Sigma-man betekenis – Persoonlijkheidstrekken, voordelen en nadelen uitgelegd

Sigma Male Persoonlijkheid Begrijpen En Wat Zijn De Kenmerken En Verschillen Met Alpha Males2338 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
2338 keer gelezen sinds

3.7
(6)

Wat is een Sigma Male?

Introverte alfa mannen zijn bekend om hun sigma male persoonlijkheid. Ze worden ook wel lone wolves genoemd. Sigma-mannen zijn dominant, invloedrijk, soms wel knap en geven de voorkeur aan alleen zijn..

Alvast 5 van de belangrijkste punten

 1. Een sigma-man is een man die autonoom en non-conformistisch is en niet past in culturele of traditionele genderstereotypen.
 2. Ze bestaan mogelijk niet op de conventionele alpha-beta-schaal en worden vaak verkeerd begrepen.
 3. Zelfredzaamheid, onafhankelijkheid en een sterk gevoel van identiteit zijn enkele kenmerken die sigma-mannen delen.
 4. Een van de moeilijkheden waarmee sigma-mannen kunnen worden geconfronteerd, is proberen zich aan te passen aan culturele normen en traditionele genderrollen.
 5. Ze moedigen mensen aan om hun uniciteit te omarmen en trots te zijn op wie ze zijn; ze verschillen van traditionele alpha- en beta-mannen en mogen niet worden vergeleken met hen.

Wat is Sigma Male Persoonlijkheid?

Een sigma-man is een introverte alfa-man zonder groep. Het zijn de mannen die je “lone wolves” zou noemen. Het is een nieuwe toevoeging aan de persoonlijkheidshiërarchie gedomineerd door alfa-mannen.Ze zijn succesvol, knap, dominant en invloedrijk maar hebben de neiging om alleen te zijn. Enkele voorbeelden van sigma-mannen in populaire cultuur zijn John Maclane (de stoere politieman uit The Die Hard-serie) en John Wick (de huurmoordenaar uit de filmserie gespeeld door Keanu Reeves, die ook als een sigma man wordt beschouwd).

nadelen

 • Onafhankelijk en autonoom
 • Zelfverzekerd en doelgericht
 • Mysterieus en intrigerend
 • Adaptief en veerkrachtig

Voordelen

 • Introvert en soms moeilijk te bereiken
 • Kan moeite hebben met het aangaan van sociale interacties
 • Mogelijk ongemakkelijk in groepsdynamiek
 • Kan overkomen als onverschillig of ongeïnteresseerd

De Wolf Pack Persoonlijkheid Theorie

Deze persoonlijkheidskenmerken komen vanuit de Wolf Pack-theorie (die later werd ontkracht). In 1947 publiceerde gedragsonderzoeker Rudolph Schenkel een studie genaamd “Expressions Studies on Wolves”, waarin stond dat alfa-wolven de groep leiden.

De studie was echter gebaseerd op de eigenschappen van gevangen wolven. In zijn boek Brave New World, gepubliceerd in 1932, verklaarde Aldous Huxley dat mensen een vergelijkbare sociale hiërarchie als dieren zouden moeten volgen voor stabiliteit en geluk in de samenleving (1 Masculinity, femininity, and leadership: Taking a closer look at the alpha female).

Hij verdeelde verder elke persoon op basis van sociale rang en kenmerken in alfa-, beta-, gamma-, epsilon- of moron-mannen. Sindsdien heeft de mens mannen (en soms vrouwen) onder vergelijkbare terminologie gecategoriseerd.

Hoewel de theorie werd ontkracht, bleef het denkbeeldige concept van alfa- en sigma-mannen rondhangen. Het kreeg verder tractie met populaire cultuur en wordt beschouwd als een instrument om mannen te stereotyperen en hun onzekerheden te triggeren. Laten we eens kijken hoe sigma-mannen worden gepositioneerd in de socio-seksuele hiërarchie.

