Broccoli

Kool en broccoli verlagen risico op blaaskanker (vervolg)585 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
585 keer gelezen sinds

0
(0)

Het eten van broccoli en fruit wordt al lang gezien als een gezonde gewoonte die ons kan beschermen tegen verschillende ziekten.

Broccoli

Uit recent onderzoek van Amerikaanse wetenschappers blijkt dat het eten van bepaalde groenten en fruit een bijzonder gunstig effect kan hebben op onze gezondheid. Zo kan het eten van kool en broccoli de kans op blaaskanker met maar liefst 40 procent verminderen. Ook bramen blijken een gunstig effect te hebben op het risico op kanker. In dit artikel lees je meer over deze ontdekkingen en het belang van het eten van groenten en fruit voor onze gezondheid.

Kool en broccoli beschermen de blaas van binnenuit

Blaaskanker is een veelvoorkomende vorm van kanker waarbij kankercellen zich ontwikkelen in de blaas. Het onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers richtte zich specifiek op het effect van kool en broccoli op de kans op blaaskanker. Beide groenten bevatten een speciale stof die bekend staat om zijn kankerbestrijdende eigenschappen. Het stofje lijkt de blaas van binnenuit te beschermen en kan daardoor de ontwikkeling van kankercellen tegengaan.

Afbeelding

Het effect is het grootst bij niet-rokers

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het effect van kool en broccoli het meest duidelijk was bij niet-rokers. Dit kan te maken hebben met het feit dat roken het risico op kanker verhoogt en de positieve effecten van de groenten teniet kan doen. Het is daarom belangrijk om naast het eten van gezonde voeding ook andere risicofactoren voor kanker, zoals roken, te vermijden.

Rauw eten heeft de voorkeur

Opmerkelijk is dat het koken van kool en broccoli het positieve effect ervan vermindert. Hoewel het nog steeds de kans op kanker kan verkleinen, is het effect kleiner dan wanneer de groenten rauw gegeten worden. Dit komt doordat sommige voedingsstoffen in de groenten gevoelig zijn voor hitte en verloren kunnen gaan tijdens het koken. Het is daarom aan te raden om groenten zo veel mogelijk rauw te eten of licht te stomen.

Kleurrijke groenten en fruit zijn gezond

Het onderzoek bevestigt de overtuiging dat het eten van groenten en fruit de kans op kanker verkleint. Vooral kleurrijke groenten en fruit lijken een gunstig effect te hebben op onze gezondheid. Bramen zijn hier een goed voorbeeld van, omdat ze anthocyanen bevatten, een stof die de ontwikkeling van kankercellen kan tegengaan. Dit maakt bramen een gezonde keuze voor mensen die hun risico op kanker willen verminderen.

Broccoli heeft meer gezonde eigenschappen

Eerder onderzoek toonde al aan dat broccoli ook andere gunstige effecten heeft op onze gezondheid. Zo kan het beschermen tegen de negatieve effecten van UV-straling op onze huid. Broccoli is dus niet alleen goed voor het verminderen van het risico op blaaskanker, maar heeft nog meer gezonde eigenschappen.

Naast het verminderen van het risico op kanker, kan een dieet dat rijk is aan groenten en fruit ook bijdragen aan een gezond hart en bloedvaten, een gezonde spijsvertering en een vermindering van het risico op overgewicht en diabetes.

Het is belangrijk om te benadrukken dat groenten en fruit geen wondermiddel zijn tegen kanker. Het verminderen van het risico op kanker hangt af van verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl en omgevingsfactoren. Maar het eten van gezonde voeding kan wel bijdragen aan het verminderen van het risico op verschillende ziekten, waaronder kanker.

Het onderzoek naar de gunstige effecten van groenten en fruit op onze gezondheid is nog volop gaande. Wetenschappers ontdekken steeds meer over de voedingsstoffen die in deze voedingsmiddelen zitten en hoe ze ons lichaam kunnen beschermen tegen ziekten. Het is daarom aan te raden om op de hoogte te blijven van nieuwe ontdekkingen op dit gebied en deze kennis toe te passen in onze dagelijkse voedingskeuzes.

In de praktijk kan het soms lastig zijn om voldoende groenten en fruit te eten. Maar er zijn manieren om dit makkelijker te maken. Door bijvoorbeeld groenten en fruit toe te voegen aan smoothies, salades en andere gerechten, kun je op een smakelijke manier voldoende van deze voedingsmiddelen binnenkrijgen. Ook kun je kiezen voor seizoensgroenten en -fruit, die niet alleen gezond zijn, maar ook nog eens goedkoper en milieuvriendelijker.

Al met al is het onderzoek naar de gunstige effecten van groenten en fruit op onze gezondheid een belangrijk onderwerp dat ons kan helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes. Het eten van kleurrijke groenten en fruit, zoals kool, broccoli en bramen, kan bijdragen aan het verminderen van het risico op kanker en andere ziekten. Het is daarom aan te raden om dagelijks voldoende van deze voedingsmiddelen te eten en te kiezen voor een gevarieerd dieet dat rijk is aan verschillende kleuren en voedingsstoffen.

Belangrijke studies op grote schaal

Een van de belangrijkste studies op dit gebied is de EPIC-studie (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), die meer dan 500.000 mensen in Europa heeft gevolgd gedurende meer dan 10 jaar. Uit deze studie blijkt dat mensen die meer groenten en fruit eten, een lager risico hebben op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker en longkanker.

Een andere interessante studie is de Nurses’ Health Study, die meer dan 100.000 Amerikaanse verpleegkundigen gedurende meer dan 30 jaar heeft gevolgd. Uit deze studie bleek dat een dieet dat rijk is aan groenten en fruit het risico op borstkanker kan verminderen, vooral bij vrouwen die een genetische aanleg hebben voor deze ziekte.

Hoewel deze studies en andere onderzoeken veelbelovende resultaten hebben opgeleverd, is het belangrijk om te onthouden dat er geen garantie is dat het eten van groenten en fruit kanker volledig kan voorkomen. Andere factoren, zoals genetica, levensstijl en omgevingsfactoren, spelen ook een rol bij het ontstaan van kanker.

Desalniettemin tonen deze onderzoeken aan dat het eten van een dieet dat rijk is aan groenten en fruit kan bijdragen aan het verminderen van het risico op kanker en andere ziekten. Het is daarom een goed idee om dagelijks voldoende groenten en fruit te eten en te kiezen voor een gevarieerd dieet dat rijk is aan verschillende kleuren en voedingsstoffen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231193 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023897 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023562 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023624 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211723 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021998 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021797 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021533 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211115 views