anticonceptie

Anticonceptie en de bijzondere gevolgen vanuit deze technologische triomf490 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
490 keer gelezen sinds

0
(0)

Sinds 1960 hebben we relatief betrouwbare anticonceptie gehad. Dit is nog niet zo heel lang, maar we onderschatten denk ik het ongelooflijke technologische succes van anticonceptie.

Het is als de waterstofbom of de transistor, een belangrijke verandering in menselijke interacties.

Vrouwen zijn nu vrij van ongewenste zwangerschap, wat nog nooit eerder in de geschiedenis van de planeet het geval was.

anticonceptie

Experimenteren met seksualiteit in de jaren ’60 en ’70

In de jaren ’60 was de eerste gedachte “laten we feesten”. De regels om niet deel te nemen aan losbandige seksuele omgang leken te zijn verdwenen.

We hebben een paar decennia kunnen experimenteren, maar dat ging niet zo geweldig. Het had een slechte uitwerking op gezinnen en bleek ook niet goed voor kinderen uit te pakken.

De opkomst van AIDS was ook geen pluspunt en dit virus leek zich specifiek aan te passen aan losbandige seks, aangezien virussen zeer sluw zijn.

Seksualiteit anno nu

Vijftig tot zestig jaar later zijn we nog steeds bezig om dit uit te zoeken. Wanneer is het oké om seks te hebben en wanneer niet? Wat betekent het wanneer het oké is en wat betekent toestemming?

Vroeger was de regel niet eerder seks te hebben tot je getrouwd was, maar die regel bestaat niet meer. We hebben geen serieus gesprek meer over de regels en we wachten tot iemand iets doet wat als verdacht wordt beschouwd en proberen dan de regels on the fly te bedenken.

Dit is een ineffectieve manier om de regels te bepalen.

anticonceptie

Het concept “toestemming”

De oude seksuele taboes keren terug met de #MeToo-beweging en de verplichting tot affirmatieve toestemming. Het idee om seks te scheiden van emotionele of psychologische intimiteit en zelfs van langdurige relaties is hiermee niet langer houdbaar.

Er is een tegenbeweging tegen het gebruik van seks en het is niet duidelijk wat precies toestemming betekent. We moeten een serieus gesprek hebben over onder welke omstandigheden toestemming gegeven kan worden, maar we zijn nog niet volwassen genoeg om dat gesprek te voeren.

Seks buiten committed relaties

Seks buiten gecommitteerde relaties werkt eigenlijk niet. Er is een grote kans op emotionele schade en de kans op het overdragen van seksueel overdraagbare aandoeningen is groter.

Bovendien kan het vertrouwen in een gecommitteerde relatie worden aangetast door seks buiten die relatie. Echter, sommige mensen beschouwen seks buiten een gecommitteerde relatie als een manier om spanningen te verminderen of hun seksuele behoeften te bevredigen zonder hun gecommitteerde relatie te schaden.

Het is belangrijk om te realiseren dat deze beslissingen grote gevolgen hebben en het is het beste om open en eerlijk te communiceren met je partner over jouw verlangens en grenzen.

Seks is niet los te koppelen van emotionele verbinding

Er is een tendens om seks te zien als iets dat los te koppelen is van emotionele en psychologische verbinding. Seks is een belangrijke manier om emotionele en psychologische verbinding te creëren en het heeft een grote impact op ons leven en relaties (libidotest voor vrouwen ) .

Buiten een gecommitteerde relatie kan seks leiden tot verwarring, angst en verdriet. Het is belangrijk om ons af te vragen of we bereid zijn om de consequenties van onze seksuele keuzes te accepteren en of we een verantwoorde en volwassen benadering willen nemen voor onze seksualiteit.

Het is aan de individuen zelf om te beslissen wat voor hen werkt en wat niet, maar ik stel dat er veel problemen kunnen ontstaan bij seks buiten committed relaties.

Emotionele verwarring, jaloezie en gebroken harten.

Seks is een sterk emotioneel geladen activiteit en kan complexe gevoelens oproepen, zelfs als de seks zelf niet betekenisvol is. Het is daarom belangrijk om goed er goed over na te denken voordat men zich aan seks buiten een committed relatie waagt.

Seks is ook binnen een committed relatie meestal betekenisvoller is dan seks buiten een committed relatie.

Dit komt omdat er meer vertrouwen en emotionele intimiteit aanwezig is tussen de partners. Seks kan een belangrijk onderdeel zijn van een gezonde en gelukkige relatie en kan bijdragen aan de emotionele band tussen partners.

Echter, dit betekent niet dat seks binnen committed relaties altijd betekenisvoller is. Sommige mensen vinden seks binnen committed relaties saai en betekenisloos, terwijl anderen juist een diepere betekenis vinden in seks buiten committed relaties.

Het is uiteindelijk aan de individuen zelf om te bepalen wat werkt voor hen en wat niet.

In het algemeen is het belangrijk om goed na te denken over seks en de emotionele en praktische implicaties ervan. Het is essentieel om communicatieve en respectvolle beslissingen te maken over seksualiteit, ongeacht of dit binnen of buiten een committed relatie is.

Hoe seks werkt buiten vaste relaties

Ik denk niet dat seks buiten vast commitment goed werkt. Ik denk ook niet dat er veel bewijs voor is dat het dat wel doet. Er is een sterk verlangen door de eeuwen en culturen heen naar de sociale afdwinging van lange-termijn monogamie en daar zijn redenen voor. Je zal denk ik op eigen risico afwijken van dit verlangen.

Als je wilt afwijken, zijn er heus wel allerlei redenen om dat wel te doen en ik begrijp waarom mensen geïnteresseerd zijn in avontuur, enzovoort. Maar mijn gevoel zegt dat je slechts ongeveer vijf mensen echt kunt uitproberen in je leven.

Je moet een beslissing nemen tussen 20 en 30. Er zijn veel dingen om recht te zetten en een lange-termijn partner is meestal één daarvan. Meestal moeten mensen voorzichtiger zijn met hun seksuele gedrag als ze jong zijn, vooral als ze dronken zijn

50% van de verkrachte vrouwen zijn dronken en 34 tot 74% van de verkrachters zijn ook dronken
Bron: https://www.augusta.edu/shs/sex-alchohol.php

Taboes op het veranderen van seksuele regels

Je zou denken dat het de rechtse christenen zijn die klagen over seksuele onzedelijkheid.

Nee, het zijn de radicale linkse partijen. Je moet tekenen voor toestemming voor elke fysieke stap. Wie heeft dat bedacht? Dat is het stomste wat ik ooit heb gehoord. Hoe onhandig zou dat zijn?

Je zou de lichaamstaal moeten kunnen lezen, dat is deel van de romantiek. Zie je ooit een film waarin twee mensen die aan het daten zijn, toestemmingsbriefjes uitwisselen? Dat gebeurt niet.

Het is een onrealistische oplossing, maar ik denk dat de echte oplossing is dat we ondanks het feit dat we betrouwbare anticonceptie hebben, opnieuw moeten leren wat de acceptabele regels van intimiteit en verbinding zijn voor seksuele relaties.

Een advies dat ik vaak geef is om het lichamelijk contact te beperken met iemand waarmee ze niet openlijk over seks kunnen communiceren. Want als je te verlegen bent om erover te praten, dan is het misschien ook te snel om lichamelijk contact te hebben, want dit kan dan eventueel emotionele schade veroorzaken voor beide partijen en de waardevolle aspecten van de relatie verminderen.

https://www.youtube.com/watch?v=7PTSBcfyOV4

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231191 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023895 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023623 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211722 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021796 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021530 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views