De Rol van Sigma Male in De Socio-Seksuele Hiërarchie

De socio-seksuele hiërarchie is gemaakt door Theodore Robert Beale, ook bekend als Vox Day, een Amerikaanse extreem-rechtse activist en schrijver. Het scheidt mensen op basis van hun gedragspatronen. Volgens de hiërarchie zijn er zes verschillende persoonlijkheidstypes:

 • Alphas: Ze zijn natuurlijke leiders, dominant, extravert, charismatisch en een beetje agressief.
 • Sigmas: Het zijn introverte mensen die niet volgens sociale regels spelen. Ze staan op dezelfde hoogte als alfa’s, behalve dat ze niet in een groep blijven. Ze zijn niet agressief en houden zichzelf liever bezig.
 • Beta’s: Dit zijn de secondanten van de alfa. Ze zijn passief en volgen de orders van de alpha.
 • Deltas: Dit zijn hardwerkende mannen met zelfbeeldproblemen. Ze komen vaak onzeker over in relaties.
 • Gammas: Deze persoonlijkheden kunnen narcistische eigenschappen hebben en komen vaak egocentrisch en agressief over. Ze accepteren geen orders van anderen.
 • Omegas: Dit zijn introverte mensen met een hoge intelligentie, maar bezitten meestal emotionele bagage. Ze kunnen in relaties erg aanhankelijk en behoeftig zijn.

Sigma males en alpha males staan op hetzelfde niveau, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beiden.

Sigma Males vs Alpha Males

SIGMA MALES ALPHA MALES
Maken geen deel uit van de hiërarchie Leiden de sociale hiërarchie
Zijn meestal eenlingen Zijn vaak leiders van de groep
Willen zich niet onderwerpen aan de leider en maken zich niet druk om wat anderen vinden. Ze zijn zelfvoorzienend en individualistisch. Bouwen graag hun gemeenschap op en nemen verantwoordelijkheid voor hun acties.

Sigma mannen blijven meestal niet lang genoeg bij een groep om deel van deze groep uit te maken. Het is volgens hen efficiënter om alleen te werken dan mee te gaan in een groepsdynamica waar veel onnodige stemmen luid klinken. Hieronder vind je enkele kenmerkende eigenschappen van een sigma man.

Kenmerken van een Sigma Male

Sigma-man betekenis – Persoonlijkheidstrekken, voordelen en nadelen uitgelegd

 • Introvert: Een sigma male houdt zichzelf veelal afzijdig. Ze zijn niet lang in groepen aanwezig, maar als ze er zijn, dan zullen ze iets communiceren dat nodig is. In de meeste gevallen zul je hen alleen zien werken.
 • Mogelijk dominant: Sigma mannen hebben een dominante uitstraling zoals alfa’s, maar ze zijn eerder gereserveerd en stil. Ze krijgen leidinggevende rollen waar nodig, maar ze hechten geen waarde aan vriendschappelijke relaties die dat kunnen bevorderen.
 • Zijn invloedrijk: Net als de alpha-man zijn sigma-mannen ook zeer invloedrijk. Ze stellen doelen vast in elke groep waarmee ze te maken hebben. Ze passen zich snel en makkelijk aan nieuwe omgevingen aan en willen zich niet conformeren naar wat de maatschappij / cultuur dicteert.
 • Zijn succesvol: Sigma’s boeken succes op verschillende gebieden en tonen doorzettingsvermogen, flexibiliteit, zelfredzaamheid, doorzettingsvermogen en focus. Zelfs wanneer ze onderdeel van een groep of team zijn, doen zij liever hun eigen ding en werken ze zelfstandig aan hun succes.

Tip

Een sigma-man heeft een voorliefde voor risico’s nemen. Hij is geen troublemaker of een wetsovertreder, maar hij schuwt er niet voor om de grens op te zoeken. Dit doet hij niet om indruk te maken of zijn punt duidelijk te maken, maar omdat hij het gevoel heeft dat zijn rechtvaardiging klopt met zijn visie.

Voordelen van de Sigma manier van leven

Een sigma man heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Hier zijn enkele voordelen van het zijn van een sigma man.

 1. Ze leiden hun eigen weg: Sigma mannen kiezen hun eigen pad en laten zich niet leiden door anderen. Ze doen wat hen gelukkig maakt, en hebben hierdoor een gevoel van vrijheid zonder verplichtingen jegens andere mensen of omstandigheden.
 2. Ze zijn niet gebonden: Een sigma man heeft geen verantwoordelijkheden zoals een alpha. Ze worden niet tegengehouden door familie, stam, huis of verplichtingen. Ze hoeven geen beslissingen te nemen met andere mensen in gedachten.
 3. Ze hebben een helder hoofd: Sigma mannen weten wat ze willen en gaan er voor de volle 100% voor. Aangezien anderen hun doelen en verlangens niet beïnvloeden, zullen ze alles in het werk stellen om deze te bereiken.
 4. Zij vermijden drama: Ze willen geen emotionele bagage en vermijden meestal mensen en drama. Ze vermijden het opbouwen van relaties met te veel mensen.

Sigma’s hebben eigenschappen die de meeste vrouwen aantrekkelijk vinden. Sigma’s leggen uit wat ze willen in een relatie en maken geen valse beloften. Ze zijn niet klef of behoeftig en stralen zelfvertrouwen, aantrekkelijkheid en mysterie uit.

Nadelen van de Sigma manier van leven

Sigma-man betekenis – Persoonlijkheidstrekken, voordelen en nadelen uitgelegd

 1. Ze zijn eenzaam: Sigma’s zijn introverte mannen die niet graag omgaan met mensen en weinig banden vormen. De meeste mensen denken dan ook dat ze eenzaam zijn, maar sigma’s voelen zich niet op die manier.
 2. Ze hebben bindingsangst: De meeste sigma mannen blijven weg van volledige relaties omdat ze geen verbintenis willen aangaan. Het aangaan van een relatie brengt verantwoordelijkheden met zich mee en vraagt om deelname aan een groep vrienden en familie, wat tegen de introverte en solitaire mentaliteit van de sigma ingaat. Sigma’s kunnen ook emotieloos overkomen door hun bindingsangst.

Ondanks deze nadelen vinden vrouwen sigma-mannen nog steeds aantrekkelijk. In het volgende gedeelte zullen we dit verder verkennen.

Hebben vrouwen de voorkeur voor Sigma mannen?

Sigma-man betekenis – Persoonlijkheidstrekken, voordelen en nadelen uitgelegd

De meeste vrouwen worden aangetrokken tot mysterieuze mannen, wat sigma-mannen een voorsprong geeft. Ze denken dat ze een sigma man kunnen laten binden en zijn vaak tot hem aangetrokken.

Sigma’s voelen niet de behoefte om zich te verbinden met een relatie. Ze beëindigen de relatie wanneer ze dat willen. De meeste sigma’s zijn eerlijk tegen vrouwen over wat ze willen. Dit komt over als zelfvertrouwen bij de meeste vrouwen, en dat is een karaktertrek die vrouwen aantrekkelijk vinden.

Sigma-man betekenis – Persoonlijkheidstrekken, voordelen en nadelen uitgelegd

Sigma-mannen zijn mysterieus, charmant, aantrekkelijk en solitair. Ze zijn moeilijk vast te leggen. Op een bepaalde manier zijn ze rebels omdat ze hun eigen weg gaan. Sigma-mannen blijven echter vaak nooit bij één vrouw, omdat gezelschap gepaard gaat met bagage.

Sigma-mannen hebben meestal geen interesse in het vormen van een sterke emotionele band met hun partners. Ze willen gewoon een goede tijd hebben. Een sigma-man kan het meest compatibel zijn met een sigma-vrouw omdat ze vergelijkbare persoonlijkheden en doelen hebben.

Infographic: De Sigma-Man Persoonlijkheid

Niet alle sigma-mannen zijn misschien hetzelfde (LibidoTest voor mannen) . Velen van hen kunnen uitzonderingen op de regel zijn. Maar enkele duidelijke kenmerken onderscheiden hen van andere persoonlijkheden. Bekijk de onderstaande infographic voor een samenvatting van hun persoonlijkheidstrekken.

Sigma-man betekenis – Persoonlijkheidstrekken, voordelen en nadelen uitgelegd

Quick Tip

Er is geen specifieke sterrenbeeld waartoe een mannelijke sigma behoort. De persoonlijkheid van een sigma-man wordt echter gedefinieerd door de kenmerken van bepaalde sterrenbeelden. Verschillende sterrenbeelden, waaronder Maagd, Schorpioen en Steenbok, hebben natuurlijke eigenschappen van een sigma-man.

Als je een introverte man ziet die een beetje dominant, invloedrijk en succesvol is, weet je dat hij een sigma-man is. Het is goed dat ze kunnen leiden en helder van geest zijn, maar ze zijn misschien niet in orde met verbintenissen.

Nou ja, het is hun mysterieuze aard die vrouwen vaak naar hen toe trekt. Bovendien kunnen we niet ontkennen dat ze ook charmant kunnen zijn. Ze kunnen heel interessante mannen zijn, hoewel ze meestal toch ook solitaire mensen zijn.

Geraadpleegde bronnen:

Artikelen op Goodfeeling.nl worden onderbouwd door geverifieerde informatie uit wetenschappelijke onderzoeksartikelen, gerenommeerde organisaties, onderzoeksinstituten en medische verenigingen om nauwkeurigheid en relevantie te garanderen. Lees ons redactioneel beleid voor meer informatie.

 1. Masculinity femininity and leadership: Taking a closer look at the alpha female https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6461231/
 2. Alpha status dominance and division of labor in wolf packs https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/z99-099
 3. What is a Sigma Male? Personality & Meaning Defined – The Trend Spotter
 4. What is a Sigma Male Personality (And Are You One?) – Science of People
 5. Sigma Male: What It Means, Key Traits & More – wikiHow
 6. What is Sigma Male: The Science – Paired

Veelgestelde Vragen

Wat is een sigma male?

Een sigma male is een introverte alfa man die onafhankelijk en non-conformistisch is en vaak als een “lone wolf” wordt beschouwd.

Hoe verschilt een sigma male van een alpha male?

Sigma males zijn autonoom en werken liever alleen, terwijl alpha males de leiding nemen en een groep leiden.

Welke eigenschappen hebben sigma males?

Sigma males zijn zelfredzaam, dominant, invloedrijk, succesvol, en vermijden vaak groepsdynamiek.

Waarom worden sigma males aantrekkelijk gevonden?

Sigma males worden vaak aantrekkelijk gevonden vanwege hun mysterie, zelfvertrouwen en onafhankelijke aard.

Wat zijn de nadelen van een sigma male persoonlijkheid?

Nadelen van sigma males zijn eenzaamheid, bindingsangst en moeilijkheden met sociale interacties.

Zijn sigma-mannen kalm?

Hoewel sigma-mannen op het oppervlak een kalme houding behouden, zijn ze zich bewust van hun omgeving en observeren ze altijd.

Waar zoekt een sigma-man naar in een vrouw?

Aangezien een van de belangrijkste redenen waarom sigma-mannen zich verzetten tegen het nemen van verantwoordelijkheid voor andere mensen is, als ze ooit behoefte hebben aan een metgezel, willen ze dat diegene verantwoordelijk, zelfverzekerd en onafhankelijk is. En omdat ze meestal niet het type zijn om zich te settelen, als ze ervoor kiezen om een partner te vinden, is dit een enorme toewijding die ze serieus zullen nemen en hetzelfde zullen verwachten van hun partner.

Wat maakt een sigma-man gelukkig?

Sigma-mannen hebben naar verluidt nooit iets nodig om gelukkig te zijn omdat ze zelfvoorzienend zijn bij het verzorgen van al hun behoeften. Ze zouden regelingen voor zichzelf treffen voordat iemand beseft dat ze iets voor hen moeten doen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3.7 / 5. Stemtelling: 6

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
Emotionele Intelligentie Test
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest