Hoe Tinder het datinglandschap voor (bijna) iedereen nadelig heeft veranderd

Hoe Tinder het datinglandschap voor (bijna) iedereen nadelig heeft veranderd222 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
222 keer gelezen sinds

0
(0)

We vallen direct met de deur in huis met wat opzienbarende cijfers:

Op Tinder geven vrouwen slechts aan vier procent van de mannen die ze op de app zien een like. Mannen daarentegen, wanneer ze vrouwelijke profielen zien, swipen of liken meer dan 60 procent naar recht. 


Tinder en het fenomeen van extreem hypergamie


Voorkeur voor oudere en succesvolle mannen

Vrouwen voelen zich aangetrokken tot mannen die ongeveer vier jaar ouder zijn, dit is een trend die we wereldwijd zien. Ze voelen zich aangetrokken tot mannen die succesvol zijn, naast het feit dat ze knap en aantrekkelijk zijn zijn. De reden hiervoor is dat ze biologisch en evolutionair proberen de economische ongelijkheid te compenseren die ontstaat omdat vrouwen meer risico lopen bij seks en zwangerschap dan mannen.

Verlangens naar competentie en vrijgevigheid

Vrouwen zijn op zoek naar een partner die competent en vrijgevig is. Competentie wordt geassocieerd met intelligentie, algemene cognitieve vaardigheden en de bijbehorende indicatoren. Ze willen ook dat hun partner gewetensvol of open is naast de nog andere wenselijke positieve persoonlijkheidstrekken. Ze zijn op zoek naar naar vrijgevigheid, maar ze zijn ook op zoek naar iemand die goed kan voorzien. Dit is niet omdat ze hebzuchtig zijn, maar omdat ze zich in een kwetsbaardere positie zouden bevinden als ze een kind zouden krijgen met deze (potentiele) partner.

Impact van Tinder op de datingcultuur

Tinder is een transformerende technologie en de impact ervan wordt vaak onderschat. Het creëert hyper-succesvolle, roofzuchtige mannen en vermindert afwijzing. Het elimineert afwijzing omdat je volledig afgewezen kunt worden, in welk geval je een mislukking bent op Tinder, maar in de normale wereld is er een hoge kans op afwijzing, vooral voor mannen.

Gevolgen van hyperselectie en psychopathisch gedrag

Een klein percentage mannen wordt hyper geselecteerd door vrouwen, een klein percentage mannen die bijna geen afwijzing ervaren. Ze lopen het risico om psychopathisch gedrag te ontwikkelen omdat al hun interacties met anderen gericht kunnen zijn op kortetermijnseksuele bevrediging zonder emotionele intimiteit of langetermijnverbintenis.

Polygamie en sociale instabiliteit

Wat er gebeurt, is dat Tinder een van de krachten is die monogamie transformeert naar polygamie. Het probleem met polygamie is dat het een Pareto-distributie volgt, net als de verdeling van rijkdom, waarbij een kleine minderheid van de mannen alle seksuele kansen krijgt en de rest vrijwel geen. Dit is een recept voor sociale instabiliteit.

Opkomst van ghosting en psychopathische strategieën

In het verleden was het riskant om ontrouw te zijn aan je partner, omdat je dezelfde sociale kring had, dezelfde vrienden, iedereen kende iedereen. Maar nu, met de apps, kun je matchen met iemand die volledig buiten je sociale realiteit valt, buiten de sociale realiteit van je partner. Je kunt een zeer discrete ontmoeting hebben, niemand zal er ooit iets van weten.

Ghosting, het plotseling en zonder uitleg verbreken van alle contact met iemand, wordt steeds gebruikelijker in de datingwereld. Stel, je bent in een relatie met iemand en nadat je een of meerdere keren seks hebt gehad, verbreek je plotseling alle contact. Je verwijdert hun nummer van je telefoon, blokkeert ze op sociale media en doet er alles aan om ze nooit meer te hoeven zien. Er zijn geen directe kosten verbonden aan deze handeling, waardoor het een makkelijk uit te voeren actie is.

