stap 3: Omgaan met moeilijkheden

Het kan moeilijk zijn om een persoon te vinden die onvoorwaardelijk van je houdt. Als dit het geval is, kun je fantaseren over iemand die je in de toekomst zou kunnen ontmoeten en die van je zal houden zoals je bent.

Stap 4: Het worden van de bron van liefde en vriendelijkheid

De volgende stap is om deze gevoelens van liefde en vriendelijkheid over te nemen voor jezelf. Besef dat je niet speciaal hoeft te zijn om liefde te verdienen en rust in deze gevoelens van liefde en vriendelijkheid voor jezelf.

Stap 5: Het herhalen van liefdevolle zinnen

Formuleer nu liefdevolle zinnen voor jezelf, zoals “Ik ben veilig, ik ben gelukkig, ik ben gezond, ik ben welzijn.” Deze zinnen kunnen je helpen om je gevoelens van veiligheid, geluk, gezondheid en welzijn te vergroten. Zoek naar de juiste zinnen die bij jou passen.

Stap 6: Herhalen van liefdevolle zinnen voor anderen

In deze stap gaan we verder met het uitbreiden van de liefdevolle gevoelens naar anderen. Begin met iemand die dicht bij je staat en voor wie je genegenheid voelt. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, vriend of huisdier zijn. Richt je aandacht op deze persoon en herhaal de liefdevolle zinnen die je voor jezelf hebt geformuleerd, maar pas ze nu aan zodat ze over deze persoon gaan.

Blijf ademen en richt je op het gevoel van liefde en vriendelijkheid dat je voor deze persoon hebt. Als het moeilijk is om een persoon te bedenken, kun je je voorstellen dat je in een ruimte bent omringd door mensen die je gelukkig maken en voor wie je dankbaar bent. Kies vervolgens iemand uit deze groep om je op te richten.

Herinner jezelf eraan dat deze persoon ook verlangt naar liefde en geluk. Door liefdevolle gevoelens naar hen uit te breiden, kun je niet alleen hun leven verbeteren, maar ook het jouwe.

Als je je comfortabel voelt met deze stap, kun je de liefdevolle gevoelens uitbreiden naar andere mensen in je leven, zoals collega’s, buren en kennissen. Blijf ademen en herhaal de liefdevolle zinnen terwijl je je op elk van hen richt.

Het uitbreiden van liefdevolle gevoelens naar anderen kan een krachtige manier zijn om verbinding te maken met anderen en onze gemeenschap te versterken. Blijf oefenen en zie hoe deze meditatie je gevoelens van liefde en vriendelijkheid kan vergroten.

Stap 7: Het uitbreiden van liefdevolle gevoelens naar de wereld

Nu is het tijd om je liefdevolle gevoelens uit te breiden naar mensen die je niet kent. Focus op het verbeteren van de gevoelens van veiligheid, geluk, gezondheid en welzijn van anderen. Het kan moeilijk zijn om dit te doen voor mensen die je niet kent, maar bedenk dat we allemaal dezelfde verlangens hebben naar veiligheid, geluk, gezondheid en welzijn.

Als je merkt dat het uitbreiden van liefdevolle gevoelens naar de wereld moeilijk is, kun je enkele ademhalingsoefeningen doen om je te helpen kalmeren. Focus op je ademhaling en stel je voor dat je liefde en vriendelijkheid naar de mensen om je heen uitstraalt.

Stap 8: Omgaan met moeilijke gevoelens

Het kan moeilijk zijn om liefdevolle gevoelens uit te breiden naar mensen met wie je een moeilijke relatie hebt. Herinner jezelf eraan dat iedereen verlangt naar veiligheid, geluk, gezondheid en welzijn. Je kunt proberen jezelf voor te stellen hoe deze persoon zich voelt en waarom ze misschien zo handelen. Door dit te doen, kun je een dieper begrip ontwikkelen en het gemakkelijker maken om liefde en vriendelijkheid te tonen.

Tijdens de meditatie kunnen er moeilijke gevoelens naar boven komen, zoals angst, woede of verdriet. Het is belangrijk om deze gevoelens te erkennen en te accepteren, maar probeer er niet in vast te blijven zitten. Richt je aandacht op je ademhaling en probeer terug te keren naar het ervaren van liefdevolle gevoelens.

Conclusie

Loving-Kindness meditatie kan een krachtige manier zijn om je gevoelens van liefde, vriendelijkheid en mededogen te vergroten, 

zowel voor jezelf als voor anderen. Door deze stap voor stap gids te volgen, kun je leren om deze meditatie effectief te beoefenen en de vele voordelen te ervaren. Probeer het eens uit en zie hoe het je kan helpen om meer liefde en vriendelijkheid in je leven te brengen. Aanbevolen boeken: Liefdevolle vriendelijkheid: Een ander perspectief op geluk.

Veelgestelde vragen

Wat is Loving-Kindness meditatie?

Loving-Kindness meditatie is een vorm van meditatie gericht op het cultiveren van gevoelens van onvoorwaardelijke liefde en vriendelijkheid.

Wat zijn de voordelen van Loving-Kindness meditatie?

Loving-Kindness meditatie kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het vergroten van gevoelens van compassie en empathie, en het verbeteren van relaties met anderen.

Hoe kan ik Loving-Kindness meditatie beoefenen?

Loving-Kindness meditatie kan worden beoefend door een comfortabele houding aan te nemen, te beginnen met het oproepen van gevoelens van onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen, en het herhalen van liefdevolle zinnen om deze gevoelens te versterken.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views