Image

De Schokkende Gevolgen Van Casual Seks977 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
977 keer gelezen sinds

5
(1)

Heb jij ooit een “Netflix and chill” sessie gehad, of misschien zelfs een “friends with benefits” relatie gehad? Met de opkomst van dating apps en de normalisering van casual seks in onze huidige cultuur, is het gemakkelijker dan ooit om gemakkelijk seks te hebben (doe de libidotest voor vrouwen) zonder enige verplichting. Maar is het allemaal gewoon vrijblijvend plezier, of heeft het meer diepgang dan we op het eerste gezicht denken?

In dit artikel gaan we in op de mogelijke gevolgen van casual seks op onze hersenen en mentale gezondheid. Biologisch antropoloog Dr. Helen Fisher suggereert dat we niet seksueel actief moeten zijn met iemand, tenzij we bereid zijn om verliefd op hen te worden. Maar wat gebeurt er als we dat advies niet opvolgen en ons overgeven aan losse seksuele avonturen? Laten we eens kijken naar de wetenschap achter deze kwestie.

topless woman covering her face with her hands

Het belang van oxytocine bij de verbindingen die wij aangaan

Oxytocine is een neurotransmitter en hormoon dat wordt geproduceerd tijdens seksueel contact en bij bevalling en borstvoeding. Het speelt een belangrijke rol bij het vormen van emotionele verbindingen en het creëren van gevoelens van vertrouwen en geborgenheid. Volgens onderzoek van het Medical Institute for Sexual Health is oxytocine cruciaal voor het vormen van pair bonding, wat het proces is waarbij mensen emotioneel verbonden raken met hun partner en zich gebonden voelen aan hen.

Echter, casual seks kan leiden tot een afname in de productie van oxytocine en interferentie veroorzaken met het pair bonding proces. Wanneer we ons overgeven aan seksuele avonturen met verschillende partners, kan ons brein een nieuwe synaptische kaart creëren van one-night-stands en dit kan ons “nieuwe normaal” worden. Als we later besluiten om een permanente partner te zoeken, kan het moeilijker zijn om een ​​permanente band te vormen als gevolg van deze herprogrammering van ons brein.

Het is belangrijk om op te merken dat dit niet betekent dat casual seks altijd leidt tot problemen met pair bonding. Het is afhankelijk van de individuele persoon en de omstandigheden en sommige mensen kunnen positief reageren op casual seks en zich beter voelen over zichzelf als gevolg hiervan. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van het potentiële effect van casual seks op ons vermogen om emotioneel verbonden te raken met een partner.

woman sitting on black chair in front of glass-panel window with white curtains

De impact van casual seks op de mentale gezondheid

Een studie heeft aangetoond dat mensen die vaker seks hebben zonder verplichtingen gemiddeld minder tevreden zijn met hun liefdesleven dan jonge volwassenen die frequent seks hebben in een toegewijde romantische relatie. Dit suggereert dat seks met een emotionele verbinding erbij, zoals die vaak aanwezig is in een toegewijde relatie, kan bijdragen aan een groter gevoel van tevredenheid.

Het is echter belangrijk op te merken dat de effecten van casual seks op de mentale gezondheid sterk variëren afhankelijk van de individuele persoon en omstandigheden. Sommige mensen kunnen een positief resultaat ervaren en zich beter voelen over zichzelf als gevolg van casual seks. Interessant genoeg hebben deelnemers die aanvankelijk gevoelens van eenzaamheid en depressie hadden, na het hebben van casual seks gemeld dat hun negatieve emoties afnamen.

Aan de andere kant kan casual seks ook leiden tot negatieve emoties. Deelnemers die aan casual seks deden, rapporteerden gemiddeld een toename van beide depressieve symptomen en emotionele pijn. Dit suggereert dat casual seks, vooral voor mensen die al kwetsbaar zijn op mentaal gebied, kan leiden tot verhoogde emotionele pijn en een afname van het welzijn.

