fundamentele werkelijkheid

De fundamentele werkelijkheid – Julia Mossbridge510 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
510 keer gelezen sinds

0
(0)

In dit blog zullen we het verband tussen bewustzijn en de fundamentele werkelijkheid bespreken. Veel mensen geloven dat onze huidige kennis hierover achterstevoren is en dat we de fundamentele werkelijkheid moeten benaderen vanuit het perspectief van ons bewustzijn.

Bewustzijn als uitgangspunt

Als we wetenschappelijk en empirisch willen benaderen, moeten we ons richten op het enige wat we zeker weten, namelijk het bestaan van ons eigen bewustzijn. Alles wat we weten over de buitenwereld is afgeleid van onze eigen ervaring. Dit betekent dat we onze werkelijkheid moeten benaderen vanuit het perspectief van ons bewustzijn.

De fundamentele werkelijkheid in verband met bewustzijn

Laten we beginnen met de vraag of onze werkelijkheid wel echt bestaat. Is het mogelijk dat alles wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen slechts een illusie is?

Als we een stap verder gaan, moeten we ons afvragen hoeveel van de fundamentele werkelijkheid kan verklaard worden als een mechanisme dat door bewustzijn wordt geproduceerd. Dit is een meer wetenschappelijk en empirisch gemotiveerde vraag dan de vraag of de fundamentele werkelijkheid echt bestaat.

Het huidige perspectief

Het is een bizarre situatie dat we meer zekerheid hebben over de buitenwereld dan over ons eigen bewustzijn. Als neuroscientist weet ik dat bijna alle of zelfs alle inhoud van bewustzijn fysiek is.

Dit betekent echter niet dat bewustzijn zelf fysiek is. Er is een verband tussen gebeurtenissen in de hersenen en bewustzijn, maar dit betekent niet dat we bewustzijn moeten reduceren tot fysieke processen.

fundamentele werkelijkheid

De toekomst van de neurowetenschappen

Veel neurowetenschappers denken dat de neurowetenschappen uiteindelijk alles over bewustzijn zullen kunnen verklaren. Als neuroscientist zou ik zeggen dat we zeker weten dat bewustzijn en de hersenen een verband hebben, maar dit betekent niet dat we bewustzijn kunnen reduceren tot de hersenen.

Nog maar weinig zekerheden

De enige zekerheid die we hebben is het bestaan van ons eigen bewustzijn. Vanuit dit perspectief moeten we de fundamentele werkelijkheid benaderen en ons afvragen of onze werkelijkheid echt bestaat, hoeveel van onze werkelijkheid kan verklaard worden als een mechanisme dat door bewustzijn wordt geproduceerd en of bewustzijn zelf fysiek is of niet.

We moeten ons realiseren dat de huidige kennis hierover achterstevoren is en dat we de fundamentele werkelijkheid moeten benaderen vanuit het perspectief van ons bewustzijn. Dit betekent niet dat we bewustzijn moeten reduceren tot fysieke processen, maar dat we erkennen dat er een verband is tussen gebeurtenissen in de hersenen en bewustzijn.

Neurowetenschappers zullen uiteindelijk alles over bewustzijn kunnen verklaren

Het is belangrijk om te realiseren dat zelfs als de neurowetenschappen uiteindelijk alles over bewustzijn zullen kunnen verklaren, dit nog steeds niet betekent dat bewustzijn zelf fysiek is. Bewustzijn is een complex en uniek fenomeen dat niet volledig te verklaren is door alleen maar fysieke processen.

In plaats van te proberen bewustzijn te reduceren tot fysieke processen, moeten we erkennen dat bewustzijn een fundamenteel aspect is van onze ervaring van de wereld en dat we de fundamentele werkelijkheid moeten benaderen vanuit het perspectief van ons bewustzijn.

person standing in front of body of water

Een kritische overweging voor de wetenschap en filosofie

Dit betekent ook dat we ons af moeten vragen of we wel in staat zijn om de fundamentele werkelijkheid te begrijpen. De grenzen van ons bewustzijn en onze perceptie kunnen ons belemmeren in het begrijpen van de fundamentele werkelijkheid. Dit is een kritische overweging voor de wetenschap en filosofie.

Conclusie

Het verband tussen bewustzijn en onze werkelijkheid is een complex en intrigerend onderwerp dat verder onderzocht moet worden. We moeten ons realiseren dat onze huidige kennis hierover achterstevoren is en dat we de fundamentele werkelijkheid moeten benaderen vanuit het perspectief van ons bewustzijn, zonder bewustzijn te reduceren tot fysieke processen. Dit vereist een interdisciplinaire aanpak en nieuwe perspectieven voor de wetenschap en filosofie.

Bron: Youtube Video

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Gerelateerde Artikelen

Zoeken