Gezond eten

Gezond eten: 8 Tips die gegarandeerd werken!691 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
691 keer gelezen sinds

0
(0)

Zorg je wel voor voldoende variatie?

 • Bij gezond eten zou je elke week een paar verschillende recepten moeten maken.

Dit is om de eentonigheid van het steeds opnieuw eten van dezelfde maaltijden te voorkomen.

Om voor variatie in je dieet te zorgen, moet je regelmatig zowel vlees als groenten eten. Zo verveel je je nooit met je maaltijden en kun je genieten van een breed scala aan gerechten waar je smaakpapillen blij van worden!

Elke voedselcategorie moet worden gevarieerd, zodat het dieet zo gezond mogelijk is.

Deze grotere verscheidenheid aan maaltijden zal je lichaam de voedingsstoffen geven die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ook is het aan te raden om verschillende texturen in het dieet op te nemen, bijvoorbeeld door wat knapperige groenten te eten bij een zacht visgerecht.

Meer groenten en fruit

 • Meer groenten en fruit is goed voor onze gezondheid. Ze voorzien ons van mineralen, vitamines, vezels en antioxidanten.

 • We zouden veel meer fruit en groenten moeten eten om gezonder te zijn.

 • Er zijn zoveel verschillende soorten groenten en fruit, dat je je niet zult vervelen en niet elke dag hetzelfde eet.

Gezonder eten

Hoe kun je meer groenten en fruit eten?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn veel verschillende manieren om mensen aan te moedigen meer groenten en fruit te eten. Sommige zijn effectief, terwijl andere misschien niet zo nuttig of zelfs contraproductief zijn.

Het is belangrijk dat mensen weten dat er geen “one size fits all”-oplossing is, maar een heel spectrum aan oplossingen die kunnen worden gebruikt op basis van de situatie, voorkeur, huidige gewoonten enz.

Meer groenten en fruit is een campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie om mensen aan te moedigen meer producten en minder junkfood te eten. De campagne is al in 2013 gelanceerd.

Water drinken krijgt de voorkeur

 • Water is noodzakelijk voor het leven en het is belangrijk dat we water drinken.

Daarom raadt de Wereldgezondheidsorganisatie mensen aan om minstens zes glazen water per dag te drinken. Om gezond te blijven is het belangrijk dat we elke dag voldoende water drinken. Door veel te drinken blijft je huid er fris en gezond uitzien en worden gifstoffen uit je systeem afgevoerd.

Kortom, gehydrateerd blijven door voldoende te drinken heeft een positieve invloed op ons leven. Het kan helpen onze huid er mooi en gezond uit te laten zien terwijl het ook gifstoffen uit het lichaam afvoert.

Kies meervoudige Koolhydraten:

 • Deze gezonde koolhydraten zijn een goede keuze omdat ze een hoger vezelgehalte hebben.

Peulvruchten, zoals bonen en linzen, zijn gezonde bronnen van koolhydraten. Ze bevatten veel voedingsvezels en weinig vet. Complexe koolhydraten zijn een goede keuze omdat ze een hoger vezelgehalte hebben. Peulvruchten, zoals bonen en linzen, zijn gezonde bronnen van koolhydraten. Ze bevatten veel voedingsvezels en weinig vet. Bij gezond eten zijn meervoudige, of complexe koolhydraten een waardevolle toevoeging en je wordt er helemaal niet zwaarder van bij normaal gebruik.

Elke dag gezond eten begint altijd met gezond ontbijten

 • Gezond ontbijten gaat niet alleen om gezonder zijn – het gaat ook om je beter voelen!

Studies tonen aan dat degenen die elke dag ontbijten minder snel zwaarlijvig zijn en gedurende de dag minder eten. Ze hebben ook een verminderd risico op hartaandoeningen, diabetes en hoge bloeddruk. Gezond eten bij het ontbijt kan je kind ook helpen zich op school beter te concentreren en de cognitieve prestaties te verbeteren.

Afvallen zonder streng dieet

Strikt diëten is niet de juiste manier om gewicht te verliezen. Hier zijn enkele tips om gewicht te verliezen zonder een strikt dieet.

 • Drink meer water
 • Slaap meer, als je slaapt eet je niet
 • Train elke dag 30 minuten
 • Eet gezond, maar in kleine porties
 • Houd je calorie-inname bij met een app

Gezond eten is geen “rocket science”, maar het vergt in het begin wel wat wilskracht. Het is normaal dat mensen diëten gebruiken als een snelle oplossing voor hun problemen met afvallen, maar de waarheid is dat het niet werkt en zeker niet op de lange termijn. Zie je, wanneer je je inname van voedsel of calorieën beperkt, begint je lichaam in paniek te raken en zal het reageren door het tegenovergestelde te doen van wat je eigenlijk wilt dat het doet.

Deze methode vertraagt je stofwisseling zodat je energie (vet ) gaat vasthouden en langer kunt overleven met minder voedsel. Dit betekent dat je in plaats van meer vet te verbranden, je juist meer vet zou kunnen opslaan wat kan leiden tot gewichtstoename, of een toename van de eetlust, wat vervolgens weer kan leiden tot te veel eten.

Gezond eten kan je veel levensjaren opleveren.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231208 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023914 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023642 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211743 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211018 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211132 views