De maatschappelijke impact van casual seks

De normalisering van casual seks kan bijdragen aan een cultuur van wegwerprelaties en een gebrek aan toewijding. Als seks gemakkelijk beschikbaar is zonder enige verplichting, kan dit leiden tot het idee dat monogamie en langdurige romantische verbindingen ouderwets zijn. Dit kan leiden tot het ondermijnen van de waarde van emotionele verbindingen en het belang van toewijding in relaties.

Bovendien kan de objectivering en afschrijving van vrouwen een gevolg zijn van de normalisering van casual seks. Als seks wordt gezien als iets dat gemakkelijk te krijgen is zonder enige emotionele verbinding, kan dit leiden tot het idee dat vrouwen alleen waardevol zijn voor hun seksuele aantrekkelijkheid en niet voor wie ze als mensen zijn. Dit kan leiden tot het ondermijnen van de waardigheid van vrouwen en het versterken van seksuele objectificatie en discriminatie.

Conclusie

In samenvatting hebben we gezien hoe casual seks kan leiden tot een afname van oxytocine en interferentie veroorzaken met het pair bonding proces, wat kan leiden tot moeilijkheden bij het vormen van emotionele verbindingen in toekomstige relaties.

We hebben ook gezien hoe de effecten van casual seks op de mentale gezondheid sterk kunnen variëren afhankelijk van de individuele persoon en omstandigheden, maar hoe het in sommige gevallen kan leiden tot een afname van het welzijn en een toename van depressieve symptomen en emotionele pijn. Ten slotte hebben we gezien hoe de normalisering van casual seks kan bijdragen aan een cultuur van wegwerprelaties en objectivering en afschrijving van vrouwen.

Het is belangrijk om bewust te zijn van deze mogelijke gevolgen van casual seks en om open en eerlijk te communiceren met onze partners over onze behoeften en verwachtingen op seksueel gebied. Het is ook belangrijk om respectvol om te gaan met elkaar en om te erkennen dat seks meer is dan alleen een fysieke daad – het kan ook een emotionele verbinding en een manier zijn om onze eenzaamheid te verminderen en ons menselijker te voelen.

Geraadpleegde bronnen:

  • Fisher, H. (2018). Casual sex doesn’t exist. TedX Talks. Geraadpleegd van https://www.ted.com/talks/helen_fisher_casual_sex_doesn_t_exist
  • Diamond, S. A. (2018). The psychology of sex. Psychology Today. Geraadpleegd van https://www.psychologytoday.com/us/blog/evil-deeds/201804/the-psychology-sex
  • Medical Institute for Sexual Health. (n.d.). Oxytocin and bonding. Geraadpleegd van https://psiloveyou.xyz/what-happens-to-your-brain-after-having-too-much-casual-sex-41a206c7f303
  • Fielder, R. L., & Carey, M. P. (2010). Predictors and consequences of sexual “hookups” among college students: A short-term prospective study. Archives of Sexual Behavior, 39(5), 1105-1119.
  • Grello, C. M., Welsh, D. P., & Harper, M. S. (2006). No strings attached: The nature of casual sex in college students. The Journal of Sex Research, 43(3), 255-267.

Veelgestelde vragen

Kan casual seks leiden tot problemen met het vormen van emotionele verbindingen in toekomstige relaties?

Volgens onderzoek kan casual seks leiden tot een afname van oxytocine en interferentie veroorzaken met het pair bonding proces, wat kan leiden tot moeilijkheden bij het vormen van emotionele verbindingen in toekomstige relaties.

Kan casual seks invloed hebben op mijn mentale gezondheid?

De effecten van casual seks op de mentale gezondheid kunnen sterk variëren afhankelijk van de individuele persoon en omstandigheden. In sommige gevallen kan het leiden tot een afname van het welzijn en een toename van depressieve symptomen en emotionele pijn. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze mogelijke gevolgen en om open te communiceren met je partner over je behoeften en verwachtingen op seksueel gebied.

Kan casual seks bijdragen aan een cultuur van wegwerprelaties en objectivering van vrouwen?

De normalisering van casual seks kan bijdragen aan een cultuur van wegwerprelaties en een gebrek aan toewijding. Het kan ook leiden tot objectivering en afschrijving van vrouwen als gevolg van het idee dat seks gemakkelijk te krijgen is zonder enige emotionele verbinding.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken