Stress Op Werk Verhoogt Kans Op Infecties

Stress op werk verhoogt kans op infecties

0

Spanningen op het werk en vermoeidheid verhogen de kans op acute infecties zoals verkoudheid, griep en buikgriep. Dit bleek uit onderzoek van D. Mohren van de Universiteit Maastricht (UM), waarbij ruim 8000 werknemers uit verschillende bedrijven drie jaar lang werden gevolgd. Zij promoveert op 31 januari 2003.

Uit de studie blijkt dat werknemers aan wie hoge eisen worden gesteld 20 procent vaker verkouden zijn dan collega’s aan wie minder wordt gevraagd. Ook onzekerheid in het werk, bijvoorbeeld door reorganisaties, leidt tot een toename van vooral griep en buikgriep. Medewerkers in ploegendienst hebben een grotere kans op infecties dan dagdienst medewerkers. Het risico is het grootst onder mensen die in drieploegendienst werken.

Volgens het onderzoek hebben werknemers met burnout-klachten verder bijna tweemaal zo vaak buikgriep als andere werknemers. Ook werd duidelijk dat werknemers die wegens verkoudheid verzuimden dat vaak doen omdat ze niet gemotiveerd zijn. Ze tonen weinig betrokkenheid bij het werk of zijn niet blij met hun baan.

Morhen verrichtte haar onderzoek in het kader van een project van NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) over Psychische Vermoeidheid in de Arbeidssituatie. De onderzoeksgroep in Maastricht startte in 1998 met een vragenlijst voor ruim 27.000 werknemers. Meer dan 12.000 mensen reageerden. Jaarlijks ontvingen die daarna een uitgebreide vragenlijst en twee keer per jaar een korte lijst, waarin onder meer werd gevraagd naar het optreden van acute infecties.

Share.