Gevolgen van herhaaldelijk psychopathisch gedrag

Dat is een echte psychopathische veroveringsstrategie, want psychopaten hebben de neiging om roofzuchtige relaties te vormen en dan te verdwijnen. Op die manier blijven hun reputaties intact zolang ze kunnen blijven verdwijnen en ergens anders weer opnieuw beginnen. Een vraag die rijst, is wat er met deze mannen gebeurt nadat ze dit vier of vijf keer succesvol hebben gedaan.

Gevolgen van gebruik van anderen voor eigen doelen

Als je mensen voortdurend gebruikt als een middel tot een doel en ik denk dat seks waarschijnlijk de meest effectieve manier is om dat te doen, dan vestig je een patroon van interactie tussen jou en andere mensen op misschien wel het diepste mogelijke niveau. Dus als je dit herhaaldelijk doet, ben je zeker niet bezig met iets dat als een betekenisvolle of diepe relatie kan worden beschouwd. Integendeel, je beschouwt die relaties als overtollige bagage die een belemmering vormt voor je volgende verovering.

Impact van Tinder op datinglandschap

Het is belangrijk om te beseffen dat dating-apps zoals Tinder een klein percentage mannen creëren die overmatig worden geselecteerd en bijna geen enkele afwijzing ervaren. Dit kan leiden tot ongezonde patronen van interactie en gedrag, zoals het fenomeen van ‘ghosting’. Hoewel deze groep slechts ongeveer vijf procent van de mannelijke gebruikers vertegenwoordigt, kunnen hun acties een onevenredige impact hebben op de datingcultuur en de manier waarop we relaties vormen en onderhouden.

Onevenwichtige selectie op Tinder

Mannen die behoren tot de top 5% op Tinder hebben bijna allemaal de neiging om gewoon alle vrouwen naar rechts te swipen, waarbij de werkelijke selectie pas plaatsvindt na het vormen van een match. Dit resulteert erin dat ook deze vrouwen van gemiddelde aantrekkelijkheid vaak matchen met deze top 5% mannen. Hieruit ontstaat bij deze vrouwen een vertekend beeld dat ze een realistische kans hebben bij deze hooggeplaatste mannen, terwijl dit in werkelijkheid vaak niet het geval is. Dit misverstand wordt veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen niet bewust zijn van de strategie die deze mannen toepassen, namelijk het ‘liken’ van alle vrouwenprofielen.

Dit vertekende beeld leidt ertoe dat deze vrouwen hogere verwachtingen krijgen en minder geneigd zijn om mannen te overwegen die dichter bij hun eigen ‘league’ liggen. Deze groep mannen, die we voor het gemak als ‘5en’, ‘6en’ en ‘7ens’ beschouwen, krijgen daardoor minder ‘likes’ van vrouwen die ooit gematcht hebben met een man uit de top 5%. Hierdoor is het matchpercentage van deze middelste groep mannen extreem laag.

Alternatieven voor Tinder

Het probleem ligt echter niet in een gebrek aan geschikte vrouwelijke partners voor deze groep mannen, maar in het feit dat 95% van alle vrouwen op Tinder zich hoofdzakelijk richt op de top 5% van de mannen en niet meer genoegen nemen met de mannen die binnen hun werkelijke mogelijkheden en bereik liggen. Dit fenomeen zorgt voor een onevenwichtig en potentieel ontwrichtend datinglandschap op de app.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke negatieve effecten van dating-apps zoals Tinder en alternatieve manieren te overwegen om potentiële partners te ontmoeten. Bijvoorbeeld, het deelnemen aan sociale activiteiten zoals salsa- of stijldansen en het uitbreiden van het sociale netwerk kan helpen om op een natuurlijke en organische manier de juiste persoon te ontmoeten.

Geraadpleegde bronnen:
 

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Gerelateerde Artikelen

Zoeken