Waarom mannen last hebben van toenadering angst

Toenadering Angst: Waarom Mannen Het Lastig Vinden Om Een Vrouw Te Benaderen105 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
105 keer gelezen sinds

4
(1)

Toenadering angst bij mannen is een veelvoorkomend en ongemakkelijk verschijnsel. Wanneer een man een vrouw wil benaderen voor een date of seks, kan hij ineens overvallen worden door angst en onzekerheid.

Hij is bang voor afwijzing en vindt het eng om de eerste stap te zetten. Waar komt deze toenaderingsangst vandaan? En hoe kunnen mannen hier beter mee omgaan? In deze blog verkennen we de psychologische oorzaken van toenaderingsangst bij mannen.

5 Ways To Get Over Your Fear Of Rejection And Ask Her Out

We kijken vanuit evolutionair perspectief naar de rol van de vrouw als ‘poortwachter’ voor voortplanting en/of seks. Ook bespreken we waarom afwijzing zo’n diepe angst oproept bij mannen en hoe zij dit kunnen zien als nuttige informatie.

Verder geven we tips voor een gezonde mindset rondom vrouwelijke validatie. Lees deze blog voor inzicht in jouw toenaderingsangst en hoe je hiermee om kunt gaan. Zo kun jij met meer zelfvertrouwen en ontspannenheid vrouwen benaderen voor dates of seks.

Evolutionaire psychologie

Vanuit een evolutionair psychologisch perspectief gaan we heel helder uitleggen waarom mannen last hebben van toenaderingsangst. Eerst moeten we dit vaststellen: Vrouwen zijn de poortwachters van seks en vanuit evolutionair standpunt is seks gelijk aan leven. Het is niet genoeg voor een individu om te overleven, het individu moet ook in staat zijn om zich voort te planten.

Dit wordt seksuele selectie genoemd

Wanneer een vrouw een man afwijst, zegt ze eigenlijk diep in zijn evolutionaire programmering dat hij niet geschikt is om zich voort te planten. De dreiging van uitsterven ligt op een diep onbewust cellulair niveau in de psyche van mannen.

Omdat ze begrijpen dat er meer op het spel staat dan alleen seks en relaties. Op een dieper niveau is seks verbonden met leven en dood en het voortbestaan van de eigen genen. Een afwijzing van een vrouw is dus eigenlijk een diep gewortelde biologische angst voor uitsterven.

The possibility of change can trigger a very real fear of rejection. For  this reason dealing with change can be the toughest battle when being a man.  | Unimed Living

Vrouwen als poortwachters

Vrouwen zijn vanuit biologisch oogpunt de poortwachters voor voortplanting en seks. Mannen moeten als het ware toestemming krijgen van vrouwen om zich voort te planten. Een afwijzing betekent dat de vrouw aangeeft dat de man en zijn nageslacht niet geschikt zijn om door te gaan.

Dit raakt een diepgevoelde biologische angst bij mannen. Het bepaalt letterlijk of zijn genen worden doorgegeven of niet. De pijn van afwijzing komt voort uit dit diep gewortelde biologische instinct.

Toenadering angst = Angst voor uitsterven

De angst voor uitsterven zit diep in de mens. Alles wat we doen in het leven is uiteindelijk gericht op voortplanting. Mannen proberen excessieve bronnen te verwerven en vrouwen proberen een bepaald niveau aan te houden.

Dit wordt allemaal gedaan voor seksuele toegang en uiteindelijk voortplanting. Wanneer een vrouw een man afwijst, activeert dit de angst dat zijn nageslacht zal uitsterven. Dit is een diep gewortelde biologische angst.

5 Ways The Fear Of Rejection Holds You Back

Pijn van afwijzing

Afwijzing door een vrouw is pijnlijk voor een man, omdat het ingaat tegen zijn evolutionaire drang om zich voort te planten. Mannen ervaren afwijzing als persoonlijk, pijnlijk en permanent.

Maar afwijzing hoeft geen van deze drie te zijn. Het is gewoon informatie dat de match op dat moment niet klopt. Zodra een man voldoende afwijzingen heeft meegemaakt, kan hij het meer zien als nuttige informatie in plaats van een persoonlijke afwijzing.

Rol van emoties

Vrouwen zijn over het algemeen meer emotioneel en laten hun beslissingen hier sterker door beïnvloeden. Daarom kan een vrouw een man afwijzen puur omdat ze zich die dag niet goed voelt, en niet per se vanwege de man zelf.

Emoties kleuren onze waarneming en kunnen ons doen afwijzen. Het is dus belangrijk om dit te begrijpen en afwijzing niet persoonlijk op te vatten.

7 Things You Unknowingly Do That Make A Guy Lose Interest | Nancy Carbone |  YourTango

Belang van afwijzingen accepteren

Het is belangrijk voor mannen om te leren omgaan met afwijzingen, door ze te zien als nuttige informatie in plaats van persoonlijke aanvallen. Na veel afwijzingen wordt het makkelijker om het niet persoonlijk op te vatten.

Het helpt ook om het als een nummerspel te zien, waarbij de meeste benaderingen worden afgewezen. Succesvolle mannen leren hiermee omgaan.

Vrouwen het initiatief laten nemen

Een goede strategie is om na een date de vrouw het initiatief te laten nemen voor verder contact. Als een vrouw uit zichzelf contact opneemt, geeft dat aan dat ze je mist en je wil zien.

Dit vergroot de kans op succes. Andersom kan een vrouw je bericht afwijzen, alleen maar omdat ze op dat moment even een slechte dag heeft. Door haar het initiatief te laten nemen, voorkom je dit.

How Your Fear of Rejection Can Help You Find Love

Validatie van de man

Belangrijk is dat de vrouw de validatie van de man zoekt, en niet andersom. In onze maatschappij adoreren we vrouwen, maar eigenlijk moet het andersom zijn. Vrouwen moeten de goedkeuring en waardering van de man zoeken.

Dit sluit aan bij de evolutionaire psychologie waarbij de man de uiteindelijke keuze maakt. Door dit principe toe te passen, kunnen mannen beter omgaan met afwijzingen.

Conclusie

Toenaderingsangst bij mannen komt voort uit diepmenselijke evolutionaire psychologie. Vrouwen zijn poortwachters voor voortplanting, en afwijzing activeert bij mannen een angst voor uitsterven.

Door dit te begrijpen, afwijzingen als informatie te zien, vrouwen het initiatief te laten nemen en validatie bij zichzelf te zoeken in plaats van bij vrouwen, kunnen mannen beter omgaan met toenaderingsangst. Het is een kwestie van de juiste mindset en strategieën toepassen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Gerelateerde Artikelen

Zoeken